I rörelse: Torsdagskampanj för Syrien

20160721_182835

 

Torsdagsrörelsen för Syrien föddes under belägringen av Aleppo i juli 2016 och den har fortsatt att stå på Sergels Torg i Stockholm varje torsdag mellan klockan 17:00 och 18:00 för att kräva att civilbefolkningen i Syrien skyddas och att de får tillgång till mat, medicin och andra förnödenheter.
Tony Karlsson är en av initiativtagarna” till ”torsdagsrörelsen för Syrien”. Han berättar:
– Vi i torsdagsrörelsen för Syrien vägrar att låta oss deppa ihop var och en för oss själva. När det såg som mörkast ut i Syrien, under belägringen av Aleppo i juli månad kändes det viktigt att samlas tillsammans för att visa solidaritet med det syriska folket.

Tony Karlsson berättar: ”Våra första torsdagar på Sergels Torg sammanföll med den internationella kampanjen #BreakTheSieges vilket innebar att foton från manifestationerna delades flitigt i sociala medier. Vi hade internationella kontakter som “girigt” väntade på våra bilder för att snabbt kunna sprida dem vidare på nätet.”

Tony Karlsson berättar: ”Våra första torsdagar på Sergels Torg sammanföll med den internationella kampanjen #BreakTheSieges vilket innebar att foton från manifestationerna delades flitigt i sociala medier. Vi hade internationella kontakter som “girigt” väntade på våra bilder för att snabbt kunna sprida dem vidare på nätet.”

Under den relativa vapenvilan i Syrien under senvintern gick folk i de rebellkontrollerade områdena ut på gator och torg och gjorde sina röster hörda igen, precis som om ingenting hade hänt under nästan fem år av krig. Det gav energi, minns Tony. Men när vapenvilan sedan bröts och terrorbombningarna eskalerade till att kanske bli värre än någonsin, utan några starka protester eller ingripanden kändes det motigt. Han kunde märka hur många aktivister och syriska flyktingar mådde sämre och sämre.
– I juli månad när den rebellkontrollerade delen av Aleppo med omkring 300 000 människor blev belägrad kändes det väldigt tungt. Vi var några som kände att vi borde göra någonting tillsammans. Flera hakade på. Redan första gången pratade vi om en torsdagsrörelse för Syrien, en motsvarighet till måndagsrörelsen som var en svensk opinionsrörelse för de baltiska staternas självständighet. Vi bestämde att vi skulle ses nästa torsdag igen och så har det rullat på sedan dess.

I samband med att föreningen Syrien Sverige startade sin insamling till stöd för de frivilliga räddningsarbetarna Vita Hjälmarna bestämde sig Torsdagsrörelsen för att haka på. Under de två senaste torsdagarna har den samlat in pengar och delat ut flygblad till stöd för de Vita Hjälmarna.
De frivilliga syriska räddningsarbetarna White Helmets har räddat flera tusen offer för bomber och granater i raserade bostadshus, sjukhus, skolor och på öppna marknadsplatser. Många av räddningsarbetarna har själva dödats medan de gjort sina hjältemodiga insatser. White Helmets har blivit nominerade till Nobels Fredspris.
– Hittills har vi mest stått tysta med våra syriska ”frihetsflaggor”, banderoller och plakat för att visa att vi finns, och ibland delat ut flygblad. Vi har träffat en hel del folk under torsdagarna, inte minst syriska flyktingar. Många blir glada och vill fota sig med den syriska frihetsflaggan. Framöver ska vi även börja hålla appellmöten med tal och underhållning på torsdagarna.
– Det är mycket gnäll om vad ”vänstern” tycker och inte tycker och vad de gör och inte gör. Men vill man bygga upp en rörelse så måste man ”back to basics”, man måste finnas regelbundet på gator och torg, träffa folk och ta diskussionen, avslutar Tony Karlsson.

Marco Jamil Espvall

Dela