Kulturhuset läggs ned men andan lever vidare

Umeå Kulturhus. Foto: Emma Lundström

Den 25 september hålls vad som kan komma att bli det sista stormötet i Umeå Kulturhus i de gamla lokstallarna i centrala Umeå. Då sker det andra och avgörande stormötet om Kulturhusets framtid. Men beslutet är i princip redan fattat: Kulturhusföreningen läggs ned på obestämd framtid.
Internationalen har följt det folkliga kulturprojektet sedan starten 2014. Det började som en ockupation, en kulturhusfestival utan slut. En folklig samlingsplats för alla i en stad vars offentliga rum i allt högre grad ockuperas av affärsintressen. Genom ihärdigt arbete och stort folkligt engagemang blev ockupationen en förening och ett långsiktigt projekt. Men marken under lokstallarna var åtråvärd för många olika intressenter och istället för att sälja lokalerna för en symbolisk summa valde kommunen att låta Kulturhusföreningen få ett hyreskontrakt som löper fram till 2019.
Att bedriva verksamhet i lokalerna var lättare sagt än gjort, det behövdes sanering, upprustning och handikappanpassning. Samtidigt drog bygglovet ut på tiden. Så kom juli 2015 och Umeå kommuns beslut att sälja Lokstallarna till affärsmannen Jan Danielsson. Köpet gick igenom strax före jul och sedan dess har det pågått diskussioner om lokalernas och Kulturhusets framtid. För Kulturhusföreningen har det varit svårt att avgöra om det är värt att satsa pengar på att rusta lokalen om de sedan blir vräkta 2019.
Under sensommaren har lokalerna stått övergivna, de gemensamma odlingarna har vissnat och det är tomt i cykelstället.

Jan Danielsson har i lokalpressen uttryckt att han har planer på att restaurera byggnaden. Han är medveten om att han just nu har hyresgäster men när tiden blir mogen vill han göra lokstallarna till ett motormuseum, en samlingsplats för hans egna motorsamlingar.
Det under de senaste åren så levande huset kommer alltså att bli stall för Jan Danielssons privata mopeder, snöskotrar och bilar. Det handlar om en 900 kvadratmeter stor byggnad med tillhörande gård mitt i den växande universitetsstaden. 900 kvadratmeter som hade kunnat bli ett folkets kulturhus om Umeå kommun hade agerat på ett annat sätt.
Motgångarna, försäljningen och bemötandet från vissa politiker har gjort att alltfler gett upp hoppet om kulturhusprojektet. Men även om föreningen läggs ned på söndag och hyreskontraktet sägs upp så menar många av dem som varit engagerade i Kulturhusföreningen att kulturhusandan lever vidare.
Umeå Kulturhus har dött, länge leve Umeå Kulturhus!

Text och foto: Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

Hyllat kulturhus hotas av försäljning

Umeå Kulturhus tar fart igen

Skapade kulturhus utan tillstånd – nu har de fått hyreskontrakt

“Vi skriver historia”

En seger för Kulturhuset?

En festival utan slut

Kulturhus för alla

Dela