Han hette Tyre King och han var ett barn

Tyre King

För lite över en vecka sedan dog Tyre King. Han hann aldrig bli äldre än 13 år.
Tyre King sköts till döds av polisen i Columbus, Ohio. Han sköts på en gata där jag har gått många gånger. Han sköts med flera skott.
Strax efter dödsskjutningen förklarade den ansvarige polisen att Tyre King hade en luftpistol med lasersikte. Polismannen trodde att det rörde sig om ett dödligt vapen. Så han sköt en 13-åring. Men inte i benet. Han sköt för att döda.
Tyre King förklarades död på ett barnsjukhus i Columbus. Troligen det stora, centrala. Det med ett glatt barn och fjärilar på fasaden.

Det hela började med en anmälan om ett rån. Tre personer, varav en med pistol, skulle ha krävt en man på pengar. När polisen kom till platsen ska Tyre King ha försökt fly. Samtidigt ska han ha dragit sitt vapen.
Både stadens borgmästare och polismästare har sagt att dödsskjutningen är problematisk och menar att en ordentlig utredning kommer att ske. Den ansvarige polismannen har fått tjänstledigt. I Ohio påminns många om en annan dödsskjutning. Det finns starka likheter med hur polisen sköt ihjäl tolvårige Tamir Rice i en park i Cleveland 2014. Tamir Rice hade också en luftpistol. Polisen sköt honom så fort de kom till platsen.
Enligt brittiska Guardians The Counted – ett projekt med syfte att dokumentera alla personer dödade av poliser i USA under 2015 och 2016 – är Tyre King ett av 14 barn som dödats av polis hittills i år. Han är också en av 194 afroamerikaner som dödats av polisen under 2016.

Tyre King förklarades död en onsdagskväll klockan 20.22. Han och hans vänner ska ha rånat en person på 10 dollar. En trettonåring förlorade i så fall livet för lite under 100 kronor och för att en polis valde att skjuta för att döda.
Området där Tyre King dödades har gentrifierats under de senaste åren. Den fattiga afroamerikanska befolkningen har trängts undan alltmer, samtidigt som det ökade ekonomiska välståndet har lett till ökad polisnärvaro: de som har pengar i området ska skyddas.
Under sommaren har staden haft ett “säkerhetsinitiativ” som av många snarare har upplevts som trakasserier. Columbus borgmästare, Andrew Ginther, har sagt staden är en av de tryggaste i USA. Frågan är bara vem som får vara trygg.

Jag vet inte hur Tyre Kings liv såg ut. Men jag har sett fattigdomen i flera av de ”svarta” stadsdelarna i Columbus. Han växte upp i ett sådant område.
Nya medicinska uppgifter från obduktionen visar att Tyre King troligen försökte fly undan polisen när han blev skjuten. Alla tre skotten var dödliga. Ett i tinningen, ett i nyckelbenet och ett i vänster sida.
Tyre King var 152 centimeter lång och vägde 45 kilo. Han var ett barn.

Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

USA, polisen, rasismen och döden

NYPD behöver ändra mer än ytan

Första brevet från Amerika: New York undercover

Andra brevet från Amerika: New York uncovered?

En kväll på Village Vanguard

Haltande springtur i Brooklyn

Dela