Romer jagas bort under schlagerfestivalen

Kungsträdgården_vår_2012c

Denna vecka började det påkostade Eurovision song contest i Stockholm, då Sverige står som värd för den europeiska schlagerfestivalen, vars final hålls den 14 maj i Globen. Festivalens producent Martin Österdahl har sagt i en intervju med Dagens Nyheter att fokus kommer att ligga på att ta upp mänskliga rättigheter och att överbrygga kulturella skillnader i Europa.
Men trots det är alla inte välkomna att delta i firandet. Publik och tävlingsdeltagare har förbjudits att vifta med vissa flaggor, däribland flaggor från icke erkända stater som Baskien, Transnistrien och Folkrepubliken Donetsk, men också den palestinska flaggan och den samiska flaggan. Efter stora protester blev i alla fall den samiska flaggan struken från förbudslistan, bland annat med hänvisning till att Norges bidrag till tävlingen framförs av den samiska artisten Agnete.

Utöver det uppmärksammar organisationen HEM (föreningen för hemlösa EU-migranter) att väktare i Kungsträdgården, där det hålls flera evenemang i samband med slagerfestivalen, jagar bort romer från parken. Det ska även ha delats ut flygblad med påståendet att man inte får leta pantburkar i parken, eftersom romerna sägs göra just detta. HEM skriver på sin facebooksida att man gick dit för att se vad som skulle hända:
”När några representanter från HEM, tillsammans med några romer i traditionella kläder, ville gå in på festivalområdet i Kungsträdgården för att äta glass fick vi delar av dessa rykten bekräftade. På plats informerades vi om att våra vänner inte var välkomna eftersom det är förbjudet att plocka pant på området. Vi förklarade att vi var där för att äta glass och att man inte kan neka någon inträde på grund av att man misstänker att personen kommer plocka pant. Det vi såg var att människor enbart utifrån hur de var klädda vägrades tillträde. Det handlar alltså inte om hur någon betett sig eller att man brutit mot någon ordningsregel utan diskrimineringen sker utifrån antaganden om etniciteten”, skriver HEM.

Enligt HEM ska vakterna ha sagt att schlagerfestivalens sponsorer inte vill ha romer i parken. ”Vi ifrågasätter rimligheten i att Eurovisionsfestivalens sponsorer får diktera vilka människor som är välkomna i det offentliga rummet. Vi ifrågasätter också rimligheten i att polis och säkerhetsvakter agerar utifrån godtyckliga bedömningar baserade på stereotyper”, skriver organisationen.
Jesper Ackinger, projektledare för Stockholms stads eurovisionsatsning, vill inte uttala sig om denna särskilda händelse eftersom han inte exakt vet vad som hänt, men säger till Sveriges Radio att han kommer att tala med vaktbolaget.
– Det är inte acceptabelt att inte släppa in människor bara för att man har ett visst utseende, ursprung, eller läggning, eller vilken diskrimeringsgrund man nu väljer. Vi kommer att ha en dialog med våra vakter och med all vår personal, säger Jesper Ackinger.

Per Leander

Dela