Stor uppslutning vid kippavandring

Aron Verständig från Judiska centralrådet var en av talarna på Renmarkstorget i Umeå. Foto: Gunnar Sjölander

Judiska församlingen i Umeå har hotats av nazister ett flertal gånger. Nordiska Motståndsrörelsen har klistrat Hitlerbilder på dörr och fönster i deras samlingslokal ett flertal gånger. Föreningens ordförande Carinne Sjöberg har tidigare sagt att hon även även fått hotfulla mejl. I söndags genomförde därför föreningen i samarbete med Judiska Centralrådet i Sverige en så kallad kippavandring, där umebor med eller utan kippa kunde delta.
Närmare 350 personer slöt upp och det var betydligt fler än vad arrangörerna hade förväntat.
– Jag är stum. Jag trodde faktiskt inte att det skulle bli så pass mycket. Både känslomässigt och den här kärleken. Känslan av att ”vi står bakom er”, säger Carinne Sjöberg.
Socialistiska Partiet i Umeå anser det viktigt att stödja all kamp mot rasism och nazism och hade därför mejlat många andra organisationer och samtliga ledamöter i kommunfullmäktige, utom SD, och uppmanat dem att delta i kippavandringen.
SP hade även kontaktat föreningen för att höra vilket stöd de ville ha.

Att det är viktigt för socialister att delta visade kyrkoherden i Svenska kyrkan, Kenneth Nordgren i sitt tal där han citerade den tyske teologen och antinazisten Martin Niemöller som var med och bildade Bekännelse­kyrkan, som var en evangelisk protestorganisation mot Nazitysklands ledning. Han greps 1937 och blev i april 1945 befriad från Dachaulägret. Han skrev senare:
”När nazisterna hämtade kommunisterna, teg jag;
jag var ju ingen kommunist.
När de spärrade in socialdemokraterna, teg jag;
jag var ju ingen socialdemokrat.
När de hämtade de fackliga, lät jag bli att protestera;
jag var ju inte med i facket.
När de hämtade mig, fanns det ingen kvar som kunde protestera.”
– Umeå kommun kommer att göra vårt yttersta för att skapa förutsättningar för att förening­en ska kunna driva sin verksamhet vidare, säger Margareta Rönngren, kommu­nalråd (s).

Vandringen som avslutades med ett torgmöte övervakades av polis, Säpo och en helikopter, delvis föranlett av att Israels ambassadör Isaac Bachman deltog .

Per-Olof Balkedal

Dela