Svält ut hatmiljöerna som göder terrorn!

kronan-webb

UTTALANDE: Vi är skakade av det vedervärdiga och absurda dådet i Trollhättan och våra tankar går i första hand till de mördade, de skadade, deras anhöriga och nära vänner vars förtvivlan vi bara kan föreställa oss. Ingen kan göra det fasansfulla ogjort. Men vi kan hindra det från att hända igen. Så låt oss nu därför, en gång för alla, slå fast: detta var inte något enskilt vansinnesdåd. Man måste vara blind för att inte se var det direkta ansvaret för den pågående rasistiska terrorvågen ligger.
Det behövs inga protokollförda möten, inga formella beslut eller uttalade order för att sätta igång sådana aktioner. Säkert var den unge mördaren en olycklig och förvirrad människa, en bricka i spelet som funnit en förklaring till sin ångest på nätets hatsajter och byggt upp sin världsbild i den bubbla av inskränkt nationalism och rasism som odlats där i åratal.
Föregångarna med inspiration från samma miljöer och tankar är bara alltför många, Ausonius, Mangs, Breivik och en rad andra mördare och våldsmän som inte nått samma kändisskap. Mordbränder mot romer har förekommit hela året och de senaste veckorna är det bara slumpen som gjort att det inte skördats dödsoffer vid attentaten mot flyktingförläggningar.
Miljön är ljusskygg och diffus men den har namn och ansikten som nu måste släpas ut i ljuset, fördömas och brännmärkas: Avpixlat, Fria Tider, Exponerat, Samtiden och hela den svans av näthatare och dyngspridare som finns kring dessa mentala gödselstackar. Men framför allt är det den politiska organisation som byggt sig stark på denna ständigt pågående hetskampanj som nu måste ställas till svars och bekämpas: Sverigedemokraterna med folk som Jimmie Åkesson, Björn Söder och Kent Ekeroth i spetsen. Det är knappast någon slump att flyktingförläggningar brinner direkt efter att SD-ledningen tillkännagivit att de lämnar riksdagsarbetet (men naturligtvis inte sina höga arvoden) för att istället bedriva politiken på gatan.

Att ”Sverigevänner” av olika sorter tar saken ett steg längre är något dessa folkförvirrare räknar med och struntar i. Men ansvaret är vidare än så. De borgerliga ledarskribenter, näringslivslobbyister och politiker som, i smyg och öppet, sträckt ut sina händer mot detta parti och bidragit till att sprida deras världsbild och normalisera deras åsikter delar ansvaret i hög grad. Den färska uppgörelsen mellan socialdemokraterna och borgarna skapar en ny osäker status för flyktingar samtidigt som den öppnar en skattesubventionerad låglönemarknad som tjänstefolk för överklassen.
Sådant riskerar att splittra arbetarklassen ytterligare och ge Åkesson hjälp att värva nya stormtrupper, redo att begå nya illdåd. Vi som socialister och aktivister i arbetarrörelsen kommer på alla sätt vi kan visa hur fientlig mot arbetare och låginkomsttagare den politik som SD och deras anhang står för är.
Att lyfta fram det som enar arbetare och låginkomsttagare, oavsett ursprung och bakgrund, mot våra verkliga fiender. Så kan vi svälta ut de hatmiljöer som göder den rasistiska terrorn, inte genom att gå dem till mötes.

Socialistiska Partiets partistyrelse
2015-10-25

Dela