Israeliska aktioner mot palestiniernas minnesdag

Nakba

► Högerradikaler i Israel vill sätta fördrivning i parentes

 

I år är det 68 år sedan staten Israel utropades och över 700 000 palestinier fördrevs från sina hem. Den palestinska katastrofen, Nakba, uppmärksammas av palestinier och solidaritetsvänner över hela världen 15 maj varje år som ett av startskotten för den israelisk-palestinska konflikten.
På söndagen hölls en 68 sekunder lång tyst minut i de palestinska områdena och det genomfördes en rad marscher och aktioner. I flyktinglägret Dheisheh utanför Betlehem startade en marsch längs med huvudvägen mot den israeliska muren som inkluderade en skalenlig tågmodell med passagerare som symboliserade palestiniernas återvändande till sina forna hem. När tåget närmade sig muren besköts demonstranter av israeliska säkerhetsstyrkor.

I Ramallah, på Västbanken, förhindrade säkerhetsstyrkor från Palestinska myndigheten demonstranter från att nå den israeliska vägspärren nära bosättningen Beit El. I Hamas-styrda Gaza där palestinier från olika politiska fraktioner samlades talade många om vikten av palestinsk enighet i kampen mot ockupationen och belägringen.

”Enighet är vägen till Palestina och dess försvarslinje inför prövningar och hinder”, sade Fatah-medlemmen Zakariyya al-Agha till palestinska nyhetsbyrån Maan och fick medhåll av en högt uppsatt ledare inom vänsterinriktade PFLP, Jamil Mizhir.
Israels bildande innebar att de kvarvarande araberna sattes under en strikt militärregim och inte förrän 1967 gavs palestinierna medborgarskap i den israeliska staten. Än idag gäller olika lagar för judiska och arabiska medborgare i Israel på områden som familjerätt, bostäder och markägande och palestinier utsätts för omfattande diskriminering och rasistiska angrepp.

I Israel uppmärksammade palestinier Nakba-dagen bland annat vid universitetet i Tel Aviv. Israeliska högerextremister höll en motdemonstration där Nakban avfärdades som en lögn men enligt israeliska tidningen Ynet gick tillställningen vid universitetet lugnt till. Ahmad Mahamid från Umm al-Fahm berättade för tidningen att han oroas över att ”rasismen sprids över hela Israel”.
”Vi kommer inte låta den rasistiska regeringen fördriva oss från platsen där vi föddes. Vi kräver rätten att få återvända till vår mark som erövrades med våld”, sade han till Ynet.
Ayman Odeh, ordförande för det israelisk-palestinska vänsterpartiet Förenade listan (Joint list), deltog också i ceremonin vid universitetet.
”Det är viktigt att uppmärksamma den här dagen, särskilt i Tel Aviv, med ett budskap till invånare i Israel: Nakba-dagen är inte bara ett smärtfyllt förflutet utan en möjlighet till en gemensam framtid. Endast genom erkännandet av historiska brott kan vi bygga ett gemensamt samhälle baserad på jämlikhet och ömsesidig respekt”, sade Odeh enligt i24news.

Demonstrationer till stöd för palestinierna hölls också utanför Mellanöstern, bland annat i Sydafrika, Australien och Storbritannien.

Arash Gelichkan

”Nakba är en pågående katastrof”

► Tre snabba frågor till Anna Wester, ordförande för Palestinagrupperna i Sverige

Varför är det viktigt att uppmärksamma Nakban?
– Det är viktigt att minnas Al Nakba 1948, hur och när fördrivningen av palestinier började. Tyvärr var

Anna Wester.

Anna Wester.

det inte en enskild händelse utan en pågående katastrof.

Hur kan allmänheten i Sverige stödja palestiniernas frihetskamp?
– Det bästa vi kan göra för att stödja palestiniernas frihetskamp är att ställa oss bakom BDS-uppropet. Det palestinska civilsamhällets uppmaning till omvärlden att införa bojkott, desinvestering och sanktioner mot Israel till dess att ockupation och apartheid upphört och det blivit en rättvis fred.

Sverige har ju erkänt Palestina, vad mer kan/borde regeringen göra för att stödja palestiniernas rätt till självbestämmande?
– Erkännandet av Palestina borde följas av andra åtgärder för att sätta press på Israel i framtida förhandlingar. Enligt PGS bör nästa steg vara att Sverige avbryter allt militärt samarbete. Vi anser också att Israels brott mot internationell rätt bör få konsekvenser i form av sanktioner.

Arash Gelichkan

Dela