Trump och Weinstein anlitar samma spioner

► Donald Trump gör allt för att sänka Iranavtalet
► Gav uppgiften åt ett israeliskt spionföretag
► Försökte sätta dit Obamas medarbetare

När det blåste som värst kring filmmogulen Harvey Weinstein, anlitade han ett privat israeliskt spionföretag för att sänka de kvinnor som anklagade honom för sexuella trakasserier och övergrepp. Nu har tidningen Observer avslöjat att Donald Trump har använt sig av samma firma. Hans syfte: att misskreditera de medarbetare inom Obamaadministrationen som förhandlade fram kärnenergiavtalet med Iran 2015.
Den amerikanske presidenten har kallat avtalet för ”det sämsta någonsin” och under sitt första statsbesök som president lovade han Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, att riva upp avtalet och tvinga Iran till ytterligare eftergifter. Den 12 maj är det meningen att han ska ha bestämt sig för om USA ska stanna i avtalet eller dra sig ur. Trump vill det sistnämnda, men han vill göra det på ett sätt som inte får honom själv att framstå i dålig dager. Därför kan nu tidningar som brittiska Guardians helgupplaga Observer och israeliska Haaretz berätta om hur Donald Trumps medhjälpare, strax efter Israelbesöket 2017, anlitade det israeliska spionföretaget Black Cube.
Företaget, som har kopplingar till israeliska underrättelsetjänsten Mossad, fick till uppgift att gräva fram information som gjorde det möjligt för Trumpadministrationen att smutskasta de tidigare anställda inom Obamaadministrationen som var med och förhandlade fram avtalet. Därmed hoppades Trump kunna säga upp avtalet utan att själv ta skada.

Black Cube fick i uppdrag att gå igenom förhandlarnas karriärer och privatliv och ta reda på vilken kontakt de haft med lobbyister och journalister. Det är idag oklart hur omfattande spionföretagets undersökningar har varit, men det står klart att åtminstone två män som jobbade i Obamaadministrationen har blivit utsatta för undersökningarna: Ben Rhodes, tidigare biträdande nationell säkerhetsrådgivare, och Colin Kahl, Obamas biträdande assistent. I båda fallen riktade spionföretaget in sig på politikernas fruar.
Colin Kahls fru blev kontaktad i maj förra året, av en person som hävdade att hen tillhörde det brittiska aktiebolaget Reuben Capital Partners. Personen ville ha ett personligt möte för att diskutera finansieringen av parets dotters förskola. När de försökte ta reda på mer om företaget och personen tog det ganska omedelbart stopp. Ben Rhodes fru fick liknande märkliga påstötningar i juni från ett Londonbaserat filmbolag vid namn Shell Productions. Båda visade sig vara påhittade företag som skapats av Black Cube.
Spionföretaget ska även ha fått i uppgift att ta kontakt med framstående iransk-amerikaner liksom journalister som varit för avtalet. Men det är som sagt ännu oklart hur omfattande Black Cubes spionverksamhet har varit och om den är en del av ett större, mörkat, samarbete mellan Trump och Netanyahu.

Black Cube första kommentar var att varken säga bu eller bä. ”Det är Black Cubes policy att aldrig diskutera sina klienter med någon tredje part, och att aldrig bekräfta eller förneka några spekulationer som gjorts avseende företagets arbete”, skrev företaget i ett pressmeddelande, där det också påpekade att det arbetar inom lagens ramar. Men ganska snart därefter gick Black Cube ut och sade att de inte haft något med Donald Trump att göra.
Vita huset har inte velat kommentera det hela. Men flera amerikanska expertkommentatorer menar att agerandet tyder på en allt större desperation hos både Trump och Netanyahu.
Frågan är nu om det är de amerikanska skattebetalarna som har fått stå för notan för denna smutskastningsoperation och om det i så fall också är skattebetalarnas pengar som kommer att användas om Trump väljer att anlita samma firma för att ta itu med dem som anklagar honom för sexuella övertramp.

Emma Lundström

Strax efter att den här artikeln publicerades kom beskedet att Trump drar sig ur kärnenergiavtalet med Iran.

Dela