Tusentals sittstrejkar för ett annat USA

Democracy spring 11 april 2016 foto: Vision Planet Media/ John zangas

I en vecka har ett stort antal amerikanska aktivister och progressiva ledare vandrat från Philadelphia till Washington DC där tusentals människor i måndags anslöt sig för en sittstrejk med krav på demokratisering och ett fritt och rättvist val utan storkapitalets korrumperande inverkan. Inom en timme hade polisen gripit över 400 demonstranter vid Capitolium, däribland Cenk Uygur, frontperson och grundare av den alternativa nyhetssajten The Young Turks. Men demonstranterna planerar inte att sluta för det. Sittstrejken är tänkt att pågå fram till den 18 april och demonstranterna är beredda på polisens agerande.
Det hela började egentligen i december förra året. Då publicerade den amerikanska tidningen The Nation ett öppet brev undertecknat av flera progressiva ledare i USA, bland annat Cenk Uygur. I brevet uppmanades läsarna att delta i en protest. En protest som skulle kunna leda till att de greps av polisen. Protesten skulle äga rum i april i år i Washington DC och vara en sittstrejk med fokus på demokratisering och att ta tillbaka det amerikanska presidentvalet från miljardärklassen.

Brevet vände sig mot en demokrati i kris, politisk korruption som hindrar alla nödvändiga politiska reformer som skulle gagna de mest utsatta i samhället, ett primärval där den presidentkandidat som har mest pengar i princip kan köpa sig till nomineringen, och en situation där afro-amerikaner, latinamerikaner och fattiga i hög grad utestängs från valprocessen genom absurda vallagar som införts på många höll i landet.
Världen har inte råd med att nästa amerikanska regering styrs i ännu högre grad av kapitalet än den nuvarande, menade brevskrivarna och påpekade att för att situationen ska kunna förändras måste demokratin först räddas från miljardärklassens klor. Med genklang i den växande rörelsen för Bernie Sanders uppmanade brevet folket att agera och genom en fredlig massaktion skaka om kongressen i Washington. Democracy Spring var sjösatt.

Nu har marschen ägt rum och sittstrejken är ett faktum som etablissemangsmedierna i så hög grad det går väljer att undvika att rapportera om. Men eftersom det är precis den sortens korrupta samspel mellan storkapitalet, politikerna och medierna som Democracy Spring vänder sig emot så är det inget som på något vis sänker sittstrejken, snarare tvärtom. Demonstranterna behöver inte de stora, traditionella mediekanalerna eftersom de har massivt stöd i sociala medier. #DemocracySpring trendar på Twitter och Facebook och The Young Turks sänder live från protesterna hela tiden.
Cenk Uygur skrev i måndags att han tar risken att gripas eftersom han anser att de politiska representanterna inte längre representerar folket: ”Vi har oräkneliga gånger bett dem att agera för att ta pengarna ut ur politiken. Vi vill ha något väldigt enkelt – ett återupprättande av fria och rättvisa val. På grund av deras overksamhet agerar vi idag. Det är uppenbart att kongressen är översvämmad av korruption. Idag påbörjar vi civil olydnad mot den korruptionen.”

Polisen i DC har rapporterat att det rör sig om rekordmånga gripanden vid Capitolium. Men att demonstranterna grips är något de som sagt har räknat med från början. De har fått sittstrejksträning och juridiskt stöd och har inga planer på att ge upp. Dessutom kan det bli svårt för polisen att fortsätta gripa de strejkande eftersom fängelserna redan har blivit överfulla och demonstranter förväntas bli fler och fler under veckan. Enligt Democracy Spring kommer kongressen att varje dag ha ett val: att antingen fängsla fredliga demokratiförsvarare eller att göra sitt jobb, lyssna på folket och laga det trasiga systemet. De anser att årets presidentsvalsprocess inte bara är ett vanligt val utan även en folkomröstning om ifall demokratin ska tillhöra hela folket eller bara miljardärklassen.
Democracy Spring hoppas att alltfler människor ska inse sakernas tillstånd när hundratals amerikaner skickas i fängelse varje dag under en vecka för att de sittstrejkar för att rädda demokratin. Trots polisens agerande fortsätter protesterna att vara fredliga och präglade av feststämning. Under veckan kommer vi förmodligen att få se fler människor ansluta sig till strejken. Vi kommer troligen också att få se fler gripanden de närmaste dagarna. Men, som Cenk Uygur twittrade i måndags: “De kan gripa oss idag och de kan gripa oss imorgon, men vi kommer att komma tillbaka. De kan inte gripa hela landet.”

Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

First we take Wisconsin…

Räkna inte ut Bernie Sanders

Vad som än händer nu så är det rörelsen som räknas

Sanders seger i Michigan kan spegla resten av valet

Folket eller eliten – spänningen stiger i det amerikanska primärvalet

Jordskredsseger för Bernie Sanders

Så mycket mer än en våt dröm för “skäggradikaler”

Ödestimma för Sanders i Iowa

Avfärda inte Bernie Sanders

Det växer ett träd i Columbus

Rörelsen som överraskar USA

Socialismen vinner mark i USA

Sverige måste vara bättre än så här

En demokratisk debatt värd namnet

Bernie Sanders och gräsrötterna överraskar alla

Den amerikanska drömmen är inte till salu

Dela