Lund: Nedskärningsförslag på 193 miljoner

 

Lund. Foto: Ali Utku Selen cc-by-sa

Lund. Foto: Ali Utku Selen cc-by-sa

En lista på nedskärningsförslag värda 193 miljoner kronor i Lunds kommun har läckt ut till lokalpressen. De politiska nämnderna i Lund har fått i uppdrag att föreslå nedskärningar i kommunens budget. Men förslagen har stämplats som arbetsmaterial varför de inte varit offentliga för medborgare och press.
Bland förslagen finns ökad arbetstid för vårdpersonal, neddragningar inom särskilda boenden och ett stopp för gratis bussresor för pensionärer över 75 år.  Engagerade invånare i Nöbbelöv som trodde sig ha räddat sitt bibliotek från nedläggning noterar också att biblioteket återigen finns på besparingslistan.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) som leder kommunens rödgröna minoritetsstyre kommenterar uppgifterna i Sydsvenskan såhär:
– Många av de här idéerna kommer inte att kunna genomföras, medan vissa av idéerna är tänkvärda, säger Anders Almgren (S).
Eftersom koalitionen mellan S och MP inte har majoritet finns det utrymme för andra partier att påverka budgeten. Liberalerna och de övriga Allians-partierna ville se större besparingar redan förra året. Det är därför oklart hur många av neddragningarna som kommer att genomföras.

Men redan nu förbereder sig kommunens sociala rörelser för att försvara och utvidga den gemensamma välfärden. ”Nu får alla Lundaaktivister mycket att göra”, skriver bland annat förbundet Allt åt Alla på sin Facebook-sida.

Arash Gelichkan

Dela