Vänsterkandidater på frammarsch i både Storbritannien och USA

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn

• Jeremy Corbyn ser ut att vinna partiledarposten i brittiska Labour • Socialisten Bernie Sanders vill leda Demokraterna i USA-valet • Trots förtal från högern går båda kandidaterna framåt

Enligt en ny opinionsundersökning publicerad i brittiska The Times ligger vänsterkandidaten Jeremy Corbyn bäst till inför det kommande partiledarvalet i Labour. YouGov har tillfrågat medlemmar i Labour och med 53 procents stöd i undersökningen lämnar han sin starkaste rival Andy Burnham på 21 procent långt bakom sig.
Med Corbyn vid rodret väntas Labour återvända till sina socialistiska rötter och ta kamp mot regerande konservativa Tories nedskärningspolitik. Jeremy Corbyn har lovat att rulla tillbaka hårt kritiserade privatiseringar och återta järnväg och elnät i gemensam ägo.

Corbyn har de senaste veckorna attackerats hårt av partiets högerfalang med bland andra förre Labourledaren och ex-premiärministern Tony Blair i spetsen. Blairs gamle presschef Alastair Cambell skrev i måndags ett uttalande där han vädjade till partiet att välja ”vem som helst utom Corbyn”.
Laboursympatisörer har kunnat registrera sig som väljare i det interna partiledarvalet och intresset har varit stort. Partiet försöker sålla ut aktiva medlemmar ur andra partier som vill registrera sig och den processen har på sina håll gått trögt. Särskilt i Corbyns motståndarläger oroar de sig för att han får uppbackning vänsterifrån utanför partiet.

Många fackföreningsmedlemmar får rösta i Labourvalet och där har Jeremy Corbyn starkt stöd med flera stora förbund som nominerat honom som kandidat. Att Corbyn engagerar många som tidigare känt sig desillusionerade med Labour har varit tydligt. Hundratals åhörare har slutit upp överallt där Corbyn kampanjat de senaste veckorna.
Förutom att ta upp kampen mot nedskärningar och förespråka höjda skatter för de rikaste, lovar Corbyn att stoppa förnyandet av det brittiska kärnvapenprogrammet Trident. En annan fråga som tydligt lyfts fram är en genomgripande klimatomställning för både miljö och jobb. Resultatet i partiledarvalet kommer offentliggöras den 12 september.

Även i USA är en vänsterkandidat på frammarsch inför valet av Demokraternas nye ledare. Bernie Sanders, som kallar sig själv socialist, leder en opinionsundersökning inför det betydelsefulla tidiga demokratiska primärvalet i New Hampshire i februari. Han får 44 procent i undersökningen mot Hillary Clintons 37 procent. Undersökningen är i det närmaste sensationell då Vermont-senatorn Sanders i tidigare demokratiska primärval snabbt räknats ur ekvationen.
Med sitt budskap om att ta kamp mot ”miljardärklassen” och att bland annat införa gratis college och utöka det offentliga sjukvårdssystemet Medicare har han fyllt arenor över hela landet. Bara under veckans kampanjmöten i Los Angeles, Portland och Seattle på USA:s västkust samlades tillsammans över 70 000 deltagare. I Portland höll han ett brandtal mot det rasistiska fängelsesystemet och lovade slåss för jobb och utbildning.

”Det finns ingen president som kommer att kämpa lika hårt för att avsluta den institutionaliserade rasismen i det här landet och för att reformera det skadade straffrättssystemet”, sade Bernie Sanders till publikens jubel i arenan, och fortsatte:
”Idag sticker vi tyvärr ut som det land med fler människor i fängelse än något annat land på jorden. Jag vill att det här landet inte sätter fler människor i fängelse utan erbjuder jobb och utbildning istället för inlåsning.”

Bernie Sanders förespråkar höjda skatter för de rikaste och det ska ge närmare 1 000 miljarder dollar till klimatomställning, jobb och välfärd. Kampanjen är oberoende från rika bidragsgivare och företagsdonationer utan har istället dragit ihop stöd och bidrag från hundratusentals vanliga människor.
Sanders kallar sin kampanj för början på en ”politisk revolution” som ska omforma USA till ett rättvist och demokratiskt samhälle. 6 augusti, på 50-årsdagen av rösträttslagen som förbjöd rasdiskriminering lade Sanders ett förslag i den amerikanska senaten om att göra valdagen till en helgdag och underlätta för afro-amerikanska väljare som än idag diskrimineras i valprocessen. I helgen fortsätter Sanders talarturné österut till delstaten Iowa.
Arash Hakimnia

Dela