”Repressionen i Ryssland börjar likna Stalins 30-tal”

Aleksej Sachnin

▶ Aleksej Sachnin berättar om hur repressionen i Ryssland eskalerar

▶ Inför parlamentsvalet har regimen börjat rensa ut även inom de egna leden

▶ ”På ett halvår har det politiska förtrycket blivit värre än under de tidigare sex åren”

Liberalen Dmitrij Gudkov är den senaste i raden att drabbas av den nya vågen av politiska förföljelser i Ryssland. Han greps av polisen i förra veckan, men släpptes i helgen varefter han tog det säkra före det osäkra och flydde till Ukraina. Officiellt är han anklagad för skattebrott, vilket kan ge ett par års fängelse, men själv menar han att tillslaget är ett försök från regimen att stoppa honom från att ställa upp som oberoende kandidat i det kommande parlamentsvalet i september. Det vore dock en överdrift att kalla Dmitrij Gudkov för oppositionell. Han tillhör snarare den del av det politiska etablissemanget som brukar framföra en del försiktig kritik mot vissa saker som president Putin gör, men som är lojal med systemet och regimen i det stora hela.
Internationalen har talat med den ryska vänsteraktivisten Aleksej Sachnin, som tidigare levde i Sverige som politisk flykting. Han menar att det här är ett tecken på att den ryska regimen nu har börjat rensa ut även i de egna leden, något som påminner om Stalinrepressionen på 1930-talet.
– Det här fallet visar att repressionen i Ryssland har nått helt nya nivåer. Ingen går längre säker om regimen börjar städa bort även moderata liberaler som Dmitrij Gudkov. Han utgjorde absolut inget hot mot Putin. Han var en del av den accepterade oppositionen, som var ganska lojal och alltid beredd att samarbeta med makten, säger Aleksej Sachnin.

Dmitrij Gudkov, som trots att han knappt är 40 år ses som en veteran inom den ryska politiken, är son till Gennadyj Gudkov, som var general i säkerhetspolisen FSB och tillhörde den innersta kretsen runt Putin. Både far och son Gudkov har varit ledamöter i parlamentet, duman, där de representerade den liberala falangen inom det politiska etablissemanget. På det stora hela har de varit lojala med regimen, men de tvingades lämna parlamentet under den stora proteströrelsen 2011-2012, då de uttalade stöd för demonstranternas krav på fria val. Aleksej Sachnin, som då var aktiv i proteströrelsen mot Putin som en av ledarna för den utomparlamentariska Vänsterfronten, berättar om sin relation till Dmitrij Gudkov vid denna tidpunkt.
– Vi såg honom som en sorts medlare som hade kontakt med både den härskande klassen och oss aktivister på gatorna. När Putin började fängsla mina kamrater inom vänstern, och jag bestämde mig för att fly till Sverige, så sa Dmitrij till mig:

Dmitrij Gudkov fick välja mellan fängelse eller att emigrera till Ukraina. foto: Dhārmikatva

”Jag förstår att det är jobbigt för er nu grabbar, men håll ut så blir det nog bra om några år”, berättar Aleksej Sachnin, och fortsätter:
– Och nu, tio år senare, så är det Dmitrij Gudkov som tvingas emigrera till Ukraina.

En förklaring till det som händer kan vara att den repressiva apparaten i Ryssland har börjat leva sitt eget liv och löper amok, menar Aleksej Sachnin. Efter att första ha krossat den verkliga oppositionen till så väl vänster som höger, så fortsätter maskineriet att jaga efter nya offer, ungefär som när Stalin­terrorn spårade ur i slutet av 1930-talet och vem som helst kunde drabbas.
– Maskinen går vidare per automatik. Varje nytt steg, varje ny arrestering leder till att säkerhetsapparaten blir ännu starkare och man har helt förlorat de politiska perspektiven. Det är svårt att se var gränsen ska dras. Regimen börjar till och med skada sig själv genom att rensa ut i de egna leden, säger Aleksej Sachnin och fortsätter:
– Det är också helt uppenbart att olika grenar av makten eller gäng inom staten kämpar mot varandra, eller tävlar om inflytande, och därför försöker överträffa varandra. Som säkerhetspolisen och den vanliga polisen. Det var till exempel inrikesdepartementet, alltså den vanliga polisen, som låg bakom gripandet av Dmitrij Gudkov, inte säkerhetspolisen FSB. Det är möjligt att hans familj fortfarande har stöd av FSB, eftersom hans pappa tillhör det gänget. Utåt ser Putinregimen ut som en ganska stabil monolit, men bakom kulisserna är det många olika intressegrupper som kämpar om inflytande.

Mycket tyder också på att Putinregimen känner sig svag och hotad från alla håll nu, menar Aleksej Sachnin. Från höger såväl som från vänster. Utrikespolitiskt såväl som inrikespolitiskt.
– Putin känner sig inte säker, så regimen försöker preventivt stoppa alla tänkbara och otänkbara oppositionella kandidater inför parlamentsvalet. Det är svårt att säga hur det kommer att fortsätta. Problemet är att det är mycket lättare att börja repressionen än att avsluta den. Även om Putin kommer att få en helt lojal Duma efter parlamentsvalet i september, med 450 androider som röstar exakt som han säger utan att tänka själva, så spelar det ingen roll. Skulle det ta slut efter valet? Ska de släppa folk ifrån fängelset då? Det är jättesvårt att föreställa sig det. De måste fortsätta med repressionen även i fortsättningen, tror Aleksej Sachnin.
– Min känsla nu är total maktlöshet och politisk depression. Vi inom vänstern har alltid tänkt att vi är på botten av samhället, att det i alla fall inte kan bli värre. Men det blir värre! De här senaste sex månaderna har Ryssland blivit mer diktatoriskt än under de tidigare sex åren. Och de som drabbas hårdast av repressionen är inte sådana som Dmitrij Gudkov. Han fick i alla fall möjlighet att välja mellan fängelse eller att emigrera.

Hur blir Gudkovs liv i Ukraina tror du?
– Han kommer att få ett bekvämt liv i Kiev. Han har pengar så han klarar sig så han kommer inte behöva ta något skitjobb som diskare för att försörja sig, och han kommer bli accepterad som en vän av den ukrainska eliten och umgås med dem. Men jag tror inte att han kommer att få någon betydande politisk roll som rysk oppositionsledare i exil, säger Aleksej Sachnin.

Per Leander

Dela