Polisen grep vänsteraktivister vid demonstration i Moskva

Vänsterfrontens Sergej Udaltsov och Leonid Razvozzjajev talar med journalister på Lubjankatorget innan de grips av polis.

▶ Vänsterfrontens Sergej Udaltsov bland de gripna

▶ Putin stärker greppet genom grundlagsändring

▶ Aleksej Sachnin: ”Han kommer att fuska i valet”

På söndagen 14 mars greps ett femtiotal personer när de demonstrerade utanför säkerhetspolisen FSB:s högkvarter Lubjanka i Moskva.

Sergej Udaltsov

Demonstranterna, som huvudsakligen bestod av vänsteraktivister, hade samlats för att kräva att alla politiska fångar i Ryssland ska friges. Framför allt ville man visa solidaritet med den sju anarkister i staden Penza som nyligen dömdes till uppemot 18 års fängelse, anklagade för att ingå i ett terroristiskt nätverk, trots att det inte gick att bevisa att de hade begått eller planerade att begå några brott.
Demonstrationen blev också en protest mot Vladimir Putins besked i förra veckan om att han inte vill lämna presidentposten när hans mandatperiod går ut år 2024, utan att grundlagen ska skrivas om så att han kan sitta kvar mer eller mindre resten av livet.
Bland de gripna vid söndagens demonstration fanns Vänsterfrontens ledare Sergej Udaltsov och hans partikamrat Leonid Razvozzjajev, trots att de inte deltog vid själva manifestationen utan befann sig en bit bort och samtalade med några journalister. Udaltsov och Razvozzjajev är nämligen tillsvidare förbjudna att delta vid politiska manifestationer, eftersom de nyligen avtjänade vardera 4,5 års fängelse som ledare för de stora protesterna mot Putin 2011-2013. Om de bryter mot detta förbud riskerar de att åka in i fängelse igen.
Sergej Udaltsov och Leonid Razvozzjajev släpptes senare på söndagskvällen efter sju timmars förhör på polisstationen, men det är inte omöjligt att myndigheterna kommer att använda den här händelsen vid ett senare tillfälle för att väcka ett nytt åtal emot dem.

Inför ändringen av grundlagen som ska göra det möjligt för Vladimir Putin att behålla makten har det bestämts att det ska hållas en folkomröstning

Leonid Razvozzjajev

i Ryssland 22 april. Vänsterfronten har ännu inte beslutat hur man ska förhålla sig till detta, det vill säga om man ska uppmana folk att rösta nej till Putins grundlagsändring eller bojkotta valet helt. Det berättar Aleksej Sachnin, en annan av Vänsterfrontens ledare som tidigare bodde i Sverige som politisk flykting sedan protesterna 2012, men återvände till Ryssland förra sommaren efter att hans fall preskriberades.
– Vi väntar nu på att se vilken inställning det officiella kommunistpartiet KPRF kommer ta till folkomröstningen. Om de beslutar att uppmana folk att rösta nej så vill vi göra en gemensam kampanj mot Putin. Men om KPRF bestämmer sig för att stödja grundlagsändringarna, så kommer vi att bojkotta valet, säger han till Internationalen.

Aleksej Sachnin menar att Putin vill förankra grundlagsändringen genom en folkomröstning så att det framstår som att han har befolkningens

Aleksej Sachnin

stöd och därmed legitimitet att sitta kvar. Men samtidigt är han övertygad om att det inte kommer bli ett rättvist val.
– Jag är hundra procent säker på att det blir valfusk. Det kommer inte finnas några oberoende valobservatörer, och nu talas det till och med om att man ska genomföra omröstningen på internet, så de kommer kunna trixa hur mycket de vill med siffrorna, säger Aleksej Sachnin.
– Men det är fortfarande mycket som är oklart med allt det här. Det kom så plötsligt och relativt långt innan Putin formellt skulle avgå om fyra år. Det verkar inte som regimen har någon klar plan. Kanske pågår det en allvarlig kamp mellan olika oligarkgrupper bakom kulisserna, säger han.

Per Leander

Dela