Putin förbereder sig för revolutionen

Vladimir Putin tillkännager bildandet av nationalgardet tillsammans med Viktor Zolotov. Foto: Kreml

Vladimir Putin tillkännager bildandet av nationalgardet tillsammans med Viktor Zolotov. Foto: Kreml

 

Rysslands president Vladimir Putin har beslutat att bilda ett nytt nationalgarde, som ska bli en ny väpnad inrikesstyrka som tar över flera polisiära befogenheter från andra myndigheter. Nationalgardet ska i första hand verka för att upprätthålla ordning – det vill säga kunna sättas in mot allt från terroristattacker till folkliga demonstrationer – och är direkt underordnat presidenten, till skillnad från den vanliga polisen. Nationalgardet kommer att bestå av så många som 350 000 – 400 000 soldater, enligt Moscow Times.
Chef för nationalgardet blir Viktor Zolotov, som är en gammal vän till Putin och en av få personer som Putin verkligen litar på. Båda är uppvuxna i Leningrad, tränar judo tillsammans, och när Putin i början av 1990-talet blev vice borgmästare i Sankt Petersburg blev Zolotov hans personliga livvakt; en tjänst som utvidgades till chef över presidentens livvakter när Putin tillträdde på presidentposten år 2000.

Utan tvekan är bildandet av det nya nationalgardet ett sätt för Putin att förbereda sig för att bemöta kommande oroligheter i Ryssland, till följd av ekonomisk kris och sociala nedskärningar. Den stora proteströrelsen 2011-2013, som samlade hundratusentals demonstranter i Moskva, skrämde upp Putin ordentligt, och han är rädd för att det förr eller senare ska bli en riktig revolution mot honom. Nationalgardet kommer troligen även att få befogenhet att skjuta mot folkmassor, enligt ett lagförslag som diskuteras i duman just nu.
Samtidigt är bildandet av denna armé, som är helt underställd Putin och Zolotov, ett sätt att gardera sig mot rivaler och potentiella fiender inom den ryska makteliten. En av dem skulle kunna vara den popu­läre försvarsministern Sergej Sjojgu, som det redan länge har spekulerats om som möjlig presi­dentkandidat. Putin föredrar att omge sig av män från säkerhetstjänsten och litar inte helt på dem som har en rent militär bakgrund som Sjojgu. Med sin privata armé blir Putin också mindre beroende av den riktiga armén, som dessutom till skillnad från det nya nationalgardet utgörs av vanliga värnpliktiga och därmed är mindre pålitlig vid till exempel en revolutionär situation.

Dessutom vill Putin med bildandet av sitt nationalgarde göra sig mindre beroende av stödet från Tjetjeniens impulsive president Ramzan Kadyrov. I nuläget är Kadyrov allierad med Putin, men det finns ingen garanti för att han alltid kommer att vara det. Den tidigare rebelledaren Kadyrov och hans våldsamma tjetjenska säkerhetsstyrkor kan då bli ett stort problem för den ryske presidenten.

Per Leander

Dela