Klimataktivismen frodas i Bryssel

Foto: Pelle De Brabander

Det verkar vara i Belgien det händer just nu på klimataktionsfronten. Bryssel är inte längre bara EU-byråkratins nav utan har även blivit centrum för Europas klimataktivism. I den numera smått ikoniska svenska klimataktivisten Greta Thunbergs anda strejkade 35000 ungdomar från skolan en hel dag 24 januari och manifesterade utanför Europaparlamentet med krav på handling i klimatfrågan. Det var en av de största studentprotesterna någonsin i den belgiska huvudstaden och studenterna har sagt sig vara redo att strejka en dag varje vecka tills deras krav mötts.
Ett par dagar senare, 27 januari var det dags igen. Då demonstrerade minst 70000 människor i regn och kyla med krav på att politikerna håller sina löften om att motverka klimatförändringarna. På plakaten stod det sådant som ”Sluta förneka att jorden håller på att dö” och ”Det jag står för är det jag står på”. Återigen var slutdestinationen Europaparlamentet.
De båda demonstrationerna var två i en rad av liknande manifestationer som har ägt rum i staden sedan förra året. Kravet är stående: att politikerna tar ansvar för en politik som begränsar den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius, i enlighet med målen som sattes upp i Parisavtalet 2015.

Belgarnas behov av att visa sin ilska mot det politiska etablissemangets totala oförmåga att hantera klimatsituationen var så stort att tågen mot huvudstaden från andra delar av landet snabbt blev fullbokade, vilket gjorde att många inte lyckades ta sig till protesten 27 januari. Organisatörerna var dessutom tvungna att påbörja demonstrationen före utsatt tid för att sprida ut massorna litegrann.
Belgien har en interimsregering så klimatmanifestationerna kommer kanske inte att påverka det nationella valet i maj särskilt mycket, men förhoppningen är att valet till Europaparlamentet kan påverkas genom att protesterna tvingar upp klimatfrågan på dagordningen.

Emma Lundström

Dela