USA kan tacka flygtrafikledarna

Flygtrafikledare. Foto: US Navy

► Trumps nedstängning är upphävd
► De statsanställda ska äntligen få lön
► Men mångas ekonomi redan i kras

När Donald Trump 25 januari till slut hävde nedstängningen av finansieringen av stora delar av staten, hade hundratusentals statsanställda i USA gått utan lön i hela 35 dagar. Många av dem hade tvingats fortsätta jobba gratis. Människor anställda som bland annat fängelsepersonal, kustvakter och flygtrafikledare har alltså arbetat utan lön i över en månad. Nu lovar presidenten att de ska kompenseras. Det är bara det att många statligt anställda är beroende av varje månads lönecheck för att klara av vardagens utgifter. De har nu en lång väg kvar innan de kan få balans på tillvaron igen. Först måste hålen fyllas, sådant som missade skuldbetalningar. Dessutom känns troligen framtiden inte särskilt tryggad med tanke på att Trump hotar med ny nedstängning om han inte får som han vill.
Det utdragna budgetbråket i USA har drabbat omkring 850 000 offentliganställda i USA. Orsaken till att ingen budgetuppgörelse kunnat uppnås, är att Donald Trump pressar på för att få Demokraterna att gå med på ett republikanskt förslag till en tillfällig förlängning av budgeten. Vad han vill är att kongressen ska godkänna finanseringen av en gränsmur mellan USA och Mexiko.

Många nationalparksarbetare, städare, anställda vid Nasa och flygplatspersonal lever nu i en tillvaro som trasats sönder av Trumps nedstängning av många av de statliga myndigheterna. De har tvingats ta lån för att kunna betala sådant som mat, bensin, räkningar och lån på hus. Deras privatekonomi har kollapsat för att presidenten, i motsats till den allmänna opinionen, kräver budgetfinansiering av en mur. Många av dem hade inte någon hög lön till att börja med.
Ändå hade Donald Trump mage att under sitt anförande på fredagen hävda att de statsanställda egentligen inte ville att nedstängningen skulle upphöra. Han har tidigare gett de drabbade människorna rådet att handla matvaror på kredit. I hans värld är pengar inget problem, de kommer från pappa och det finns alltid mer.
Trump är inte ensam om sin världsbild. Enligt tidningen The Guardian ska presidentens handelsminister, miljardären Wilbur Ross, ha ställt sig frågande inför varför så många statsanställda har varit tvungna att vända sig till livsmedelsbanker för fattiga och hemlösa för att få mat på bordet. Själv samlar Ross på tavlor av Magritte och klär sig i skor för 600 dollar.
Vita husets ekonomiske rådgivare, Larry Kudlow, tyckte för sin del att de statsanställda som jobbat utan lön har utfört ”volontärarbete” av kärlek till sitt land och till presidenten. Att de skulle bli av med jobbet om de vägrade ”volontära” ville han inte riktigt uttala sig om.

Det finns teorier om att Trumps beslut att häva nedstängningen beror på geopolitiska omständigheter, att han har närstående planer på att USA ska blanda sig i konflikten i Venezuela till exempel. Andra hävdar att det är Demokraterna som till slut lyckats få presidenten på andra tankar. Men det främsta skälet till att han inte vågade driva nedstängningen längre, för tillfället, är nog snarare att den har inneburit ett brutalt störtdyk för hans popularitet.
Nedstängningen har ju inte bara drabbat USA:s Trumpmotståndare utan även hans trogna följare. När hundratusentals statsanställda antingen utestängs från sitt arbete, utan lön, eller tvingas fortsätta jobba, utan lön, skapar det friktion. Minst sagt.
Ska USA:s medborgare tacka någon för att nedstängningen nu är hävd, är det landets flygtrafikledare. Det amerikanska luftfartsverket uppgav för någon vecka sedan att det haft en drastisk ökning av sjukskrivningar. Detta ledde naturligtvis till personalproblem, vilket resulterade i att många flyg blev försenade eller ställdes in helt. Alla som vet hur beroende USA är av inrikesflyget förstår den ilska som flygkaoset orsakade hos allmänheten.

Fredagen 25 januari sjukanmälde sig så pass många flygtrafikledare att USA:s flygtrafik nästan stod stilla. Några timmar senare avslutade Trump nedstängningen.
Flygtrafikledarnas möjlighet att sjukanmäla sig hänger nu som ett mörkt moln över presidenten och kan vara det som får honom att avstå från en ny nedstängning. Om en sådan ändå sker kommer flygtrafikledarna inte att arbeta gratis i 35 dagar. De vet nu vilken makt de har.
Saken är den att flygtrafikledarna inte kan strejka. Inte sedan Ronald Reagan 1981 avskedade och ersatte över 11000 flygtrafikledare som strejkade olagligt. Hans beslut legitimerade årtionden av bakslag för fackföreningsrörelsen i USA. Men det som skedde förra veckan var inte en strejk. Det var bara lika effektivt som en sådan. Flygtrafikledare får sjukanmäla sig. Att det fungerade beror på att den långa nedstängningen skapat en stor frustration hos allmänheten, och att denna frustration riktas mot Trump, inte mot de statsanställda.
Det har blivit allt vanligare i USA att arbetare som saknar möjlighet att strejka, hittar andra sätt att protestera. Förra året gick lärare ut ur klassrummen i delstater med den fackföreningsfientliga lagstiftningen Right to Work. De lyckades få lite bättre löner och villkor.

Den längsta nedstängningen av statliga myndigheter i USA:s historia är över. Frågan är bara för hur länge. Donald Trump hotar som sagt med att iscensätta en ny nedstängning om han inte får det han vill ha av kongressen när beslut ska fattas kring budgeten 15 februari. På så sätt håller presidenten de statsanställda på halster i ovisshetens limbo.
En sorglig konsekvens av Trumps nedstängning kan bli att en del statliga arbeten privatiseras, såsom flygtrafikledare. De 35 dagarna av nedstängning har tyvärr fått flygtrafikledarfacket att ställa sig positivt till privatisering.

Emma Lundström

Dela