Sundbyberg ska inte ha Stockholmshyror

Sundbyberg är inte jämförbart med Södermalm enligt dom från hovrätten. Foto: per Leander

▶ Privata bolaget ville höja hyrorna till innerstadsnivå

▶ Hovrätten säger nej efter lång och utdragen rättsprocess

▶ ”Det är en stor seger för hyresgästerna i Sundbyberg”

 

Den privata hyresvärden Wåhlin Fastigheter får inte höja hyrorna på sina lägenheter i Sundbyberg till samma nivå som hyrorna i Stockholms innerstad. Det har nu Svea Hovrätt slagit fast i en dom, efter en lång rättsprocess som pågått i flera år.
– Det är ett jättebra beslut, säger Monicka Sparrman, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen, till Internationalen.
– Det är en stor seger för hyresgästerna i Sundbyberg och i alla kranskommuner.

Bakgrunden är att Wåhlin under 2013 renoverade sina lägenheter i Sundbyberg och på Södermalm i

Juristen Monicka Sparrman.

Stockholms innerstad. Därefter ville de höja hyrorna i Sundbyberg till samma nivå som för bostäderna i Stockholm, eftersom de ansåg att lägenheterna nu var likvärdiga då man hade genomfört samma typ av renovering, trots att det generellt är mycket högre hyror i Stockholms innerstad än i kranskommuner som Sundbyberg.
– De tyckte att det var likvärdiga objekt så att hyran skulle vara lika hög, fast lägenheterna låg i helt olika kommuner, förklarar Monicka Sparrman.

Först gick Hovrätten med på en generell höjning av hyrorna i Sundbyberg efter ombyggnaden. Men under den tid processen tagit hade hyresläget i Sundbyberg inte ökat på samma sätt som i Stockholm, och därför krävde Wåhlin att man skulle få höja hyrorna på sina lägenheter i Sundbyberg med ytterligare 8 procent, det vill säga mellan 300-900 kronor i månaden beroende på storlek.
– Men den här gången säger hovrätten att det inte går att göra den jämförelsen på grund av skillnaden i läget. De fick höja hyran efter renoveringen, men de får inte höja hyran ytterligare, så som de ansökte, säger Monicka Sparrman.
– Hyrorna är högre i Stockholms innerstad, jämfört med Sundbyberg och andra kranskommuner, eftersom det är mer attraktivt att bo i innerstan. Det är så stora skillnader i läget att det inte går att göra den jämförelsen. Hyresvärden fick inte bifall, så det blev ingen höjning alls.

Och domen får inte bara betydelse för Wåhlins hyresgäster, utan för alla hyresgäster i Stockholms kranskommuner.
– Den slår fast att det ska vara olika hyror för olika områden. Bostäder i kranskommuner ska inte ha lika höga hyror som i Stockholms innerstad. Det är helt enkelt inte jämförbart, säger Monicka Sparrman.

Per Leander

Dela