Klimataktionen Ende Gelände i Tyskland: ”Vi har aldrig varit så många”

Foto: Peter Tkac

I lördags, den 27 oktober, deltog 6500 människor i den största civil olydnads-aktionen mot brunkol hittills. I över 24 timmar ockuperade aktivisterna rälsen för koltåget från det tyska energiföretaget RWE:s öppna gruva i Hambacherområdet i västra Tyskland. På så sätt blockerade de all transport av brunkol från gruvan till företagets kraftverk. Några aktivister kedjade fast sig vid rälsen vilket gjorde att ockupationen fortgick fram till halv fem på söndagseftermiddagen.
Klimatnätverket Ende Gelände, som anordnade manifestationen, menar att Tyskland håller krampaktigt fast vid föråldrad energiteknik och offrar de unga generationernas framtid för företagens vinsters skull. ”Vi har aldrig varit så många som kämpar för klimaträttvisa och systemskifte”, skrev nätverket på sin hemsida i samband med aktionen.

Kolgruvorna i det tyska Rhenlandet har blivit symboler för den omfattande och stadigt växande klimatrörelsen i Europa. Vi har tidigare skrivit om kampen för att rädda det som är kvar av urskogen Hambacher i det berörda området. Skogen hotas av ytterligare expansion av RWE:s redan enorma dagbrott. Gruvan är troligen är världens största brunkolsgruva. Just nu har Hambacherskogen fått en liten respit, men kampen mot kolindustrin tar ingen paus, det finns det inte tid till.
Helgens manifestation visade med största möjliga tydlighet att klimatrörelsen är en kraft att räkna med.

Emma Lundström

Dela