Bayern: Ingen Oktoberfest för regeringspartierna

Oktoberfest. Foto: Jason Paris cc-by

▶ De bägge regeringspartierna fick storstryk i delstatsvalet

▶ Kristdemokraterna tappade 10,5 procent, framför allt till AfD

▶ Socialdemokratin halverades, de flesta S väljare gick till De gröna

 

I Bayerns delstatsval blev det inga segerrus för de bägge regeringspartierna. De fick storstryk. Men troligen av helt olika skäl.
Två huvudströmmar är tydliga:
Den första är att det kristdemokratiska högerpartiet CSU (i samarbete med systerpartiet CDU på riksplanet) tappar hela 10.5 procent och att de flesta av partiets väljare i stora skaror tycks ha flytt över till högerextrema AfD, ett parti som inte fanns i förra valet, 2013, men som nu får ett riktigt genombrott med hela 10,2 procent.
SPD:s nationella sammanbrott fortsätter och förstärks i och med raset från 20.6 procent till 9,7 procent. De som var med på partiets valvaka tyckte sig delta i ”en dödsmässa”. Som mest vid 1960-talets mitt hade SPD, den europeiska socialdemokratins historiska flaggskepp, förtroende från nästan 36 procent av rösterna (i Bayern).

Fanflykten från SPD har säkert i första hand skett till De gröna (Bündnis 90/Die Grünen) som med en karismatisk kvinnlig ledare lyckats väl med att utnyttja sin oppositionsroll mot den Stora koalitionen på riksplanet. I somras drabbades dessutom det bördiga jordbrukslandskapet i Bayern av samma torka som här i Sverige vilket gett extra växtkraft åt partiet. De gröna har dessutom på ett kreativt sätt använt sig av Bayerns smått nationella känsla för jordbruket, Die Heimat eller Hemlandet, genom att driva frågan om en övergång till ett ekologiskt jordbruk. Men de som på vänsterkanten i Stockholm plötsligt har upptäckt att Miljöpartiet i grunden är ett vanligt liberalt borgerligt parti ska inte ha några illusioner om De gröna i Tyskland. De samregerar väl med CDU i flera delstater och ligger i de flesta politiska frågor långt till höger om sitt systerparti i Sverige.

Den Stora koalitionen mellan CDU/CSU och SPD är oerhört utsatt. Ett nytt delstatsval om två veckor i Hessen lär inte lindra påfrestningarna. En möjlig konsekvens är att Angela Merkel kan komma att bytas ut vid CDU:s partidagar i december (fast vi ska inte glömma att hon är en fantastisk pragmatisk överlevare) vilket naturligtvis säkert kommer att innebära fler steg åt höger när det gäller partiets politik. Vad SPD ska göra för att inte försvinna ner i malströmmen vet nog ingen i dess ledning. Att nu lämna regeringen för att i stället gå i opposition vore det mest logiska ur många synpunkter, inte minst kräver partiets ungdomsförbund detta, men eftersom ett nationellt nyval kan leda till ännu en katastrof är detta inte särskilt sannolikt. Det mest tragiska när det gäller partiets sorgearbete efter ”dödsmässan i Bayern” är att ingen i dess ledning kommer att ifrågasätta att det egna partiet i åratal suttit och styrt den borgerliga nyliberalismens bandvagn…
Det tyska vänsterpartiet Die Linke har sällan fått höja några ölsejdlar i Bayerns ölhallar så stinna av välmående konservatism. Kanske blev det i går ändå några små glas som lyftes eftersom partiet gjorde en framryckning från 2.1 procent till 3.2 procent. Men förväntningarna om att klara femprocentsspärren till delstatsparlamentet infriades ändå inte.

Självklart ökar också bekymren bakom de stora glasfönstren i Bryssels EU-parlament. Både CDU/CSU och SPD har varit de viktigaste byggstenarna i respektive politiska block och har i praktiken svarat för en hel del av unionens stabilitet. Den grunden kan komma att bli betydligt svagare.

Göte Kildén

 

Resultatet:

■ 37,2 % av väljarna valde CSU, förbundskansler Angela Merkels systerparti på federal nivå, en nedgång med 10 %.
Socialdemokraterna, SPD, det tredje koalitionspartiet på federal nivå, fick 9,7 procent av rösterna, ungefär hälften av partiets resultat 2013.
De Gröna blev näst största parti med 17,5 procent, en uppgång på omkring 8 procent, medan det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland, AfD, fick 10,2 procent och får en plats i delstatsparlamentet för första gången.

Dela