Domen mot Lula öppnar för extremhögerkandidat

Högerkandidaten Jair Bolsonaro. Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

▶ Högsta valdomstolen olagligförklarar Lulas kandidatur

▶ Lula leder i alla opinionsundersökningar och ökar

▶ Bolsonaro kan vinna när Lula är borta

 

Som väntat olagligförklarade Brasiliens högsta valdomstol expresidenten Lula Da Silva som presidentkandidat för sitt parti Arbetarpartiet (PT). Lagrummet för detta är den lag som kalla ”Ficha Limpa” (ungefär ”klara papper”) som inte tillåter personer dömda för mutbrott och liknande att kandidera till offentliga poster. Lagen genomdrevs av en tidigare PT administration.
Presidentvalet (och valen till parlament, delstatsparlament och delstatsguvernörer) hålls den 7 oktober med en andra omgång en månad senare.

Lula, som leder i alla opinionsundersökningar och som ökat i popularitet sedan han fängslades i våras, får inte heller synas i de propagandafilmer som PT (och alla andra partier med parlamentsrepresentation) visar i TV. Den brasilianska högern tvingas lita till falsk juridik för att förhindra en valseger för Lula, eftersom domen mot honom enbart baseras på ett vittnesmål. Högerns kandidat i valet 2014, Aecio Neves, har fångats på film där han kräver mutpengar, men utredningen mot honom är nedlagd och hans kandidatur till senaten ohotad.
Högerkandidaten Gerardo Alckmin (som förlorade mot Lula 2006) är djupt involverad i flera korruptionsskandaler i delstaten Sao Paulo, där han var guvernör, men utredningarna nedlagda.

Tidigare i förra veckan uttalade sig FN:s råd för mänskliga rättigheter för att Lula skulle tillåtas kandidera, men utan någon djupare påverkan på den juridiska processen. Domarna kunde i stället glädja sig åt en 16-procentig lönehöjning (och det inom ramen för en lag som förbjuder ökningen av de offentliga utgifterna de närmaste 20 åren).
Ingen tidigare regering i landet har haft så litet stöd i befolkningen som den nuvarande kuppregimen under ”presidenten” Michel Temer. Stödet är så lågt, att presidentkandidaten för Temers eget parti MDB, Meirelles, i sin valpropaganda inte nämner Temer med ett ord, men däremot poserar med Lula tre gånger. (Meirelles var finansminister i Temers regering och huvudansvarig för alla nedskärningsåtgärder, men också Lulas handplockade riksbankschef.)

I opinionsundersökningarna är det halvfacisten Jair Bolsonaro som ligger bäst till, men långt efter Lula. Bolsonaro hamnar runt 20 procent och skulle med det vinna den första valomgången när Lula är borta. Hans problem är att han inte är kapitalets favoritkandidat. Ett exempel på det är att Brasiliens valuta, Real, är på väg mot avgrunden, ju troligare det är att han skulle gå vidare till den andra omgången. Bolsonaros problem är att han i alla opinionsundersökningar kommer att förlora en andra valomgång, oavsett mot vem han ställs.

Vem är då Jair Bolsonaro? En tidigare armékapten som öppet hyllar den gamla militärdiktaturen och prisar dess mest ökända torterare. En homfob och vapenfetischist, vars förakt för fattiga, svarta och kvinnor är väl belagt. I landet med politiska ”partier” som är mer eller mindre privata företag, är han inne på sitt sjunde. I debatter och utfrågningar har han enkla svar på frågor som det omfattande våldet; skjut banditerna, ju fler desto bättre. Vad göra med den enormt skeva jordfördelningen på landsbygden; beväpna jordägarna och kriminalisera de jordlösa böndernas rörelse MST.

När det gäller ekonomin (Brasilein befinner sig i en akut ekonomisk kris) hänvisar han till sin ekonomiska guru; vars politik är extremt nyliberal. Sälj allt som går att sälja. Skrota all offentlig verksamhet utom den allra mest nödvändiga (våldsapparaten).
Bolsonaros vicepresidentkandidat – en pensionerad general – kryddar med att utmåla landets urfolk och svarta som ”lata” och ”obildbara”. Han försvarar sina uttalanden med att han ”själv har indianskt påbrå och därför inte kan vara rasist”. Att han med eller utan påbrå från landets urfolk kan vara dum i huvudet, föll honom inte in.

Göran Kärrman

Dela