Brasilien på väg mot diktatur?

foto: Camila OV cc-by-nd

 

► Lula bad att bli frigiven i väntan på att domen ska överklagas

► Militären hotade att ingripa om inte Lulas begäran avvisades

►”Allt pekar på att landet är på väg mot ett inbördeskrig”

 

Brasiliens högsta domstol nekade den 4 april den förre presidenten Lula da Silva från Arbetarpartiet (PT) att vara fri i väntan på att hans överklagan avgjorts. Lula dömdes tidigare i år till drygt 12 års fängelse för ”passiv korruption” och pengatvätt. Orsaken är att han påståtts fått en lyxlägenhet av ett byggbolag. Det stora problemet med domen är att det saknas konkreta bevis. Den bygger helt på en fängslad byggdirektörs vittnesmål lämnat i utbyte mot nedsatt straff.
Domaren Sergio Moro, som är den som drivit målet mot Lula kräver att han omedelbart fängslas och Lula överlämnade sig till den federala polisen den 7 april.

Dagen innan Högsta Domstolens sammanträde uttalade sig landets högsta militära befälhavare general Vilas Boas att ”militären motsätter sig straffrihet” och mer eller mindre hotade med intervention om domstolen inte avvisade Lulas begäran. Tidigare har andra höga militärer hotat med intervention men det har varit hot som inte setts som så allvarliga eftersom de oftast rört sig om pensionerade militärer. Att Vilas Boas uttalande verkligen var ett direkt hot och inte bara ett allmänt tyckande bevisas av att den brasilianske flygvapenchefen direkt gick ut och fördömde det, samtidigt som en general som är kandidat till guvernörsposten i det federala distriktet Brasilia, ställde sig bakom överbefälhavaren och sa sig ”invänta order”.

Kuppresidenten Temer har inte kommenterat Vilas Boas annat än att i allmänna ordalag talat om sin ”trohet mot konstitutionen”.
Annars kan man förvåna sig lite över hur de som förfasar sig så över ”diktaturen i Venezuela” så lättvindigt stöder införandet av diktatur i det egna landet. Men det är väl så att ”klassintresset ljuger inte”.
Mordet på vänsterpolitikern Marielle Franco och hennes chaufför Anderson Gomes i Rio den 14 mars, attackerna mot Lulas mötesturné i södra Brasilien, militären på Rios gator, pekar enligt många på att den politiska krisen går in i en allt våldsammare fas. Den prominente filosofen Vladimir Safatle menar att allt pekar på att landet är på väg mot ett inbördeskrig.
Flera prominenta högerpolitiker, bl a deputeradekammarens ordförande, Maia, har varnat för att det planerade valet i höst kanske inte kan hållas.

För högern är det avgörande inte om Lula sitter i buren eller inte, utan att han förhindras ställa upp i presidentvalet, vilket av allt att döma kommer att bli konsekvensen av hans dom. Lula leder stort i alla opinionsundersökningar med ca 35 procent, följt av högerextremisten Jair Bolsonaro med ca 16 procent.
Bolsonaros öppna rasism och förakt för fattiga, är ännu långt ifrån borgarklassens förstahandsval som kandidat – han stöder öppet ett militäringripande och brukar hylla den tidigare diktaturen , inklusive dess torterare – men med den takt som den politiska krisen skärps är ingenting uteslutet.

Göran Kärrman

Dela