Mystisk död för rysk journalist

Maxim Borodin

► Maxim Borodin avslöjade ryska legosoldater i Syrien

► Föll ut ur fönstret på femte våningen i sitt hem

► ”Självmord” säger polisen, ”mord” säger vännerna

Den ryske journalisten Maxim Borodin, som nyligen avslöjade närvaron av ryska legosoldater i Syrien, har avlidit efter att ha fallit ut från ett fönster på femte våningen i sitt hem i staden Jekaterinburg. Polisen uppger att det inte finns tecken på något brott, och har avskrivit händelsen som ett självmord. Men få av Maxim Borodins vänner och kollegor tror på den förklaringen.
Vjatjeslav Basjkov, som är en nära vän till Borodin, säger att Borodin ringde honom dagen innan ”självmordet”, och berättade att han var orolig efter att han hade sett kamouflageklädda män med ansiktsmasker utanför sin lägenhet. Borodin ska ha sagt att han misstänkte att de tänkte genomföra en räd mot hans hem och bad därför Basjkov att kontakta en advokat, eftersom han trodde att han skulle behöva juridisk hjälp inom kort. ”Han var inte utom sig eller panikslagen, men verkade lite orolig”, skriver Vjatjeslav Basjkov på Facebook.

Maxim Borodin jobbade för tidningen Novy Den och gjorde där ett stort avslöjande om att det ryska säkerhetsföretaget Wagner, med nära band till Kreml och den ryska försvarsmakten, har skickat tusentals legosoldater till Syrien. Borodin avslöjade också att hundratals ryska legosoldater har dödats i amerikanska flygräder och artilleribeskjutning i Syrien, trots att både Wagner och Kreml har försökt hålla dessa dödsfall hemliga.
Polina Rumjantseva som är chefredaktör på Novy Den tror inte heller på den officiella förklaringen och litar inte på att myndigheterna utreder fallet på allvar. Borodins lägenhet var enligt polisen låst från insidan. Det fanns inga tecken på att någon tumult eller att något konstigt skulle ha hänt där, men polisen hittade inte heller något brev eller någon sista hälsning som skulle ha kunnat förklara ett eventuellt självmord. Borodins vänner och kolleger uppger att inget i hans beteende tydde på att han skulle ha varit deprimerad eller haft självmordstankar.

Per Leander

 

■ Wagner är ett privat säkerhetsföretag som grundades 2014. Det leds av den före detta ukrainska medborgaren Dmitrij Utkin, som nu jobbar för ryska staten. Företaget tros förfoga över 6000 lego­soldater.

Dela