Paul Ryan gör en Marie Antoinette

Republikanen Paul Ryan dricker hellre dyra drinkar med rika kampanjdonatorer än pratar med vanligt folk.

Republikanernas skattereform gynnar de rika. En av dem som har utformat den är Paul Ryan, republikansk guldkalv och talman i representanthuset i USA:s kongress. Förra lördagen gjorde han bort sig rejält när han twittrade om vad han själv måste ha uppfattat som en solskenshistoria om en skolsekreterare i Pennsylvania som fått 1,50 dollar mer i lön per vecka efter reformen.
Raderna raderades nästan omedelbart eftersom de väckte stor uppståndelse och uppfattades som ett hån mot dem som, likt sekreteraren, förlorar betydligt mer än de vinner på reformen. Alltså arbetarklassen och den lägre medelklassen.

Paul Ryan är däremot en av vinnarna. Beräkningar som gjorts säger att han personligen får en skattesänkning på nästan 370 dollar i veckan. Alltså 246 gånger mer än vanliga låg- och mellaninkomsttagare som sekreteraren i Lancaster, Pennsylvania. Det bör också tilläggas att Ryan har beslutat att kongressen ska ge honom sjukvårdsförsäkring, något som han nu är med och avskaffar för fattiga och sjuka människor i USA. Dessutom fick han 500 000 dollar av multimiljardären Charles Koch när han lyckats driva igenom reformförslaget.
Efter twitterraderna har tusentals människor skänkt 1,50 dollar till Paul Ryans politiska motståndare inför mellanårsvalen i höst, metallarbetaren och fackföreningsledaren Randy Bryce, också känd som Iron Stache.

Emma Lundström

Dela