Med lite mindre än en månad kvar till det amerikanska presidentvalet har både valet och debatten kring det precis satt nya bottenrekord. Det började i fredags med att WikiLeaks läckte ut delar av Hillary Clintons hårt hemlighållna tal till finanseliten på Wall Street. Tal till bland annat Goldman Sachs, Deutsche Bank och Morgan Stanley. Tal som hon har tjänat över 26 miljoner dollar på.
De läckta utdragen vittnar om hur hon 2013 inför banktopparna förespråkar gränslös frihandel och hävdar att det är nödvändigt att ha en offentlig och en privat åsikt när det gäller politiskt kontroversiella idéer eftersom allmänheten kan bli förvirrad annars. I talen omfamnar hon även sänkta företagsskatter och nedskärningar i socialförsäkringssystemet.
För Clintons kritiker sällar sig de läckta dokumenten till skandalerna kring hennes användande av en privat e-postserver under sin tid som utrikesminister, uppgifterna om hur Demokraternas nationalkommitté, DNC, riggat primärvalet och presidentkandidatens oerhört nedsättande uttalanden kring både Sandersanhängare och Trumpsupportrar.
Om innehållet i de ökända talen hade läckt ut under primärvalet hade informationen varit en nål i Clintons kampanjballong. Under hela primärvalet försökte motståndaren Bernie Sanders att få Hillary Clinton att offentliggöra talen, bland annat genom att påpeka att de måste vara väldigt populära på Wall Street eftersom hon har fått 225 000 dollar för ett enda tal.
Men Hillary Clinton valde att vifta bort saken och talen förblev hemliga. Ju bättre det gick för Sanderskampanjen, desto mer gick Clinton in för att framstå som hård mot Wall Street. Trots att paret Clinton tillsammans har tjänat mer än 120 miljoner dollar på att hålla tal för finanseliten och andra särintressen sedan Bill Clinton lämnade presidentposten 2001.
I januari i år gick Hillary Clinton så långt att hon nästan lät som Bernie Sanders själv när hon pratade om att ”ingen bank är för stor för att misslyckas och ingen vd för mäktig för att hamna i fängelse”. Med största sannolikhet var det också rädslan för Bernie Sanders framgångar som fick Hillary Clinton att ändra uppfattning om handelsavtalen TTP och Nafta.
Fredagens läcka bekräftar många misstankar kring Hillary Clintons förhållande till Wall Street och har resulterat i ännu lägre förtroendesiffror för presidentkandidaten. Men det blev inte dagens amerikanska huvudnyhet. Skandalerna kommer sällan ensamma i det här valet. Den här gången följdes rapporterna om Hillary Clintons bankvänlighet strax av ett videoklipp från 2005 där Republikanernas presidentkandidat, Donald Trump, på ett mycket grovt sätt skryter om hur han kan tafsa på kvinnor utan att be om lov. Det mediala strålkastarljuset riktades om och medierna fylldes av Republikanernas pågående implosion.
Klippet har fått ett stort antal högt uppsatta republikaner, bland annat John McCain, att dra tillbaka sitt stöd för presidentkandidaten. Allt fler kräver att han kliver av och Republikanernas nationalkommitté, RNC, höll krismöte under fredagskvällen. Själv avfärdar Trump klippet som ”omklädningsrumssnack” och hävdar att ingen har så stor respekt för kvinnor som han. Kritikerna kallar han för “självrättfärdiga hycklare”. Det hela har lett till ett inbördeskrig i det Republikanska partiet och kan i förlängningen leda till att Republikanerna förlorar sin majoritet i kongressen. Trumps inferno gagnar förstås Hillary Clinton men det kan också resultera i att fler vågar rösta på Green Partys presidentkandidat Jill Stein, om valet mellan huvudkandidaterna ändå verkar avgjort.
Som grädde på moset sändes den andra tv-debatten mellan presidentkandidaterna i måndags vilket gav det amerikanska folket en bisarr uppvisning i ohövlighet. Innan debatten försökte Donald Trump rikta fokus från sig själv genom att hålla en kort presskonferens med kvinnor som tidigare riktat övergreppsanklagelser mot Bill Clinton. Trump chockade även tittarna med att hävda att om han blir president så skulle Hillary Clinton hamna i fängelse eftersom hon ”ljuger och bedrar”.
Clinton gav igen genom att anklaga Trump för kontakter med Putin och menade att WikiLeaks senaste läcka är en del av en rysk kampanj för att påverka presidentvalet.
Det hela har redan kallats för ett ”lågvattenmärke i presidentvalskampanjernas moderna historia” och under spekulationerna kring vem av kandidaterna som egentligen vunnit debatten, utropades det amerikanska folket till de verkliga förlorarna.
För många amerikaner har presidentvalet kommit att bli en fråga om att välja det minst skadliga av pest och kolera: ”The lesser of two evils.” De skulle aldrig kunna tänka sig att rösta på Donald Trump, samtidigt som de föraktar Hillary Clinton och den elit hon representerar. De blir varken chockade över nya avslöjanden om Donald Trumps kvinnofientlighet eller om Hillary Clintons faiblesse för Wall Street. En stor andel av dessa amerikaner är så kallade ”millennials”, den unga generation som i så hög grad blev en del av Bernie Sanders politiska revolution och som Hillary Clinton har avfärdat som naiv och politiskt oförståndig. På så sätt har hon sluppit hantera att de inte tror på hennes politiska linje. I en intervju i amerikanska Intercept har hon till och med likställt de unga väljare som vill ha ett utbildnings- och sjukvårdssystem liknande det skandinaviska, med högerextrema, nationalistiska och rasistiska väljare. Enligt henne är de lika extrema.
Trots det är Bernie Sanders nu ute och försöker vinna dessa unga väljare för Hillary Clintons räkning. Väljare som gärna hade röstat på socialisten från Vermont men har väldigt svårt att lägga sin röst på Hillary Clinton och hennes cyniska inställning till alla som vill ha ett samhälle präglat av social och ekonomisk jämlikhet. Som misstror Hillary Clinton lika mycket som hon misstror dem.
När Donald Trump under måndagens debatt fick frågan om varför hans politiska plattform saknar sjukvårdsförslag, svarade han att det kommer att finnas planer och att ”planerna kommer att vara så bra”. Det ironiska i det svaret, förutom att det skriker av Trumplogik, är att Hillary Clinton gav ungefär samma svar när Bernie Sanders pressade henne om reglering av Wall Street under primärvalsdebatterna. Hon sade bara att hon hade väldigt bra förslag.
Dessa ytliga och avfärdande svar, på frågor som är avgörande för de allra flesta amerikaner, sammanfattar årets presidentval. Det är väldigt lite Star Wars – en kamp mellan det onda och det goda. Istället är det en kamp mellan det onda och det mindre onda: två marknadsliberaler med olika syn på gränser och frihandel. Den ena en högerteknokrat, den andre en högerpopulist utan hämningar.
Hur det blir med Donald Trump återstår att se. Många republikaner anser att partiets vicepresidentkandidat, Mike Pence, ska ta över kandidaturen. Men enligt RNC:s regler kan en nominerad presidentkandidat bara bytas ut om personen i fråga dör, befinns arbetsoförmögen, eller självmant kliver av. Det ryktas om att en regeländring har diskuterats, men det vore förmodligen politiskt självmord för Republikanerna i nuläget eftersom det skulle orsaka ramaskri bland Trumpanhängarna och än mer turbulens i partiet. Dessutom har hundratusentals amerikaner redan röstat.
Många hoppas på att det här ska vara valets absoluta lågvattenmärke. Men med tanke på hur det har sett ut hittills så är det en ganska långsökt förhoppning. Det verkar snarare luta åt en fortsatt tävling mot botten.
Emma Lundström
Tidigare i Internationalen:
Sandersdelegat om framtiden: ”Vi måste bygga en vänster som inte är allergisk mot att vinna”
Clinton tvingas ta ställning mot dödsstraffet
Dianne Feeley från Detroit: “Sanders kampanj har gett människor kraft att fortsätta kämpa”
“Kampen fortsätter för ett annat USA”
Bernie Sanders: “I’m in it to win it”
New York: “Den här rörelsen går bortom Bernie”
Tusentals sittstrejkar för ett annat USA
Vad som än händer nu så är det rörelsen som räknas
Sanders seger i Michigan kan spegla resten av valet
Folket eller eliten – spänningen stiger i det amerikanska primärvalet
Jordskredsseger för Bernie Sanders
Så mycket mer än en våt dröm för “skäggradikaler”
Sverige måste vara bättre än så här
En demokratisk debatt värd namnet