New York: ”Den här rörelsen går bortom Bernie”

Bernie or Bust, NYC. Foto: Emma Lundström

I tisdags stod slaget om New York. Allting var riggat för att Hillary Clinton skulle få den vinst hon så kallt hade räknat med. Samtidigt knappade Bernie Sanders hela tiden in på hennes ledning i opinionsmätningarna. Helgen före primärvalet pågick en febril gräsrotsaktivitet för att ta honom till en seger i den annars så etablissemangstrogna huvudstaden. Det lyckades, nästan. Men ingenting är över. Emma Lundström har besökt ett sjudande NYC och pratat med Sandersupportrar om en rörelse som inte planerar att dö.

Solen gassar över demonstrationståget som myllrar ut från Foley Square med riktning mot Union Square på Manhattan i New York. Tåget är en brokig blandning av människor och verkar aldrig ta slut. Plakaten och slagorden är många. De handlar om demokrati och om att pengarna måste ut ur politiken. Den vanligaste plakattexten är Bernie Sanders 2016. Det vanligaste slagordet: ”Vem vill vi ha som president? Bernie Sanders!” Brandbilar som kör förbi tutar glatt, folk hänger ut och vinkar från fönster och många av dem som arbetar i butikerna längs gatan har kommit ut för att heja på tåget.
Kent Shi ser lycklig ut där han går mitt bland alla människor. Han berättar att han tillhör en minoritet och är aktiv i Black Lives Matter och Latino Lives Matter.
– Regeringen bryr sig inte om dessa liv. Vi gör så att de spelar roll. Bernie Sanders har kämpat för minoriteterna sedan 1960-talet och jag vill kämpa med och för honom, säger han och tillägger att han tror att rörelsen kommer att fortsätta oavsett hur det går i valet:
– Vi kommer att rösta i kongressen. Vi ska rösta ut etablissemangsdemokraterna och republikanerna. De bryr sig inte om folket, de bryr sig bara om pengar. De ska ut och vi ska ta tillbaka vår regering.Nadya Pena och Kent Shi. Foto: Emma Lundström
Intill honom går Nadya Pena. Hon har skrikit sig hes.
– Jag är här för att vår regering är riggad till förmån för de politiker och stora företag som betalar massa pengar till lobbyister för att driva igenom deras agendor. Våra politiker lyssnar inte på folket, de lyssnar bara på de människor som trycker pengar i ansiktet på dem. Det är inte demokrati. Bernie har en plan som går till botten med problemet som är girighet och ett ekonomiskt system som bara är till för de allra rikaste, på de fattigas bekostnad, säger hon och berättar att hon tror att Bernie Sanders har fått liv i en rörelse som bara kommer att växa:
– Den bygger på en känsla som har vuxit hos många människor under ett bra tag. Vi känner att vi har stängts ute från den politiska processen. Nu har vi någon som vi kan kämpa för, som är kapabel att rikta strålkastarna mot de frågor vi brinner för och göra något åt situationen.
Nadya Pena har volontärarbetat för Bernie Sanderskampanjen i New Jersey, New York och Pennsylvania och alla hon har träffat tror att rörelsen kommer att fortsätta:
– Den här rörelsen går bortom Bernie. Den har bubblat under ytan länge och han tog av locket. Det finns ingen sådan gräsrotsrörelse bakom Hillary Clinton. Hon betalar människor för att stödja henne. När Bernie Sanders talade i Vatikanen igår höll hon en fundraising-middag hemma hos skådespelaren George Clooney och summan folk betalade för en sittplats där var obscen. Hon hävdar att hon stöttar medelklassen och fattiga men de har inte råd att höra henne tala. Hon talar bara för miljonärer om hur hon ska hjälpa människorna på botten.

Amy Bookbinder. Foto: Emma LundströmVårt samtal överröstas av talkören som skanderar ”Bernie! Bernie! Bernie!” om och om igen.
Bernie! Bernie! Vi har kommit fram till Union Square och står snart i en tät massa medan några musiker spelar trummor och vi sjunger ”Bernie Sanders! Rösta på tisdag!”. Efter ett tag börjar det bli det möjligt att röra sig en smula. Det hålls tal och människor pratar intensivt med varandra.
Amy Bookbinder har kommit från Massachusetts för att delta i helgens Bernieaktiviteter. Hon berättar att hennes gammelfarfar var bokbindare och att hon har liknande bakgrund som Bernie Sanders eftersom hennes släkt består av judar från Ryssland och Polen. Amy Bookbinder gör Bernie-örhängen som hon säljer för att få ihop pengar att skicka till kampanjen.
– Bernie Sanders förstår hur saker och ting hänger ihop och varför vi måste få bort pengarna ur politiken och dela på makten. Jag hoppas att han blir president. Men jag hoppas att rörelsen fortsätter vad som än händer. Bland det mest underbara med Bernie är att han har fått folk att vakna och se lögnerna i media och det faktum att vi måste gå till botten med problemen.Ore Ariyo. Foto: Emma Lundström

Ore Ariyo står mitt i solgasset och lyssnar på talen. Hon tror att Bernie Sanders kommer att vinna presidentvalet 2016 för att han är den enda ärliga kandidaten och har varit trogen sina ideal hela tiden:
– Han är inte fejk. Pengar ut ur politiken är den viktigaste frågan för mig. Ingenting kommer någonsin att förändras så länge politiker som Hillary Clinton och Ted Cruz betalas av samma företag som håller på att förstöra hela vår värld. Bernie Sanders är den enda som kan lyckas få bort pengarna ur politiken eftersom han inte tar pengar från Super Pacs.
Precis som de andra tror hon att rörelsen kommer att fortsätta:
– Jag har aldrig sett människor sluta upp bakom en presidentkandidat på det sätt som de har gjort bakom Bernie Sanders. Rörelsen är så stark nu att jag tror att vi kan få in progressiva demokrater i kongressen, representanthuset och senaten. Demokrater som står för Sanders åsikter, så att även om han inte vinner det här valet så kan han vinna nästa. Eller någon som han. Jag har följt rörelsen i flera månader och tycker att det är fantastiskt att se hur många människor som tror på samma saker som jag, på vanlig anständighet. Förhoppningsvis blir Bernie Sanders vår president den 8:e november. Han är den som skulle vinna mot republikanerna.

Katy Rae. Foto: Foto: Emma LundströmEn kvinna går runt och delar ut lappar som uppmanar till volontärarbete för kampanjen. Katy Rea kommer från aktivistcentret The Deep End Club som hjälper Sanderskampanjen med att samla namn på folk som vill knacka dörr och ringa väljare.
– Jag vill ha en president som får det amerikanska folket att ta en titt på sitt land och fråga sig: är det här en demokrati och fungerar den för oss längre? Vi har inte tid med små steg när det gäller miljön, sjukvården och de sociala frågorna. Därför behöver vi Bernie. Jag tror att han kommer att vinna valet i november men vi måste själva se till att det händer. Att demonstrera är bra och energigivande men om vi inte knackar dörr och ringer registrerade väljare så kommer det inte att ske, säger hon och tillägger att folk redan har slutit upp i massor:
– Jag har aldrig sett något liknande inför ett primärval.
En bit bort står M.C. Ross och håller upp sitt plakat som skydd mot den heta solen. Hon berättar hon har jobbat som skolbibliotekarie för den amerikanska armén i tre europeiska länder. Nu bor hon i Brooklyn.
– Min dotter fick mig att konvertera från Hillary Clinton till Bernie Sanders. Jag hade aldrig hört talas om honom. Men när jag fick veta vad han står för var det glasklart att jag skulle rösta på honom. Han vill ha ett nationellt sjukvårdssystem vilket vi är i M.C. och Valerie Ross. Foto: Emma Lundströmdesperat behov av här. Han är också en stark röst när det gäller minoritetsfrågor, något det här landet säger att det ska vara bra på men inte är. Sedan förespråkar han gratis utbildning och vill behålla socialförsäkringssystemet som det är och behöver vara. Delar av min inkomst kommer från socialbidraget, utan det skulle jag ha stora problem med att betala hyran.

M.C. Ross dotter, Valerie Ross, kommer springande. Hon berättar att de båda har volontärarbetat på Sanderskampanjens huvudkontor i New York fram till två under natten som gått. De har aktivt stöttat Bernie Sanders sedan i januari.
– Om du hade frågat mig vem Bernie Sanders var för arton månader sedan så hade jag inte haft något svar. Många sade att vi borde rösta på Hillary men min uppsatshandledare sade att Bernie Sanders verkar vara en bra kandidat. Jag började följa medierna och göra min egen research. Bara för att du har ett D för Demokraterna vid ditt namn betyder det inte att du står för de principer som jag anser att en liberal, progressiv demokrat bör ha. När du väl står bakom Bernie finns det ingen återvändo, säger Valerie Ross innan hon skyndar vidare för att prata med någon som är på väg att lämna platsen.

Paige Nieves och Elisabeth Manmohan. Foto: Emma LundströmPaige Nieves och Elisabeth Manmohan håller sina skyltar högt. De har kommit hit från Connecticut för att visa sitt stöd för Bernie Sanders.
– Han stödjer alla, oavsett kön, sexualitet, ras och religion. Jag är muslim och han är jude. Jag röstar ändå på honom för att jag tror att han kan skapa fred mellan Israel och Palestina. Förhoppningsvis. Jag röstar inte på Hillary för hon säger en sak och gör en annan. Hon ändrar sig hela tiden. Hon är inte progressiv, säger Paige Nieves och Elisabeth Manmohan nickar instämmande:
– Det är skönt att få rösta på någon som har stått fast vid sina åsikter under så lång tid.
– Han demonstrerade och gjorde det vi gör nu långt före det att vi föddes. Han var villig att riskera sin frihet för andra människors frihet. Om han var beredd att göra det då, vad är han inte beredd att göra nu?!

Det börjar tunnas ut lite på torget. Nu går det att se banderollerna bättre. Thomas Moore håller i ena endan av ”Veterans for Bernie”. För honom är integritet det viktigaste hos en kandidat i det här valet:
– Jag håller kanske inte med Bernie i alla frågor men han är den enda kandidat som står fast vid sina åsikter. Även om han skulle svika oss så kommer han inte att ljuga för oss.Thomas Moore. Veterans for Bernie. Foto: Emma Lundström
Han berättar att han är veteran från marinkåren och har gjort två vändor i Irak, 2007 och 2008.
– Innan jag blev soldat var jag med i antikrigsrörelsen. Jag är från New York och Hillary Clinton var min senator. Hon röstade för kriget och Bernie röstade emot. 2011 sade Hillary Clinton att Irakkriget var ett bra affärstillfälle. Efter det kan hon aldrig vinna tillbaka mig, säger han och tillägger att Bernie Sanders också kräver rimliga pensioner och stöd till veteranerna:
– Vi har inte haft en bättre förespråkare för vår sak i Washington DC.
Thomas Moore tror på rörelsen. Han menar att folk har vaknat.
– Många ignorerade Occupy Wall Street och många har försökt att diskreditera Black Lives Matter. Men alltfler vaknar. Vi lever i informationsåldern och de kan inte gömma information från oss längre.

Ett överfullt G-train tar oss långt ut i Brooklyn. Kvällssolens gyllengula ljus slickar husfasaderna i det gamla industriområdet där Sanderskampanjens huvudkontor i New York ligger. Det öppnade för tre veckor sedan i ett gammalt lagerhus för tygblöjedistribution. Ännu tidigare ska det ha varit en så kallad Speakeasy.
Eli Someck sitter tillsammans med Anita Culp vid infarten till den lilla gårdsplanen utanför lokalen. Han har inte varit involverad i politik tidigare men när han lärde sig mer om vad Bernie Sanders står för tänkte han att det äntligen var något annat än samma gamla korrupta politik:
– Jag tror att det är vår sista chans att få en president med integritet, som har rena motiv. Om jag inte bidrar och gör mitt bästa nu så kommer jag att ångra mig för alltid. Om jag inte gör något nu har jag ingen rätt att klaga om några år. Nu kan jag säga att jag gjorde vad jag kunde.
Anita Culp och Eli Someck vid kampanjhögkvarteret i Brooklyn. Foto: Emma LundströmEli Someck är orolig över miljön och klimatförändringarna:
– Jag tror att om vi inte drastiskt byter riktning så kommer vi att få väldigt stora problem mycket snart och jag tycker inte att de andra kandidaterna prioriterar de frågorna alls. Vad spelar en bra ekonomi för roll om vi inte kan leva på den här planeten?
De senaste två veckorna har han arbetat för kampanjen varje dag utom på sin flickväns födelsedag.
– Jag kan inte fokusera på mitt jobb. Jag kan bara tänka på det här. Jag har aldrig varit en del av något liknande och kommer alltid att minnas det här. Vi knackar dörr, ringer folk, sprider information och håller manifestationer, säger han och tillägger att det är tur att han har ett flexibelt jobb. Han berättar också att han fick chansen att vara med i studion under Demokraternas tv-debatt i Brooklyn som ägde rum den 14 april. Det var ett Clintonvänligt evenemang och Clintonsupportrarna var betydligt fler än Sanderssupportrarna. Både inne i studion och utanför, vid ingången.
– Nästa morgon läste jag att telecomarbetarna, som strejkar och som Bernie har varit och pratat med, var i närheten och anslöt sig vid ingången så att vi blev mångdubbelt fler än Hillarys gäng. Det är solidaritet.
Han tycker att det är konstigt att de flesta av Hillary Clintons supportrar inte verkar bry sig om alla de pengar hon får från olika mäktiga intressen:
– För mig är det så tydligt oetiskt. Om kandidaterna inte hade något val hade jag kunnat förstå det. Men de har ett val.

Det slutna primärvalet i New York är det mest restriktiva i hela USA menar Eli Someck och förklarar att han inte får rösta i det här valet eftersom han är registrerad för Green Party:
– Den sista möjligheten att registrera om sig var den 9 oktober förra året. Då hade de flesta ännu inte hört talas om Bernie Sanders. Han har stort stöd bland oberoende väljare. De marginaliseras i det här valet. Runt 40 000 människor är registrerade med Green Party i New York. De flesta av dem skulle ha röstat på Bernie.Anita Culp. Foto: Emma Lundström
Anita Culp har hittills haft fullt upp med att hjälpa de människor som hela tiden dyker upp för att volontärarbeta. Nu inflikar hon att väljardeltagandet är väldigt lågt i USA, särskilt i primärvalet som hon menar stänger ute väldigt många människor. Hon har aldrig stött Hillary Clinton:
– Det känns som att hon följer opinionsundersökningarna och inte har några egna principer. Hennes åsikter är inte mina. Hon är centrist. Jag är en verkligt oberoende väljare och jag anser att Bill Clinton förflyttade Demokraterna långt åt höger.
– Bernie är starkare när det gäller kvinnors rättigheter än Hillary. Hon är villig att kompromissa när det gäller abort till exempel och menar att du kan vara både feminist och abortmotståndare. Det skulle Bernie aldrig säga. Hon är också för dödsstraff, säger Eli Someck och Anita Culp tillägger att Hillary Clinton dessutom är krigshetsare:
– Man behöver inte hålla för näsan när man röstar på Bernie Sanders. Många jag talar med säger att de kommer att rösta på Hillary även om de gillar Bernie bättre. De tror att hon har större chans att vinna mot republikanerna trots att i princip alla undersökningar visar att det är tvärtom.

Inne på kontoret är det fullt ös. Volontärer från hela USA har kommit hit för att hjälpa till. Även folk från andra delar av världen, bland annat Tyskland, Japan, Frankrike, Norge och Australien. Ljudnivån är hög. Folk kommer och går. Vid två långbord sitter ett antal volontärer och ringer registrerade väljare. Andra fixar med informationsmaterial. Åter andra sitter djupt försjunka i arbetsuppgifter vid datorer längre in i lokalen.
Campaign Office Manager Lisa Flythe. Foto: Emma LundströmLisa Flythe är kampanjkontorsansvarig. Hon vet var saker finns, vem som har hand om vad och hur ett pappersstopp i skrivaren botas på bästa sätt.
– Vi är väldigt DIY (Do it Yourself) här och delar utrymme med textildesigners, ett grafiskt konstnärskollektiv och ett stadscykelprogram. Det är mest volontärer och väldigt få kampanjanställda. De kom för två veckor sedan. Men lokalt började vi arbeta redan i juni, säger hon och berättar att hon har följt Bernie Sanders sedan han blev vald till borgmästare i Burlington, Vermont, för ungefär 30 år sedan:
– Han var den första socialistiske borgmästaren på mycket länge i USA och jag var avundsjuk på dem som fick bli representerade av honom.
Hon började volontärarbeta för kampanjen i januari i år. Samlade namn från registrerade demokrater och arbetade med väljarregistrering med fokus på unga.
– Hillary Clinton var senator här i åtta år och Demokraterna härskar i den här staden, så hon har stort stöd hos etablissemanget. Vi måste klara oss utan institutionellt stöd. Det är svårare. Men jag är optimistisk och jag vet hur entusiastiska våra människor är. De kommer att rösta även om det är snöstorm, säger hon och tillägger att det ska bli ett stort Berniemöte i Prospect Park i Brooklyn följande dag:
– Vi kommer att vara där och samla volontärnamn. Men de flesta av oss kommer inte att vara där. Jag älskar honom och han älskar mig men jag vill vara här och göra det arbete som krävs. Att ha på sig en Bernieknapp och gå ut och skrika känns bra men det som förändrar saker och ting är att ringa väljarsamtal. Det här en livstidschans. Här i USA har vi vanligtvis inte kandidater av hans dignitet som väljer att kandidera i presidentvalet. Han har ett otroligt mod och du vill inte vakna på onsdag och ångra att du inte stängde av Netflix i några timmar och ringde några samtal i stället. Det här är för hela världen.Danny Fittro. Foto: Emma Lundström

Danny Fittro från Florida står och laddar sin mobil innan han ska ut och knacka dörr. Han har tidigare volontärarbetat för kampanjen i både Iowa och South Carolina. Bernie Sanders har han gillat sedan 1991:
– Han var emot det första Irakkriget och jag är emot krig, punkt slut. Krig är inget mer än affärer. Någon som kontrollerar något vill kontrollera mer av det. USA har sabbat mycket i Mellanöstern och jag vill inte vara en del av det. När han deltog i valet så stödde jag honom omedelbart. Genom mitt arbete för kampanjen har jag troligen fyrdubblat antalet människor jag känner. Det är alla sorters människor och alla är positiva och vänliga.
Danny Fittro menar att amerikanerna kommer att framstå som korkade om de inte röstar på Sanders.
– Han är 74 år gammal. Han gör inte det här för sig själv, han gör det för oss. Hillary Clinton gör det för att hon vill bli president. Om hon är så hemlighetsfull nu, tänk dig den brist på insyn som kommer att råda om hon blir president. Alla kommer att ha en privat e-mail. Demokratin kommer att vara bort för alltid.

Clément Pairot från Frankrike har arbetat för Sanderskampanjen i både Iowa, Nevada och Ohio. Han kom tillbaka till USA för fyra dagar sedan och planerar att stanna till Demokraternas nomineringskonvent i sommar, med avbrott för några veckors sommarjobb i Kanada. Tidigare har han arbetat för kampanjorganisationen Avaaz med frågor som rör miljön, mänskliga rättigheter och transparens i politiken. Senast handlade det om Klimatmarschprojektet inför klimattoppmötet i Paris, Cop21. Den här gången var det lite svårare att resa från Frankrike än tidigare eftersom det pågår ett folkligt uppror där med.
– Jag visste inte om jag skulle stanna och hjälpa revolutionen där eller åka hit. Men när man väl är här går det inte lämna. Jag är miljöaktivist och anser att Bernie Sanders är viktig för hela världen. Också för freden. Om han inte blir vald vet jag inte hur vi ska stoppa klimatförändringarna.
Clément Pairot har jobbat oavbrutet i många timmar. Det börjar bli sent även denna dag men när vi lämnar lokalen sätter han sig vid sin dator igen för att hantera väljardata som hela tiden tickar in.

Kön ringlar från tunnelbanan och hela vägen fram till säkerhetskontrollerna in till det stora grönområdet mitt i Prospect Park. Neil Youngs Rockin’ in the Free World ljuder mellan träden. Vi är tidiga.
Två timmar senare ser vi hur kön fortfarande fylls på av en stadig ström av människor. Det här är Bernie Sanders gamla kvarter. Hans föräldrar brukade ta med barnen hit på helgerna.
Bernie Rally Prospect Park, NYC. Foto: Emma LundströmVi sitter i en backe med utsikt över det enorma människohavet. Det är hett och de som hamnar i skuggan av ett träd har tur.
Musik och tal byter av varandra. Stämningen blir alltmer förtätad. Till slut hoppar skådespelaren Danny DeVito upp på en låda för att nå upp till mikrofonen och säger att han känner sig ärad att få presentera mannen som inte står i skuld till någon annan än folket. Till ljudet av tusentals röster som ropar ”Bernie! Bernie! Bernie!” kliver Bernie Sanders fram till podiet och börjar tala.
Hans röst är hes när han pratar om det han alltid pratar om. Ett nationellt sjukvårdssystem och gratis utbildning för alla, ett slut på den vinstdrivna fängelseindustrin och kriminaliserandet av marijuanaanvändare, ett slut på militära interventioner i Mellanöstern, en lättare väg till medborgarskap, en radikal plan för att motverka klimatförändringarna och ett omedelbart stopp för fracking och en radikal plan.
– Vi ska förändra status quo! Ingen president kan göra det ensam. Det enda sättet vi skapar verklig förändring på är om vi står tillsammans. Miljoner människor måste resa sig upp och kräva en regering som representerar oss alla, inte den enda procenten i toppen, säger han och folkmassan jublar.
Efteråt går han längs säkerhetsstaketet och tar i hand med så många människor han kan. Han ser trött men glad ut. Känslan är att oavsett hur det går i primärvalet i New York så har Bernie Sanders vunnit. Han har fyllt sin barndoms park med människor som vill förändra USA på samma sätt som han har velat förändra det under hela sitt yrkesverksamma liv.

Det visar sig att vi var 28 300 människor i Prospect Park den söndagseftermiddagen. Det största mötet hittills under Bernie Sanders kampanj.
Hillary Clinton vann New York State med 58 procent mot Bernie Sanders 42. En vinst som hon bäddade för redan 2000 när hon blev senator. Då var målet att bli president 2008. Det lyckades inte. Nu vann hon de stora städerna i delstaten. Men Bernie Sanders vann hela landsbygden och de unga. Vad etablissemangsmedierna än säger så blir skillnaden i delegater inte så stor eftersom de fördelas proportionellt i samtliga primärval. Det innebär att Clinton får 139 mot Sanders 106.
Alltfler amerikaner börjar kritisera valsystemets konstruktion och kalla det för riggat och odemokratiskt. Och alltfler inom den amerikanska vänstern – de människor som ofta är oberoende väljare och alltså varken registrerade med Demokraterna eller Republikanerna – börjar tröttna på att de förväntas ställa upp och rösta på Demokraternas kandidat i presidentvalet i november, men blir utestängda från de slutna primärvalen och på så sätt inte kan påverka vilken kandidat det blir.
Nästa vecka fortsätter primärvalet. Då står fem delstater på spel. Bernie Sanders hoppas vinna tillräckligt många för att kunna ta över delegatledningen i juni.

Text och foto:
Emma Lundström

 

Bernie or Bust, NYC. Foto: Emma Lundström

Unless someone like you... Foto: Emma Lundström

Not Me US. Foto: Emma Lundström

Bernie or Bust. Foto: Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

Tusentals sittstrejkar för ett annat USA

First we take Wisconsin…

Räkna inte ut Bernie Sanders

Vad som än händer nu så är det rörelsen som räknas

Sanders seger i Michigan kan spegla resten av valet

Folket eller eliten – spänningen stiger i det amerikanska primärvalet

Jordskredsseger för Bernie Sanders

Så mycket mer än en våt dröm för “skäggradikaler”

Ödestimma för Sanders i Iowa

Avfärda inte Bernie Sanders

Det växer ett träd i Columbus

Rörelsen som överraskar USA

Socialismen vinner mark i USA

Sverige måste vara bättre än så här

En demokratisk debatt värd namnet

Bernie Sanders och gräsrötterna överraskar alla

Den amerikanska drömmen är inte till salu

Dela