Om ett skräckscenario som vi kan ta oss ut ur

Naomi Klein. Foto: Kourosh Keshiri

Donald Trumps valseger kom som en chock för många, men är egentligen en helt naturlig utgång av de senaste decenniernas nyliberala politik, menar vänsterdebattören Naomi Klein i sin senaste bok Nej är inte nog. Boken är trots sina knappt 300 sidor så fullpackad med tankar om världen och politiken idag, att den inte går att sammanfatta ordentligt här, men Klein håller sig ändå till tre av sina favorit­ämnen: Urholkade varumärken, ekonomisk chockpolitik och klimathotet.
För att knyta ihop dem båda är en grundläggande tes i boken att Trump och hans miljardärsgäng inte bryr sig om klimatföränd­ringarna eftersom de räknar med att själva klara sig undan katastrofen, och till och med kan tjäna pengar på växande nöd och förödelse. Ett exempel som Klein tar upp är orkanen Katrina, som slog till mot New Orleans 2005 och drabbade den huvudsakligen fattiga svarta befolkning­en som bodde där hårt. Men det privata näringslivet tjänade stort på katastrofen, genom allt från att se det som en chans att privatisera skolor, till att anlita säkerhetsföretaget Blackwater – vars legosoldater nyligen krigat i Irak – för att skjuta på utblottade, desperata och hungrande afroamerikaner.

När George W Bush invaderade Irak 2003 – en av de främsta anledningar till det kaos som idag råder i världen – upprättade de amerikanska styrkorna snart en grön säkerhetszon i centrala Bagdad, där befälen och trupperna, samt tillresta västerländska affärsmän, kunde leva tryggt och gott. Det som fanns utanför, där det riktiga kriget pågick och där de riktiga människorna tvingades leva, kallades för den röda zonen. Naomi Klein återkommer gång på gång till detta begrepp med gröna zoner för eliten, som alltid klarar sig, medan en allt större del av jordens befolkning kommer att tvingas leva i växande röda zoner.

Men trots det skräckscenario som målas upp är allting inte kört. Naomi Klein ser också hopp runt om i världen, från grekiska öbor som hjälper strandade flyktingar, till de amerikanska urinvånarna i Standing Rock som kämpar för att skydda sitt grundvatten mot oljeledningar. Det viktigaste för att vända utvecklingen är dock att vi inte bara är emot Trump och katastrofkapitalismen, utan att vi presenterar och kämpar för de ekonomiska och sociala lösningar som kan ta oss ur krisen, att vi kan göra kampen till något positivt, därav bokens titel ”Nej är inte nog”.

Per Leander

 

BOK

Naomi Klein  Nej är inte nog : så står vi emot Trumps chockdoktrin och skapar en ny värld

Översättning: Joachim Retzlaff
Ordfront 2017

Dela