Låga oljepriser – unik chans för klimatet?

Oljefat. Foto:  Sergio Russo

Oljefat. Foto:
Sergio Russo

Fyra av världens största oljeproducenter i OPEC, däribland Ryssland och Saudiarabien, enades i veckan om att minska produktionen av olja för att möta de kraftigt sjunkande oljepriserna. Men budet fick inte någon omedelbar effekt på oljepriserna som fortsätter ligga runt 30 dollar per fat. Iran med en av världens största oljereserver är inte heller med i överenskommelsen. De internationella sanktionerna mot landet lyftes nyligen som ett led i kärnenergiavtalet med omvärlden och landet vill ta igen förlorad mark i produktionen.
– Vi har upprepade gånger sagt att Iran kommer öka sin oljeproduktion tills den når nivåer före sanktionerna, sade Irans OPEC-sändebud Mehdi Asali enligt nyhetsbyrån Reuters på onsdagen.

Naomi Klein Foto: Moizsyed / wikimedia cc-by-sa

Naomi Klein Foto: Moizsyed / wikimedia cc-by-sa

För länder som Ryssland innebär de låga oljepriserna stora ekonomiska påfrestningar. Men för klimatet kan det vara en god nyhet. Åtminstone om man ska tro den initierade författaren och klimataktivisten Naomi Klein. Hon hör till dem som påpekar att ett lågt oljepris hämmar framtida investeringar i fossila bränslen och menar att världen nu har en unik chans att ställa om till förnybara investeringar.
– Låga oljepriser betyder att vi kan införa en rättvis och meningsfull koldioxidskatt, något som är mycket svårare att göra när olja är dyrt, säger Naomi Klein i en videoföreläsning på brittiska The Guardians nätsajt. Men om vi inte gör det kommer låga oljepriser bara leda till mer smutsig konsumtion.

Klein berättar vidare om hur fossilindustrin världen över har påverkats av prisfallet.
– Vi måste dra ner den delen av ekonomin som eldar på klimatförändringen och prischocken hjälper oss med det. Från oljesandsfälten i Alberta till norra ishavet ställer fossilindustrin in eller minskar investeringar i högkostnadsprojekt – profiten finns helt plötsligt inte där. Det betyder att nu är tiden inne för att enas bakom modiga krav på att låta oljan vara kvar i marken. Ingen olje­borrning i Arktis, en frysning av investeringar i oljesand och fler förbud mot fracking likt de i delstaten New York och Skottland. Det har aldrig funnits ett bättre tillfälle för institutioner att avinvestera från fossila bränslen eftersom de här varorna ändå inte är lönsamma.
Klein vars uppmärksammade bok This changes everything argumenterar för att kapita­lismen är i krig mot klimatet menar att ändringarna på världsmarknaden har öppnat en unik chans som riskerar att gå förlorad.
– Ibland ger kapitalismen oss en gåva och det plötsliga oljeprisfallet är en sådan, säger hon avslutningsvis. Men det är en flyktig gåva, det som går ner måste komma upp. Så låt oss inte sumpa det som kan vara vår sista och bästa chans att förhindra katastrofal uppvärmning.

Arash Gelichkan

Dela