USA: Dinosauriefossil kan bli gruvavfall

I dessa tider vet man aldrig var motståndet ska poppa upp som ett soligt popcorn. Plötsligt kan ett klädföretag ta politisk ställning. Det är i alla fall vad som har skett i USA efter det senaste av Donald Trumps befängda tilltag.
Det kaliforniska företaget Patagonia säljer friluftskläder och friluftsattiraljer. När Vita huset i måndags släppte ett pressmeddelande om Trumps planer på att drastiskt minska omfånget på två så kallade nationalmonument, reagerade företaget med att modifiera sin hemsida så att den till en början visar en svart skärm med ett tydligt budskap: ”Presidenten har stulit ditt land.”
Patagonia anser att Trumps beslut är olagligt och vill med sitt budskap få människor att ansluta sig till en rörelse som sätter sig upp mot det. Enligt CNBC kan företaget komma att gå till domstol med saken. I så fall är de i gott sällskap. Både miljöorganisationer och företrädare för urfolksgrupper har också meddelat att de kommer att inleda rättsprocesser för att stoppa Trumps planer.

De berörda nationalmonumenten heter Bears Ears och Grand Staircase-Escalante och ligger i delstaten Utah. Barack Obama gjorde Bears Ears till nationalmonument så sent som i december förra året, efter att urfolksgrupper arbetat för saken i flera års tid. Tjugo år tidigare utnämnde Bill Clinton Staircase-Escalante till monument.
Bears Ears innehåller uppskattningsvis 100 000 arkeologiska platser. Bland annat dinosauriefossil. Det är också en plats som flera urfolksgrupper använder för ceremonier och ritualer. Men området har också en av USA:s största reserver av stenkol. Det är orsaken till presidentens beslut.
Trump vill minska ned Bears Ears med 85 procent och Grand Staircase-Escalante med hälften. Om det blir verklighet är det inte bara första gången på 50 år som ett liknande markskydd upphävs, det skulle med största sannolikhet leda till att området går från att vara skyddat till att bli föremål för storskalig gruvdrift.

Nationalmonumenten i Utah är inte de enda som är hotade. De ingår i en lista på sammanlagt 27 monument som USA:s inrikesminister, Ryan Zinke, har fått i uppdrag av Trump att granska. Enligt uppgifter i flera amerikanska mediekanaler har Zinke även föreslagit att två andra nationalmonument ska krympas – oklart hur mycket, liksom att skogsavverkning ska tillåtas i ett skyddat område i Maine.
Zinke vill överhuvudtaget se att mer mark görs tillgänglig för gruvbrytning, skogsavverkning och jakt. Syftet med detta är nog, som många miljöaktivister påpekar, att Trump och Zinke vill öppna upp exploateringsmöjligheter för industriella grupper som donerat pengar till det Republikanska partiet.
Republikanska ledare i Utah har redan uttalat sig positivt om beskedet från Vita huset. Det friluftsföretaget Patagonia kallar för ”den största elimineringen av skyddad mark i amerikansk historia” ser de som goda nyheter.

Emma Lundström

Dela