Ukraina: Saakasjvili gripen, och fritagen

► Kampen fortsätter mellan Saakasjvili och Porosjenko

► Georgiske ex-presidenten leder en ny ukrainsk opposition

► Ukrainske presidenten oförmögen att upprätthålla lagen

På tisdagsmorgonen stormade den ukrainska säkerhetspolisen SBU in i huset där den förre detta georgiske presidenten, numera ukrainske oppositionsledaren, Micheil Saakasjvili bor i centrala Kiev. Saakasjvili lyckades först ta sig upp på taket och hotade med att ta sitt liv genom att hoppa, men övermannades och greps av polisen. Dagen innan, den 4 december, hade han lett en demonstration med runt 5 000 människor som krävde president Petro Porosjenkos avgång. Något som kan ha varit förevändningen för säkerhetspolisen att slå till.
Den svenske miljöpartisten Hans Wåhlberg, som bevittnade demonstrationen på plats i Kiev, skriver på sin blogg: ”Marschdeltagarna tillhörde alla kategorier; unga och gamla; män och kvinnor. Vanliga ukrainare skulle jag säga och tåget dominerades på inget sätt av de radikala högerextrema som annars ofta deltar i manifestationer mot makten, inte sällan aggressivt och våldsamt. De här människorna är desperata, missnöjda och trötta på korruption och girighet från makthungriga politiker och oligarker, vilket för det mesta är desamma.”

Men knappt hade säkerhetspolisen gripit den georgiske ex-presidenten, innan en stor folkmassa bestående av Saakasjvilis anhängare samlades på gatan utanför. Folkmassan lyckades hindra polisbilarna från att köra iväg, och det hela slutade med att Saakasjvili fritogs och polisen gav upp försöket att gripa honom. Ett tiotal personer blev dock skadade i tumulten.
Saakasvjili, som bara någon timme innan hade stått på ett tak och funderat på att ta sitt liv, ledde nu segervisst ett tusental av sina anhängare upp till parlamentsbygg­naden där han höll tal inför folkmassan. Saakasvjili, som fortfarande hade polisens handbojor hängandes från ena handleden, lovade att han skulle fortsätta kampen mot den ”korrupte” ukrainske presidenten Petro Porosjneko, som han menade hade ”svikit” idealen från den så kallade Majdanrevolutionen 2014. I skrivande stund, onsdagen den 6 december, är Micheil Saakasj­vili efterlyst av den ukrainska säkerhetspolisen, men befinner sig fortfarande på fri fot.

Micheil Saakasjvili var Georgiens president 2004 till 2013, och kom till makten genom den så kallade Rosen­revolutionen som tvingade den sittande presidenten Eduard Sjevardnadze att avgå. Saakasjvilis styre av den före detta sovjetrepubliken kännetecknades av nyliberala reformer, ett närmande till EU och Nato, samt en extremt antirysk politik som kulminerade 2008 med att Saakasjvili försökte återerövra den georgiska utbrytarrepubliken Sydossetien, som varit självstyrande sedan 1991 som ryskt protektorat. Ett krig som han förlorade.
Efter att ha förlorat valet 2012 beskylldes Saakasjvili av de nya makthavarna för korruption och han flydde snart från Georgien, där han fortfarande är efterlyst än idag. Efter den provästliga Majdanrevolutionen i Ukraina, som Saakasjvili aktivt deltog i, förärades han posten som guvernör i Odessa av den nye presidenten Petro Porosjenko. Men Saakasjvili och Porosj­enko blev snart osams med varandra, och Saakasjvili avsattes och fråntogs det ukrainska medborgarskap han tidigare tilldelats.

När detta skedde tidigare i somras befann sig Micheil Saakasjvili i Polen, och den ukrainska regeringen gav stränga order om att han inte skulle få resa in i Ukraina igen. Trots det lyckades Saakasjvili ta sig över gränsen tillbaka till Ukraina utan att stoppas av polisen eller gränsvakterna, vilket är ett talande exempel på hur oerhört svag president Porosjenkos stat är, då myndigheterna inte lyckas upprätthålla lag och ordning.
Micheil Saakasjvili har sedan dess grundat den oppositionella ”Rörelsen för Nya Krafter”, och säger sig beredd att göra en ny revolution i Ukraina för att störta Petro Porosjenko. Eftersom att både Saakasjvili och Porosjenko är västs favoritpolitiker i öst, vet inte Washington och Bryssel hur de ska förhålla sig till deras personliga maktkamp. Till saken hör också att Porosjenko och Saakasjvili beskyller varandra för att vara ”Putinagenter”.

Uppdatering: På fredagen uppgav polisen i Kiev att de gripit Saakasjvili igen.

Per Leander

Dela