Stas Sergienko överlevde nazisternas mordförsök

►Vänsteraktivisten knivhöggs utanför sitt hem

►Fascisterna går alltid fria efter attackerna

►”Jag låter mig inte skrämmas till tystnad”

 

Det var den 20 april, på Hitlers födelsedag, som ukrainske vänsteraktivisten Stas Sergienko knivskars svårt av högerextremister utanför sin bostad i Kiev. Händelsen betecknas som ett mordförsök.
– De måste ha övervakat mig en tid för att se var jag bodde. Det var två personer som väntade på mig utanför mitt hus. Jag kände inte igen dem och de såg ganska normala ut. Men när jag gick förbi kastade de sig över mig och sparkade och knivhögg mig i ryggen och i låret. De filmade alltihop också, och sen sprang de iväg. Sen kom det en man som hjälpte mig att ringa efter ambulans, berättar Stas Sergienko för Internationalen i en telefonintervju från sjukhussängen.
– Jag mår mer eller mindre okej, men jag kan inte stå på benen och behöver hjälp att gå på toaletten, säger han.

Den 20-årige historiestudenten Stas Sergienko är aktiv i den trotskistiska gruppen Sociala rörelsen, en nybildad socialistisk organisation för dem som har försökt anpassa sig till det hårdare politiska klimatet i Ukraina efter den nationalistiska Majdanrevolutionen för tre år sedan, som medförde en våg av förföljelser mot vänsteraktivister och införandet av antikommunistlagar i landet.
Stas Sergienko tror att attacken mot är ett svar på att han har varit med och organiserat en studentdemonstration mot nedskärningar inom utbildningsväsendet.
– Vissa demonstranter hade också plakat för fred, mot kriget i östra Ukraina. Nationalisterna hakade upp sig på detta och påstod att vi stödde separatisterna. De publicerade min bild i sociala medier och mordhoten började strömma in, berättar han.
Den nationalistiska krigshetsen i Ukraina innebär att alla som ifrågasätter kriget – så väl som de liberala nedskärningarna som går hand i hand med krigföringen – riskerar att beskyllas för att vara landsförrädare.

Hoten mot Stas Sergienko kom inte bara från fascister, utan också från en grupp nationalistiska anarkister som kallar sig Autonoma Arbetarunionen (AST) och som leds av den i Tyskland bosatte ukrainaren Alexander Wolodarskij. De är mycket aktiva med att organisera internationella förtalskampanjer mot ukrainska vänsteraktivister i sociala medier, även internationellt.
– Wolodarskijs sekt har absolut inget inflytande i Ukraina, men när han hänger ut oss och förtalar oss i social medier innebär det att fascisterna får reda på vilka vi är, och det innebär ett hot mot våra liv, säger Stas Sergienko.

Tror du att myndigheterna använder sig av fascisterna för att jaga oppositionella?
– Vad gäller det som hände med mig så tror jag inte så var fallet. Jag tror inte att myndigheterna bryr sig om att organisera attacker mot enskilda individer. Däremot har de uppmuntrat fascisterna att gå till attack och använda våld mot större demonstrationer och de sociala rörelser som protesterar mot högerpolitiken. Staten drev till exempel häromåret en massiv kampanj tillsammans med högerextremisterna för att krossa det ukrainska kommunistpartiet, som idag är förbjudet. Men nationalisterna agerar nu främst på eget initiativ med vetskapen om att det är fritt fram för dem. De kommer inte att åtalas om de mördar vänsteraktivister, många av deras vänner har fått betydande positioner inom inrikesministeriet och säkerhetspolisen, säger Stas Sergienko.

Vad kan vänstern i Ukraina göra idag?
– Jag har ingen universallösning. Den vänster som finns kvar i Ukraina idag är främst intellektuella, som inte har någon kontakt med sin sociala bas, det vill säga arbetarklassen.
– Men vänsterns viktigaste uppgift måste vara att kämpa för freden, säger Stas Sergienko och syftar på det krig som pågår i östra Ukraina mellan ukrainska staten och pro-ryska separatister.
– Kriget måste få ett slut. Vi kan inte stödja någon av sidorna. Kriget gynnar bara de härskande klasserna i Ukraina, Ryssland och EU. Arbetarna i Ukraina och Donbass har inget att tjäna på detta krig, som bara medför förstörelse och död.

Vad har du själv för framtidsplaner?
– Till att börja med ska jag återhämta mig, sen får vi se. Men jag kommer inte att låta mig skrämmas till tystnad av det här. Jag har polisanmält den här händelsen och tänker inte ge mig förrän attentatsmännen ställs inför rätta. De senaste tre åren har ingen av de nazister som överfallit eller mördat vänsteraktivister blivit dömda. De kan fortsätta så länge de får gå ostraffade. Därför vill jag att det här fallet ska få så mycket uppmärksamhet som möjligt, säger han.

Aleksej Sachnin och Per Leander

Dela