Upphandlingsfiasko av städning leder till tågkaos i Stockholm

Foto: SEKO Pendeltågsklubben

►Hälften av städarna på pendeltågen varslas om avsked

►Missförstånd vid upphandling leder till massuppsägningar

►”Vårt krav är att kollektivtrafiken ska drivas i offentlig regi”

 

Bara någon vecka innan två helt nya pendeltågstationer öppnar i Stockholm, kommer beskedet om att nära hälften av alla pendeltågsstädare varslas om uppsägning. Det är städbolaget Reneriet som vill avskeda 90 av sina cirka 200 anställda, trots att man i nuläget inte ens klarar av att hålla rent i tågen och på stationerna, utan att ta in extrapersonal.
Bakgrunden till personalnedskärningarna är upphandlingssystemet, som denna gång har strulat till det för alla inblandade mer än vanligt. Det Hong Kongbaserade företaget MTR, som kör pendeltågen på uppdrag åt Storstockholms Lokaltrafik (SL), har lagt ut städningen på en underentreprenör, det finska städföretaget Reneriet, som vann upphand­lingen i december 2016 genom att erbjuda lägsta pris. Alldeles för billigt har det visat sig, då Reneriet går back 3-4 miljoner varje månad och nu hotas av konkurs innan året är slut.

Reneriet tog över uppdraget från ett annat städbolag som heter ISS. Men Reneriet hade inte förstått att uppdraget innebar en ”övergång av verksamhet”, det vill säga att de fick ta hand om städpersonalen som redan var anställda av ISS. Reneriet hade planerat

Tågvärden Rainer Andersson

att nyanställa nya städare för mycket lägre löner, och man hade dessutom räknat med att kunna klara uppdraget med bara runt 100 istället för 200 städare.
– Renriet vann anbudet genom att lägga sig alldeles för lågt, vilket ju är en klassiker i upphandlingssammanhang, säger Rainer Andersson, tågvärd och representant för Seko-Pendelklubben.
– Vi har då väntat på vad Reneriet ska göra åt det här. De säger att de har ett annat upplägg. Men ingenting har hänt. Från vår sida har vi bara kunnat konstatera att de inte har lyckats organisera någonting. Men så den 26 juni sammankallade man personalen till möte och meddelade att man var konkursmässiga och man har varslat 90 personer.

Uppsägningarna ska träda i kraft i slutet av sommaren.
– Från Pendelklubbens sida så tycker vi självklart att det här är taffligt skött från första början. De har inte lyckats med någonting. För att ens kunna klara verksamheten har Reneriet varit tvungna att ta in ett 20-tal extra heltidsanställda, säger Rainer Andersson.
– Vi förstår därför inte hur de kan tänka sig att städkvalitén kan upprätthållas om de nu tänker minska personalstyrkan med hälften, säger han och menar att det säkert går att effektivisera arbetet, men inte genom att minska personalen.
– Det som kommer att hända är att pendeltågen och stationerna kommer att bli väldigt skitiga väldigt fort.

Samtidigt har Stockholms stad satsat stort den senaste tiden på att utveckla pendeltågstrafiken. På söndag öppnar två helt nya prestigestationer i centrala Stockholm – stationerna City och Odenplan – som invigs med pompa och ståt.
– Så sent som igår ställde vi frågan vilka som ska jobba där. Det är två jättestora stationer med över 50 nya rulltrappor och jätteytor under jord, och det har man inte räknat med i städ­uppdraget, säger Rainer Andersson.
– Därför tänker vi passa på och demonstrera med städarna i spetsen på söndag vid invigningen. Statsministern ska prata där, och massa kändisar ska vara där. Och vi kommer vara där och säga vad vi tycker. Vad är det här? Här satsar man på två nya jättestationer, men vem hade ni tänkt ska städa dem?

I grunden är orsaken bakom problemen systemet med upphandlingar av uppdragen i pendeltågstrafiken mellan privata aktörer, som bara vill tjäna pengar, förklarar Rainer Andersson.
– Seko Pendelklubben har ett politiskt krav. Det är att kollektivtrafik ska bedrivas i offentlig regi utan vinstintresse. Det är vår inställning till den här saken. Det är upphandlingssystemet som självklart är skuld till detta. Inte minst är det SL:s fel, då man låtit en oseriös entreprenör ta in en underentreprenör med fantasisiffror vad gäller städningen. Vi anser att det här borde man ju ha förstått att det här håller inte, säger han.
– Vi menar på att mer pengar måste till. Det är inte så att vi tycker synd om Reneriet, de har misskött det här från början till slut. Men vi konstaterar krasst att det behövs mer resurser och personal till städningen. Sen hur man löser det, om det är SL eller MTR eller Reneriets moderbolag i Finland som skjuter till mer pengar, det spelar ingen roll, men som det har fått gå nu är inte acceptabelt.

Per Leander

Dela