Postkapitalismen

Krönika Alex Fuentes

Tisdagen den 23 maj fick jag ett sms från UPS, i sms:et står det att jag inte fick levererat ett paket, en bok jag hade beställt eftersom jag inte var hemma utan på jobbet. Det är bara det att dessförinnan hade inget sms skickats till mig där man meddelade att jag borde vara hemma. Den 25 var det Kristi himmelsfärds dag, alltså röd dag, så jag kunde inte ge mig i väg för att hämta min efterlängtade bok. Den 26:e, kl 07.20, fick jag en påminnelse från UPS om att jag kunde hämta paketet varför jag efter ett par timmar cyklade i väg till butiken där boken fanns.
Väl på plats anger jag paketnummer: Z30y8240443209006. Jag kan inte ha tagit fel eftersom jag har numret på mobiltelefonens display. Expediten kliar sig i huvudet, han hittar inte och frågar mig om paketet är stort eller litet. Det är en bok, säger jag en aning bekymrad. Ändå går mannen och tittar bland de största och längsta paketen som finns i en hörna. Efter en stund frågar han efter min legitimation, men det hjälper inte så han frågar vad jag heter (!). Han kunde lika gärna frågat mig när jag fyller år. Han försöker pilla med en liten penna på en apparat som uppenbarligen hängt sig. Tiden går. Strax därefter säger mannen: det finns inte, jag har skickat tillbaka det … Jag blir irriterad och säger att det är ologiskt eftersom påminnelsen om att hämta paketet kom bara för några timmar sedan. ”Tyvärr kompis, så är det”, säger mannen vilket får mig att upprepa att det är både ologiskt och skandalöst. Dessutom, tillägger jag, jag är inte din ”kompis” och bara så du vet: efter avregleringen av Posten 1994 kommer posten inte fram eller så kommer det till fel person och dessutom försenad – jag får för i helskotta inte min bok, posten är död!

Ändå har avregleringens terrorister hävdat av den svenska postmarknaden har givit bättre service i form av effektivitet än om det gamla systemet funnits kvar. Sabotörerna försöker inbilla oss att sedan postkontoren ersattes av postservice i vanliga butiker och bensinmackar har allt blivit bättre. Marknadens attentatsmän har emellertid mage att säga att Postens dåliga rykte är oförtjänt. Marknadens apologeter inser självklart att missnöjet är stort så man föreslår små ”finjusteringar”. Idioter, skulle jag kunna säga om det inte vore för att jag vet att det är profitörer vi har att göra med. Postverket, innan det fick namnet Posten, var ett statligt verk med anor som sträcker sig tillbaka till 1636. Sedan Posten bolagiserades 1994 har antalet postterminaler eliminerats en efter en. Idag finns färre än tio stycken, som minne. Fram till 2009 ägdes företaget av svenska staten, men sedan skedde en fusion mellan Posten och Post Danmark och år 2015 bytte man återigen namn. Idag vansköts verksamheten av PostNord AB. Inte undra på att majoriteten avskyr vinsten i det som finns kvar av välfärden… Sådan är kapitalismen.

Alex Fuentes

Dela