”Det är vi som bor här och det är våra behov som ska styra”

Infälld: Malte Dahlberg. Carlshem i östra Umeå riskerar att bli privata när sossarna vill sälja ut allmännyttan. Foto: Xanor/wikimedia cc-by-sa

Malte Dahlberg är en av dem som nu engagerar sig mot utförsäljningen av allmännyttiga bostäder i Umeå. När Internationalen pratar med honom på tisdagen berättar han att det, trots hemlighetsmakeriet, har funnits en del aningar om att något var på gång, inte minst när Bostaden tillsatte sin nya VD, Jerker Eriksson.
Eriksson ledde utförsäljningarna av 1100 lägenheter i Skellefteå för några år sedan. Samtidigt har den socialdemokratiska majoriteten i kommunstyrelsen gett vissa löften när det gäller just utförsäljningar.
– Det kom ju garantier från Socialdemokraterna om att inget skulle säljas. Nu när de vänt i frågan finns inget parlamentariskt hinder. Det har gått enormt fort. I måndags togs beslutet i Bostadens styrelse i ett möte klockan 07.30. Sedan togs beslut i det kommunala moderbolaget och 09.30 klubbades det igenom i kommunstyrelsen. Det var klart på knappt två timmar, med minimal debatt eller insyn, säger han och berättar att det hade samlats ett gäng utanför Folkets hus där Bostaden meddelat att de skulle hålla sitt möte:
– Efter ett tag fick vi reda på att det flyttats till ett hotell några kvarter bort. Trots det lyckades vi faktiskt både komma in på hotellet och hitta möteslokalen där vi ställde oss utanför glasdörrarna med våra plakat. Då stängde de ned mötet tills vi blev utslängda från byggnaden. Efteråt gick vi till kommunstyrelsens möte och där var åtminstone ledamöterna tvungna att passera oss så att vi kunde ställa frågor, men det var ganska fientlig stämning.
De protestdeltagare som bor i de berörda husen möttes av ett informationsbrev om försäljningen när de kom hem den dagen.
– Det låg redan på hallmattan så utskicket måste ha planerats långt innan besluten togs, men det är formulerat som att det i stort sett är klart. Dessutom hade de lagt informationsmötet redan samma eftermiddag, innan de flesta boende ens hunnit hem från jobbet, förklarar Malte Dahlberg.
– Ett helt PR-maskineri har dragit igång och de boende ställs närmast inför fullbordat faktum. Är det ens lagligt att det går till så här undrar man ju.

Att Socialdemokraterna i Umeå till och med har gått ut i medierna och sagt att de inte vill ha någon debatt eftersom det kan avskräcka köparen, tycker Malte Dahlberg är helt galet:
– De vill inte bara slippa debatt, de säger i stort sett rakt ut att detta är praxis. De har sålt ut flera offentligt ägda hus i snabb takt och med samma typ av process. Det känns som att de testat metoderna för att förbereda sig på de här stora utförsäljningarna. Detta är första gången i Umeå man säljer ut folks hem och hur man gör det visar på ett enormt demokratiförakt. Och så ramas det in av rena lögner, säger han och fortsätter:
– Allt snack om flyttkedjor och liknande är vetenskapligt motbevisat. Att bygga dyrt frigör inte de billiga lägenheterna till dem med sämre råd. Man ljuger också om vilka effekter det kommer att få för de boende. När allmännyttiga bostäder säljs ut renoveras de alltid och hyran höjs, det är nära på en lag. De säger alltid att bostäderna skall förvaltas i samma anda som allmännyttan, men det finns inga exempel på när det faktiskt har stämt. Inga.

Framöver kommer Malte Dahlberg att delta i namninsamlingen med syfte att få till stånd en lokal folkomröstning:
– Vi börjar jobba nu i dagarna och kommer hålla möte till helgen. Men det viktigaste är nog ändå att mobilisera på den vrede som finns i Umeå. Till stor del sker ju detta på grund av ostrategiska utförsäljningar som skett tidigare och dyra skrytbyggen som ingen bett om. Nu har de inte ens råd med grundläggande kommunala funktioner. Folk är less på att bli överkörda av sossar och moderater som slaviskt följer en pseudovetenskaplig regiontillväxtmodell. Hela den här trenden tror jag upprör mer än specifika utförsäljningar. Det är vi som bor här och det är våra behov som ska styra och stå i centrum, inte bolagens. Premisserna måste ändras.

Johannes Jensen

Dela