Spanien: Fyra år av högerstyre väntar

Mariano Rajoy, Spaniens nya regeringschef. FOTO: EPP

Mariano Rajoy, Spaniens nya regeringschef. FOTO: EPP

► Sanchez avsattes i en kupp för att öppna för en ny högerregering

► Hundratusentals omringade representanthuset i protest mot ”maffian”

► Allt för att förhindra ett nyval där PSOE skulle ha decimerats

 

Efter en föranmäld högerkupp inom socialdemokratiska PSOE i Spanien där partiledaren Pedro Sanchez tvingades avgå stod det genast klart att partiledningen skulle överge sitt tidigare nej till förmån för ett ja till en ny högerregering ledd av Mariano Rajoy. Sedan dess har etablissemanget jublat hejdlöst medan PSOE:s kris fördjupats. Vid det första formella försöket till regeringsbildning passade Podemos partiledare Pablo Iglesias på att från parlamentets talarstol säga vad miljontals spanjorer tänkt i många år: ”Inne i detta parlament finns det fler potentiella brottslingar än vad det finns där ute på gatan”. Det blev ett himla liv och strax därefter tågade Podemos parlamentsledamöter ut från byggnaden sedan de hade anklagats för att göra gemensam sak med ”terrorister” och vägrats möjlighet till replik.

Den 29 oktober var det dags för det andra försöket att utse Rajoy till regeringschef. Strax innan parlamentets högtidliga tillställning skulle börja hölls en presskonferens där den nyligen avsatte PSOE:s ledare tillkännagav att han nu lämnade sin plats som parlaments­ledamot för att slippa rösta mot ”partiet jag älskar”, fast i praktiken för att undvika att rösta mot en ny högerregering. Han ville inte gå emot parti­högerns direktiv som gav grönt ljus åt högern i regeringsställning. Även denna gång blev det ett himla liv under den högtidliga ceremonin, men nu utanför parlamentet. En folkmassa (mellan 100 000 och 150 000 demonstranter) hade ”omringat” representanthuset för att visa sin avsky mot ”maffians kupp”. Demonstranterna påminde PSOE:s ledamöter att ”Nej är nej” och skanderade Ellos no nos representan! (de representerar oss inte) vilket var indignadosrörelsens slagord när det begav sig 2011 och som sedan gav upphov till att Podemos bildades.
Media hade dessförinnan på förhand brottsförklarat demonstranterna och anklagat Podemos och Anticapitalistas inom Podemos för att ligga bakom aktionen. Kravallpolis var utkommenderad för att skydda parlamentet och media väntade sig våldsamheter. I själva verket hade en bred samling organisationer kommit överens om att protestera mot fortsatta nedskärningar, hög arbetslöshet, låga löner och pensioner, censur mot yttrandefrihet och elitens utbredda korruption. Återigen fick högern bilda regering, tio månader tog det att komma fram till detta beslut. I omröstningen vägrade dock 15 PSOE-ledamöter följa partipiskan och tillsammans med Unidos Podemos röstade de mot Rajoy. Ska dessa 15 uteslutas, betala böter eller ska man blunda? Det återstår att se.

Kuppen mot Pedro Sanchez var en desperat åtgärd för att hindra ett tredje val då PSOE skulle ha decimerats. En ny högerregering möjliggjordes av partihögerns maffiamässiga kupp inom socialdemokratin som nu i praktiken ingår i en trepartiregering ledd av högern. Nu väntar fyra år av eländigt högerstyre. Vänstern i Spanien manar till fortsatt kamp mot regeringen på gator och torg. Podemos är idag det enda oppositionspartiet i landet och vägrar låta sig tämjas.

Alex Fuentes

Dela