Dialog startad i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: Marcos Oliveira/Agência Senado

Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: Marcos Oliveira/Agência Senado

Efter flera misslyckade försök lyckades äntligen regeringen och delar av oppositionen i Venezuela att få till ett första direkt och offentligt samtal. Under en längre tid har parterna dock haft hemliga dialoger som förnekats utåt, bland annat på Isla Margarita och Dominikanska Republiken. Men i söndags satte sig parterna i en dialog som leds av Påvens representant tillsammans med tre tidigare presidenter: Zapatero från Spanien, Fernandez från Dominikanska Republiken och Torrijo från Panama.
Dialogen har tidigare inte kunnat genomföras på grund av splittring inom oppositionen om vilken väg den skulle ta. Högeroppositionen har varit splittrad i huvudsak två läger, de som velat etablera en dialog och de som menar att opinionsläget är så gynnsamt att oppositionen borde fokusera på att störta presidenten Maduro, nu i år.
Kampanjen La Salida 2014 misslyckades. Den slutade i våldsamma konfrontationer med 43 döda och en av ledarna för upproret, Lopez, i fängelse. Detta har fått flera oppositionsledare att tveka inför att välja en väg som inte går att kontrollera. Den misslyckade strejken förra veckan och en svag mobilisering på gatorna, trots ett uppenbart missnöje med regeringen, gjorde att en del av oppositionen gick med på en dialog.

Regeringen som är medveten om den svåra situationen och missnöjet har jobbat kring tre strategier: infört akuta ekonomiska åtgärder för att hålla ut tills oljepriserna går upp, genomfört ständiga mobiliseringar av sina egna, samt sökt internationellt stöd för att hindra USA från att isolera Venezuela från omvärlden. Regeringen har också jobbat för att skjuta upp en så kallad återkallande folkomröstning (revocatorio) till efter januari nästa år. Om en sådan genomförs efter den 10 januari och Maduro/regeringen förlorar kommer den verkställande makten att överföras till vicepresidenten Isturiz fram till presidentvalet 2018. Skulle den ha genomförts i år (som oppositionen ville) och Maduro/regeringen förlorat hade regeringen kalla till ett nyval omgående.
Tre av de fyra största oppositionspartierna (PJ, AD och UNT) deltog i söndagens samtal med regeringen, medan Lopez mer hårda högerparti Voluntad Popular vägrade.
Detta första samtal formulerades en gemensam överenskommelse där det ska bildas fyra samtalsgrupper: Fred, respekt för rättsstaten och nationell suveränitet; Mänskliga rättigheter, sanning, rättvisa och försoning; ekonomi samt tidplan för val.

Francisco Contreras

Dela