Venezuela: Ödesmättat val

Встреча_с_Президентом_Венесуэлы_Николасом_Мадуро_-_4

På söndag 6 december röstar Venezuelas befolkning fram ett nytt parlament. Valet står mellan regeringsvänliga koalitionen GPP med Venezuelas förenade socialistparti PSUV i spetsen och högeroppositionen MUD. Valutgången är mycket oviss och båda sidor ser det som ett ödesval.
– Detta är en viktig strid över framtiden för freden och för våra barn, sade president Nicolas Maduro nyligen vid ett valmöte, enligt tv-kanalen Telesur. Ingen kan vara överdrivet självsäker den 6 december.

Oppositionsvänliga institutet IVAD ger högeroppositionen en klar ledning på 43% medan regeringsvänliga institutet ICS visar en ledning för regeringskoalitionen med 39%. Högern verkar ha sin bästa chans på 16 år att ta hem segern i parlamentsvalet. Landets sociala framgångssaga där miljoner lyfts ur fattigdom har nämligen sedan 2013 skuggats av en skyhög inflation och matvarubrist.
Oppositionen vägrade erkänna valresultatet efter presidentvalet 2013 och de efterföljande protesterna lämnade 7 personer döda över hela landet. Det finns en oro för att våldsamheter ska ta fart ännu en gång om valresultatet blir jämnt.
Förra veckan dödades en oppositionskandidat under ett valmöte i delstaten Guárico. Oppositionen beskyller regeringen för dådet. Myndigheterna har efterlyst en medlem i ett ökänt kriminellt gäng. Venezuela möter också kritik från västländer som kritiserar att oppositionspolitiker har dömts till fängelse misstänkta för att ha organiserat oroligheterna efter förra valet. Ett brev undertecknat av bland andra Spaniens president Mariano Rajoy, den brittiske premiärministern David Cameron uppmanar regeringen att acceptera valresultatet.

Venezuelas regering påpekar i ett svarsuttalande att Nicolas Maduro redan sagt att regeringen kommer att respektera valresultatet – samtidigt som oppositionen inte har gjort några sådana utfästelser. Västledarnas kritik mot att 42 personer – både oppositionens och regeringens anhängare – dödats i spåren av politiska oroligheter sedan februari 2014 brännmärks i uttalandet som utslag av hyckleri.
”[EU-ledarna] är direkt ansvariga för den humanitära tragedi som ödelägger Medelhavet, för de militära invasionerna mot oskyldiga folk i Mellanöstern och Afrika”, står det i uttalandet enligt tv-kanalen Telesur.

Tonläget från högerregeringar utanför landet spelar stor roll för hur den venezolanska högern kommer att agera vid ett jämnt valresultat, spår Latinamerika-kännaren och vänsterpartisten Francisco Contreras på sin blogg (2/12). Venezuelas utrikesminister Delcy Rodriguez uppmanar progressiva rörelser och regeringar över hela världen att samlas till stöd för den bolivarianska revolutionen inför valet.
– Från Bolivars och Chavez land uppmanar vi solidaritetsrörelser att förbli alerta och aktiva, sade Rodriguez enligt Telesur.

Samtidigt pågår en kampanj på sociala medier under slagordet ”varje hjärtslag räknas”, förkortat #LATE. Meningen är att lyfta fram visionen om latinamerikansk integration och den deltagande demokrati som vinner mark i Venezuela sedan 2006.
– Först och främst måste vi komma över den här känslan av föräldralöshet och praktisera det Chavez lärde oss om deltagande demokrati, säger muralmålaren Rodrigo Acosta till Venezuela Analysis. Vi måste ta på oss vår roll att skapa en revolution inom revolutionen.

Arash Gelichkan

Dela