Husbybor tvingas återigen ta strid mot hyreshöjningar

Bergengatan i Husby. Ffoto: Ingmar Engström cc-by-sa

Bergengatan i Husby. Foto: Ingmar Engström cc-by-sa

 

►  Arne Johansson: ”Nu står vi upp mot Big Business”

► Genomför fuskrenoveringar och chockhöjer hyrorna

► ”Till och med Barack Obama har kritiserat dem”

Missnöjet växer återigen bland hyresgäster i Stockholmsförorten Husby. Precis som för ett par år sedan handlar det om renoveringar och hyreshöjningar. Men denna gång är situationen ännu värre och osäkrare. Det handlar inte längre om ett allmännyttigt bostadsbolag och politiker som det trots allt gick att föra en dialog med, utan om ett privat vinstmaximerande riskkapitalistbolag från USA som inte känner något som helst ansvar för sina hyresgäster.
– Nu står vi upp mot Big Business som ägnar sig åt skoningslös utsugning, säger förortskämpen Arne Johannson från Rättvisepartiet Socialisterna, som själv är Husbybo.
– Världens största fastighetsbolag har upptäckt vilka vinster man kan göra på att köpa upp och chockhöja hyrorna i Husby.

Majoriteten av lägenheterna i Husby ägs fortfarande av det allmännyttiga bolaget Svenska bostäder. Men år 1998 beslutade Svenska bostäder att sälja ut en del av sitt bostadsbestånd, runt 1500 lägenheter i Husby, till privata fastighetsbolag. Sedan dess har husen bytt ägare åtta gånger, och ägs idag av D. Carnegie, som i sin tur ägs till 53 procent av det amerikanska bolaget Blackstone, som är världens största fastighetsbolag.
– Till och med Barack Obama har kritiserat Blackstone för att de smiter från att betala skatt, säger Arne Johansson.
D. Carnegie är årets raket på Stockholmsbörsen och har ökat med nästan 250 procent i värde sedan bolaget börsnoterades för knappt ett år sedan, berättar Arne Johansson. Bolaget är idag Sveriges största ägare av privata hyreshus i miljonprogramsområden. Affärsidén är att köpa upp och snabbrenovera bostadshus i slitna förorter för att sedan chockhöja hyrorna.
– Det finns inga långsiktiga planer med de här renovering­arna utan det handlar om att göra ett snabbt klipp. De har gjort så jävla mycket pengar på fattiga hyresgäster, säger Arne Johansson.

Den orättvisa och ohållbara situationen för hyresgästerna hos D. Carnegie/Blackstone blir img_6453mindreuppenbar när man jämför med hur renoveringarna genomfördes i Svenska bostäders lägenheter för ett par år sedan. Också då fanns en stor oro bland hyresgästerna om att det skulle bli onödiga lyxrenoveringar med dramatiska hyreshöjningar som följd. Men tack vare att hyresgästerna organiserade sig och att politikerna gick med på att föra en dialog med de boende, kunde man komma till en kompromiss som innebar att folk blev nöjda.
– Svenska bostäder gjorde ett ambitiöst och grundligt renoveringsarbete med husen och gårdarna, vilket faktiskt behövdes, och hyran höjs med 24 procent fördelat på tre års tid. Men när D. Carnegie nu renoverar lägenheterna gör de ett fuskjobb på sex veckor och hyrorna höjs med det dubbla, berättar Arne Johansson.
– De kallar det för en fullständig renovering, men det är fuskjobb med billigt material från Kina och arbetare från Polen. Det är inget fel på de polska arbetarna, men de villkor som de tvingas arbeta under är fruktansvärda och de får inte ens en chans att göra ett bra jobb.

Arne Johansson tror att Husbyborna inte tänker låta sig köras över denna gång heller. Även om kampen mot det privata fastighetsbolaget blir svårare, kan man bygga vidare på den kamp som lyckades få Svenska bostäder att gå med på rimliga renoveringar och rättvis hyressättning.
– Folk jämför och förstår vad som händer. Det är samma sorts hus, i exakt samma stadsdel och hyrorna borde ligga på samma nivå. Vi vill inte ha sämre utförda renoveringar och dubbelt så hög hyra, säger Arne Johansson.
– Vi hoppas att vi kan övertyga hyresgästföreningen att ta ställning. Hyresgästföreningen måste kräva att D. Carnegie, om de vill genomföra renoveringar, utformar det enligt samma plan och avtal som Svenska bostäder gjorde. Det handlar inte bara om Husby utan om alla förorter, säger han.

Per Leander

 

Dela