Corbyn har stöd bland gräsrötterna

Jeremy Corbyn. Foto: Garry Knight

UTRIKES Den brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn har varit under attack från högern inom partiet ända sedan han tillträdde. Under de senaste veckorna har denna attack intensifierats till ett regelrätt inbördeskrig och i ett kuppförsök har högern försökt att få Corbyn att framstå som helt utan väljarnas förtroende. Förra veckan förlorade han en sluten förtroendeomröstning i parlamentsgruppen med 75 procent. Samtidigt skedde det ett massavhopp från hans skuggkabinett.
Det är bara det att väljarna inte var med på kuppen. Under veckan som gått har Labour fått över 60 000 nya medlemmar skriver brittiska Independent. Det sägs vara den snabbaste ökningen av antalet medlemmar i ett brittiskt parti någonsin och Labour har nu fler medlemmar än under sin förra höjdpunkt, när Tony Blair ledde partiet. Samtidigt har det pågått diskussioner mellan bland annat partiets vice ordförande, Tom Watson, och den nu avhoppade skuggministern för näringslivsfrågor, Angela Eagle, om vem av dem som ska ta över ledarposten. Alltmedan landets premiärminister uppmanat Jeremy Corbyn att avgå.

Jeremy Corbyn själv har lovat att han kommer att fortsätta som partiledare. Han har presenterat sin nya skuggregering och han har också fått stöd i ett öppet brev från över 240 kommunpolitiker runtom i landet. Till brittiska Telegraph har han sagt att han inte planerar att svika det förtroende som väljarna har gett honom: ”De som vill förändra Labours ledarskap måste ställa upp i ett demokratiskt val och jag kommer att vara en kandidat.”
Han har också twittrat ut sina ståndpunkter och bland annat skrivit att ”Vi måste samla människor, ställa regeringen till svars, motsätta oss åtstramningspolitiken och staka ut en väg för att lämna (EU) som skyddar jobb och inkomster.” Han påpekar det som Labourhögern inte vill kännas vid, att det finns en stor andel väljare som vill åt vänster inom Labour: ”Jag valdes till partiledare för en ny sorts politik av 60 procent av Labours medlemmar och anhängare. Behovet av den politiken är större än någonsin.”
Den mest troliga utmanaren, Angela Eagle, står inte för någon sådan alternativ politik, hon tillhör högern inom Labour och röstade för Irakkriget.

En stor del av de 60 000 nya medlemmarna i Labour har gått med till stöd för Jeremy Corbyn och i kommentarsfälten till artiklarna som rapporterar om just detta, peppar och stöttar Corbynisterna varandra och uppmanar till fortsatt kamp för att ta Labour åt vänster. Det rapporteras till och med att flera medlemmar i Skotska nationalistpartiet, SNP, har valt att gå över till Labour för att visa sitt stöd. Enligt en ny opinionsundersökning kommer väljarna inte att gå med på att den socialistiske Labourledaren blir utbytt.
Detta gör att det finns en viss oro bland dem som utmanar Jeremy Corbyn. De vågar inte gå alltför hårt fram eftersom det riskerar att splittra partiet för all framtid.
Även om Jeremy Corbyn inte stod för en Lexit – en vänsterlinje för att lämna i EU – i folkomröstningen om Brexit har han fortfarande chansen att stå för ett Labour som vill ha ett socialt och ekonomiskt jämlikt Europa, oavsett om Storbritannien är med i EU eller inte.

Emma Lundström

Uppdatering: Sedan artikeln skrevs i måndags har tillströmningen bara fortsatt i samma takt och Labour har nu över 100 000 nya medlemmar. Det förekommer även alltfler solidaritetsyttringar för Jeremy Corbyn i olika delar av Storbritannien. Flera av de mer namnkunniga högerutmanarna har backat och accepterar nu försoningssamtal inom partiet eftersom de inser att Corbyn med största sannolikhet skulle vinna medlemmarnas stöd i ett nyval om partiledarposten. En av dem som fortfarande försöker få Corbyn avsatt och som själv strävar efter att ersätta honom, Angela Eagle, drabbades av ytterligare motgångar när Chilcotrapporten presenterades i onsdags. Rapporten avslöjade att Labourregeringen, under Tony Blair, förde befolkningen bakom ljuset när de i allians med Bushadministrationen anföll Irak 2003. (EL 160707)

Dela