Turistsatsning eller lokalpolitisk härva

skövdeINRIKES Skövde kommun ska satsa 150 miljoner kronor på att utveckla och bygga ut Billingens populära fritidsområde tillsammans med det lokala näringslivet. Av dessa 150 miljoner ska 45 miljoner (ursprungligen begärde man 75 miljoner) gå till en konferensanläggning, några hektar mark, och till att köpa tillbaka ett utomhusbad som kommunen 2009 sålde för 500 000 kronor till det privata företaget First Hotel Billingehus.
Summan 45 miljoner är intressant, berättar Sveriges Radio P4 Skaraborg i sin granskning i februari i år, eftersom fastighetsföretaget på Billingehus är betalningsansvariga för ett lån de tog tillsammans med flera systerbolag, och det belopp man är skyldiga är lägligt nog just 45 miljoner.

Tanken, säger förespråkarna, är att jättesatsningen på besöksnäringen, med bland annat friluftsliv och vintersport som lockbete, ska göra Billingen till ett av Västsveriges populäraste turistmål och ge hundratals arbetstillfällen. För att nå dit vill man bland annat bygga ett vintersportcentrum dit motionärer från hela norden väntas komma för att träna och förbereda sig inför Vasaloppet. Kritikerna invänder då att det är kortsiktigt att satsa så stort på vintersport när alla prognoser för skidanläggningar i södra Sverige visar att förutsättningarna kommer bli sämre allt eftersom klimatet förändras.
Satsningen kallas Porten till fjället, säger Rogher Selmosson, sektorschefen för Samhällsbygge och medborgare vid Skövde kommun.
Låter namnet Rogher Selmosson bekant så beror det på att det är samma Selmosson som blev riksbekant när han 2012 tvingades lämna sin post som kommundirektör i Götene i samband med att den fiaskoartade satsningen Medeltidens värld på Kinnekulle briserade i händerna på honom – med miljonförluster, skandalrubriker och ett reportage i SVT:s Uppdrag Granskning.

Många säger att Skövde kommun har blivit utsatt för en sorts utpressning. Efter rykten om att First Hotel Billingehus ägare Asmund Haare och Sylvester Jellinek övervägde att i stället bygga om hotellet till ett asylboende vid utebliven satsning bytte Sverigedemokraterna, som tidigare varit tveksamma, fot i frågan. Även Alliansen ville snabbt komma till skott och klubba igenom ett beslut.
-Moderaterna ville att det skulle gå väldigt fort, och det brukar man aldrig annars vilja när det gäller så här mycket pengar, säger Gabryjel Blom (V).
Innan SD officiellt bytte åsikt och majoriteten var säkrad, ägde informella möten rum där företrädare för Alliansen försökte locka över skeptiker till den egna sidan med löften om eftergifter i budgeten om de röstade ”rätt”.
Alla frågetecken kring affären har fått fem lokala vänsterpartister att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Jönköping. De menar i sin överklagan att utomhusbadet och konferensanläggningen aldrig har blivit ordentligt värderade. Det innebär, skriver de, en risk att kommunen får betala överpris och att det då handlar om ett förtäckt stöd till ett privat företag.

I sitt överklagande konstaterar de fem vänsterpartisterna dessutom att de aldrig fick tillfredsställande svar på de frågor om bland annat driftskostnader och renoveringsbehov som ställdes till Kommunstyrelsen av S, V och MP vid ett fullmäktigesammanträde i april. Frågorna studsade då tillbaka till fullmäktige redan efter en och en halv vecka utan någon vidare tjänstemannaberedning. Frågan om Billingssatsningen kommer fortsätta stötas och blötas, och än är inte det sista ordet sagt.

Text & foto: Erik Edlund

Dela