Rörelsen som överraskar USA

Bernie Sanders in Cleveland, Ohio. Foto: Emma Lundström

Beskedet kom en onsdag kväll: Bernie Sanders kommer till Cleveland. På måndag. Facebooksidan Central Ohio Grassroots for Bernie Sanders blev strax glödhet med jublande kommentarer. Dagen efter kom nästa omtumlande besked: Ohiodemokraten Nina Turner väljer senatorn från Vermont framför Hillary Clinton. En oerhört viktig röst har sällat sig till Sanderskampanjen. Rörelsen växer.

Fyra dagar senare är vägarna fulla av bilar med Berniebudskap. Solen strålar och det är ovanligt varmt för november. På kort tid har gräsrötterna organiserat samåkning. Vi sitter i Brian Meyers bil. Han är busschaufför, fackligt aktiv och en hängiven Sanderssupporter. Idag har han tagit ledigt från jobbet för att få se mannen som talar om det USA han själv drömmer om. Efter tre timmar av samtal ser vi Clevelands skyline. Den gamla industristaden ligger vid en av de stora sjöarna, Lake Erie. På ena sidan motorvägen breder centrala staden ut sig, på andra sidan bolmar rök ur stålverken. Nere vid vattnet ligger Rock and Roll Hall of Fame. Ute på piren har en man precis fått något som ser ut som en abborre på kroken. Uppe vid universitetsområdet är det långa köer utanför basketarenan Wolstein Center. Människor har rest från hela Ohio för att lyssna till den enda presidentkandidaten som talar om en revolution mot miljardärsklassen och om ett USA där alla ska rätt till hälsa, utbildning och en framtid, oavsett ras, kön och klass.

Vi smyger in bakvägen. Här står flera av våra vänner från Columbus och får instruktioner av en av kampanjledarna. Några ska slussa in folk i den enorma arenan. Andra ska hjälpa till vid namninsamlingen för att få Bernie Sanders valbar i Ohio. Ytterligare andra hjälper VIP-gästerna till rätt sittplatser. Det är inte de vanliga VIP:arna. Här rör det sig istället bland annat om de gamla lastbilschaufförerna som har fått sina pensioner halverade och ser Bernie SandersTroy Anthony Harris and mark O. Rylance. Foto: Emma Lundström som sitt enda hopp. Här återfinns också medborgarrättsaktivisten Troy Anthony Harris från Columbus. Han tycker att det är fantastiskt att se köerna bli längre och längre utanför byggnaden, att allt det jobb som gräsrötterna har lagt på att sprida ordet om Bernie Sanders de senaste månaderna har gett utdelning.
– Alla vet hur viktigt Ohio är för en presidentvalskampanj och nu har vi fått möjlighet att möta Bernie på nära håll. Han visar hur viktigt vårt gräsrotsarbete är, säger han och understryker också vikten av att Nina Turner nu stöder Bernie Sanders:
– Det är avgörande. Vi behöver politiker från etablissemanget som vågar trotsa kröningskulturen inom partiet.
Troy Anthony Harris har haft mycket kontakt med Nina Turner de senaste veckorna för att få henne att stödja Sanderskampanjen. Han är oerhört nöjd med resultatet. Det är nämligen hon som ska introducera Bernie Sanders idag. Och inte nog med det. Den före detta senatorn för delstatsparlamentet och nuvarande gruppledaren för Demokraterna i Ohio tar också ledigt från sina politiska åtaganden och ägnar sig helt åt Sanderskampanjen med omedelbar verkan.

Nu börjar folk att välla nedför trapporna och in på arenagolvet. Vi skyndar oss fram till podiet och är snart omslutna av alla sorters människor, unga och gamla, kvinnor och män, svarta och vita. Att det är en viss överrepresentation av studenter och pensionärer beror troligen på det korta varslet, det är många som har kört i timmar för att komma hit och det är inte alla som kan ta ledigt en hel dag för att hinna till ett möte på kvällen.
De fyra tjejerna i tjugoårsåldern som hamnar precis bakom oss berättar att de har rest från Youngstown, en och en halv timme bort med bil, för att få lyssna till Bernie Sanders. De är alla väldigt upprymda över att vara här. Nina Frattaroli och Leah Horner säger att det bästa med Bernie Sanders är att han står för det allra mest väsentliga: att alla människor räknas.
Leah Horner, Kelsey Granchie, Nina Frattaroli and Sydney Jones. Foto: Emma Lundström– Det känns som att han representerar alla, inte bara de rika, säger Sydney Jones och Kelsey Granchie instämmer:
– Han är väldigt ärlig. Det är vad jag gillar allra mest med honom. Han är inte som de vanliga politikerna, han spelar inga spel, han sprider bara sitt budskap. Han har stöd bland unga, bland svarta, bland arbetare och bland väldigt många kvinnor. Han är mycket mer feminist än Hillary Clinton.
Är det något de skulle vilja säga till Bernie Sanders om de fick en möjlighet?
– Jag skulle säga att jag älskar honom, säger Kelsey Granchie och alla fyra skrattar innan hon fortsätter:
– Han tar redan upp allt jag tycker är fel med det här landet. Studentlånsskulderna är en stor fråga för mig, liksom kvinnors hälsa. Det är huvudorsakerna till att jag stödjer honom.
De tycker att det är idiotiskt att Hillary Clinton försöker sätta dit Bernie Sanders i vapenfrågan eftersom han, till skillnad från henne, går till botten med problemet och talar om att det behövs betydligt utökad och bättre psykiatrisk vård och att samhället borde arbeta för att hålla människor ute ur fängelserna istället för tvärtom.
– Han tar upp allt det som leder till problemen med vapen i det här landet, säger Kelsey Granchie och de andra nickar instämmande. Någon kommer ut på podiet för att testa ljudet och folkmassan tjuter och applåderar. Det blir omöjligt att samtala för ett tag.

Det börjar bli fullt uppe på läktarna och folkmassan skanderar kampanjens slogan: Feel the Bern. För bara någon dag sedan frågade Late Night Shows Stephen Colbert den populäre skådespelaren Mark Ruffalo om han brinner för Bernie. Svaret blev: I´m burning up, man! Den känslan fyller nu Wolstein Center när Nina Turner kliver fram till talarstolen.Nina Turner introducing Bernie Sanders in Cleveland. Foto: Emma Lundström
Nina Turner har under många år kämpat för alla människors möjlighet att rösta, för arbetarrättigheter och för marginaliserade människor. Hon är en stark svart ledare i en nyckeldelstat och för några veckor sedan gav hon ett brinnande försvarstal för hälsoorganisationen Planned Parenthood som hotas av republikanerna i Ohio. Nu får hon publikhavet att runga av entusiasm. Hon stödjer Bernie Sanders för att han kallar institutionell rasism vid dess rätta namn och för att han har stått upp för fattiga arbetare och den försvinnande medelklassen i hela sitt liv. När hon frågar Do you feel the Bern?! exploderar folkmassan i ett ja som ringer i öron flera dagar senare. Enough is enough. Det är dags för en president som står på folkets sida, inte storföretagens. Som anser att alla människor som jobbar 40 timmar i veckan ska ha en lön som det går att försörja sig på. Som anser att rättssystemet ska vara rättvist, att företagspengar inte har i politiken att göra och att kvinnor ska ha rätt att bestämma över sina kroppar. När Nina Turner talar om kvinnors rätt att välja vet jublet inga gränser. Men så är det större delen av den här kvällen. För det här är Bernie Sanders bas: studenter, stålverksarbetare, sjuksköterskor och lastbilschaufförer. Det här är människor som ser en ljusning i rörelsen kring senatorn från Vermont. Nina Turner står däruppe på podiet och eldar stämningen så till den grad att tjejerna bakom oss är alldeles vimmelkantigt lyriska när det blir dags för Bernie Sanders själv att kliva fram till talarstolen.

Bernie Sanders in Cleveland. Foto: Emma LundströmHan talar i en och en halv timme. Om hälsovård – både fysisk och psykisk, utbildning, pensioner, rättvis fördelning, klimathot, rasism och sexism. Om varför legalisering av marijuana är nödvändigt för få bukt med den enorma fängelseindustrin där människor straffas ut från alla framtida möjligheter att bli en fungerande del av samhället. Om det korrupta ekonomiska systemet kring de amerikanska valen. Och om det som varit de senaste dagarnas huvudnyhet i både Europa och USA: terrordådet i Paris. Dådet har fått republikanska presidentkandidater som Donald Trump, Ben Carson och John Kasich att tala om att flyktingar ska interneras på ett sätt som låter som om vi hamnat i Tyskland under tiden före andra världskriget. Bernie Sanders fördömer dem som försöker kamma hem billiga politiska poänger på den fruktansvärda tragedin och skrämmer människor med att måla upp skräckscenarier. Han menar att det istället är dags att ena världen i en organiserad kampanj mot ISIS:
– Terrorism handlar om att skapa rädsla i människors hjärtan. Vi kommer inte att låta det ske. Vi vägrar att terroriseras och att leva i rädsla. Under dessa svåra tider ska vi inte hänge oss åt islamofobi. Vi ska inte vända ryggen åt de flyktingar som flyr från Syrien och Afghanistan.Bernie Sanders Rally in Cleveland, Ohio. Foto: Emma Lundström

Det allra största jublet under hela kvällen kommer strax därefter när Bernie Sanders ger sin syn på Irakkriget:
– 2002 hade vi presidenten George W. Bush som var väldigt tuff men inte särskilt smart. Han invaderade Irak och vi skördar konsekvenserna av det kriget idag: 6 700 döda amerikaner, hundratusentals döda irakier, fem biljarder spenderade dollar och en massiv instabilitet i området – ett kaos som har tillåtit ISIS att växa. Vi behöver vara tuffa men inte dumma. En världsomspännande koalition måste bekämpa ISIS, men USA ska inte vara inbegripna i ständig krigföring i Mellanöstern.
Han understryker att det går att göra flera saker samtidigt, att både bekämpa ISIS, ta emot flyktingar och arbeta för ett mer jämlikt och rättvist USA. Det är kanske här som kontrasten mellan Sverige och USA blir som tydligast just nu. Den svenska debatten handlar nästan enbart om flyktingar, precis som SD hela tiden har önskat. I USA försöker republikanerna sig på samma metod som SD, men här lyckas den inte lika bra eftersom Bernie Sanders kampanj har satt ekonomisk och social rättvisa på dagordningen.

När Bernie Sanders har talat färdigt och det sista stora jublet ebbat ut går han ut i folkmassan och skakar hand med människor. Sedan försvinner senatorn från Vermont iväg för att tala i enrum med svarta medborgarrättsaktivister från Ohio och publikhavet börjar skynda sig ut för att inte fastna i de bilköer som nu kommer att uppstå. Det är måndag Monét Davis in Cleveland. Foto: Emma Lundströmkväll och klockan börjar bli mycket. En som dröjer sig kvar en liten stund till är Monét Davis. Hon har väntat länge på att få se och höra Bernie Sanders tala. Han står för det hon tror på.
– Han anser att alla människor ska ha tillgång till bra sjukvård och att vi inte ska sparka ut människor som har tagit sin tillflykt till det här landet. Han tror på ekonomisk och social jämlikhet och han är ingen vän av Wall Street vilket är avgörande för en politiker i det här landet, säger hon och tillägger:
– Så många människor tror på honom och han är inte korrupt som så många andra politiker, host, host, Hillary Clinton. Han är mer feminist än henne och han sade att svarta liv räknas före hon gjorde det, precis som han var för samkönade äktenskap långt innan hon blev det. Hon säger vad hon tror att hon behöver säga för att få folks röster medan Bernie Sanders har varit på rätt sida om historien så länge. Ju fler som får höra honom tala, desto fler kommer också att rösta på honom.

Lokalen är nästan tom nu. Volontärer och tekniker packar ihop. Ett par av våra vänner från gräsrötterna i Columbus står och väntar på Troy Anthony Harris och övriga som har fått komma in och träffa Bernie Sanders efter mötet med medborgarrättsaktivisterna. Inga medier är tillåtna. På väg mot utgången hinner vi ikapp en grupp äldre män. De är medlemmar i transportarbetarfacket, Teamsters. De flesta av dem har arbetat hela sina liv som lastbilschaufförer eller i Clevelands hamn. Nu har de drabbats av en lag som innebär att deras pensioner kommer att sänkas kraftigt, trots att det handlar om redan ihoptjänade pengar. Tidigare har det funnits ett skydd mot sådant, det gör det inte längre, förklarar den före detta lastbilschauffören Jack Palush.
– Från och med juli nästa år kan de börja skära ned på våra pensioner. Det här handlar om pengar som vi fick välja om ville ha ut i lön varje månad eller lägga i en pensionsfond. Vi valde att stanna kvar i yrket och försaka mycket annat just för att vi visste att vi hade trygga pensioner. Nu har jag fått ett brev hem som säger att min pension kommer att halveras.Albert Stapleton and Jack Palush in Cleveland. Foto: Emma Lundström

Jack Palush stödjer Bernie Sanders bland annat eftersom denne vill införa Keep Our Pension Promises Act vilket skulle innebära att slopa två stora kryphål i skattelagstiftningen som gynnar de superrika. Han är noga med att poängtera att det inte skulle drabba vanliga människor och understryker att senatorn förstår att människor inte kommer att ha råd att betala sjukvårdskostnader och huslån om pensionerna sänks. Många har fått fysiska men av alla år av tungt arbete och flera av dem är veteraner från Vietnamkriget. De kan inte börja jobba igen, vilket är det enda alternativet. De har kämpat för det här landet, men det här landet kämpar inte för dem:
– USA har varit ett fantastiskt land men det håller på att försvinna. Jobben hamnar i andra länder. Allting här är gjort i Kina, Vietnam eller Indonesien. Det är varken bra för oss eller dem eftersom arbetsförhållandena är urusla. Vissa försöker skylla det på fackföreningarna, att vi skulle ha pressat upp priserna, men det är inte problemet. Problemet är billig arbetskraft, de rika människornas Gud. Någon måste sätta stopp för det här. Bernie Sanders kan vinna det här valet med gräsrötternas hjälp. Jag bryr mig inte om ifall han är socialist eller metodist, så länge han arbetar för folket. Om du inte gillar socialism så skicka tillbaka ditt socialbidrag till staten. Medicare är också socialism och väldigt många förlitar sig på den sjukvården.

Männen från transportarbetarfacket tycker att det är bisarrt att de rikaste procenten hela tiden får det bättre medan resten får det sämre. Jack Palush sammanfattar deras inställning:
– De rikaste i det här landet har möjlighet att komma undan med saker som vi andra aldrig ens skulle komma på tanken att göra. De kan köpa dyra konstverk och komma undan skatt på det sättet, eller flytta pengar till andra länder. Bernie Sanders vill förhindra det, säger Jack Palush och frågar om vi har hört talas om multimiljardärerna Koch:
– Det finns människor med väldigt mycket pengar och de försöker köpa det här landet. De har råd att göra det. Det har inget med politik att göra, det är ren girighet. Vi har inte pengarna men vi har folket på vår sida och Bernie Sanders bryr sig inte om särintressena, han bryr sig om folket.

En bit bort står ett uppsluppet gäng människor i röda kläder. De tillhör sjuksköterskefacket och på frågan om varför de stödjer Bernie Sanders säger Sarah Falanga skämtsamt att det inte går att stava Bernie utan RN, vilket är förkortningen för sjuksköterska i USA.
– Vi stödjer alla hans förslag, säger Debra McKinney och Michelle Mahon nickar instämmande:
– Särskilt sjukvård för alla. I USA har vi ett väldigt inhumant och orättvist sjukvårdssystem. Vi behöver också trygga Debra McKinney, Tamara Wiseman, Sarah Falanga and Michelle Mahon. Foto: Emma Lundströmarbetsförhållanden för sjukvårdspersonalen.
Sarah Falanga inflikar att studielånen är en annan viktig fråga för dem:
– Utbildningen borde vara kostnadsfri för vi har alla enorma skulder samtidigt som det inte finns några jobb. Vi borde skapa fler jobb och få ut mer utbildad personal i arbete.
Debra MacKinney menar att det är deras plikt att som största sjuksköterskefack stötta Bernie Sanders eftersom de i sitt arbete dagligen ser effekterna av det system han vill förändra:
– Människor kommer till sjukhuset varje dag för att de varken har råd med mediciner eller att boka läkartid. Det blir oerhört dyrt i längden och det skulle vara så lätt att göra någonting åt situationen.
Michelle Mahon menar att folket måste gå ut på gatorna och demonstrera:
– Det är dags för de 99 procenten att enas och för Wall Street att betala. Människor lider varje dag över hela det här landet: de har skulder, de förlorar sina hem, de kan inte få sjukvård, de kan inte få jobb. Väldigt många människor får inte de grundläggande behoven tillfredsställda. Det är skamligt. Bernie Sanders förstår att vi måste bygga en rörelse, att det inte tar slut efter valet utan att vi måste bygga vidare och fortsätta växa tills vi uppnår det som vi anser är rättvisa i USA. Starka krafter vill att vi ska ge upp, men det kommer vi aldrig att göra.
De tror att Hillary Clinton kommer att implodera eftersom hon ”bara är så tuff som Wall Street tillåter henne att vara”. Alla är eniga om att Bernie Sanders är landets näste president:
– Vi kommer att rösta på honom och då vinner han!

Vi går ut i den förvånansvärt ljumma novemberkvällen och hittar en indisk restaurang runt ett hörn. Överallt sitter människor med Bernieknappar och Bernietröjor och bredvid oss i kön står en doktor i full mundering och Bernieklistermärke. Han tycker att Bernie Sanders är ett självklart val för alla som vill ha ett jämlikt och rättvist USA.
I bilen på vägen hem lyssnar vi på Patti Smith och Lou Reed. Snart lämnar vi röken från stålverken i Cleveland bakom oss tillsammans med ljusen från skyskraporna. Brian Meyers är fortfarande överväldigad av hur många människor som dök upp trots det korta varslet. Vi var ändå över sjutusen människor därinne i arenan. Sjutusen röster för ett annat USA.

Text och foto:
Emma Lundström

Sanders for president. Foto: Emma Lundström

Tidigare i Internationalen:

Socialismen vinner mark i USA

Sverige måste vara bättre än så här

En demokratisk debatt värd namnet

Bernie Sanders och gräsrötterna överraskar alla

Den amerikanska drömmen är inte till salu

Dela