Flyganfallen stoppar inte IS

z8

De internationella flygbombningarna i Syrien har trappats upp efter terrordådet i Paris. Det franska försvarsdepartementet påstod i början av veckan att de hade träffat flera IS-mål i staden al-Raqqa. Men enligt medieaktivister i al-Raqqa som Aljazeera pratat med hade de franska bombningarna riktats bland annat mot övergivna IS-baser. Men källan var säker på att IS-krigare dödats i bombningar av bemannade vägspärrar. Aktiviströrelsen ”al-Raqqa is being slaughtered” skrev på Twitter att ett sjukhus, flera kliniker, en sportarena och ett museum fanns bland målen som träffats.
Samtidigt fortsätter de västledda flyganfallen parallellt med Rysslands och Assad-regimens bombningar. Ryssland informerade i tisdags USA om att anfallen trappats upp med kryss­ningsmissiler och avancerat bombflyg, enligt brittiska The Guardian. De ryska bombningarna begränsas inte till IS-mål utan även Fria syriska armén och andra rebellgrupper har hamnat i skottlinjen. I början av oktober ska ryska flygplan ha bombat tre sjukhus långt utanför IS-kontrollerat område och en läkare och tre sjukvårdare ska ha dödats, enligt Violations Documentation Center in Syria.
Samtidigt beordrade Vladimir Putin Rysslands medelhavsflotta att hålla direktkontakt med det franska hangarfartyget Charles de Gaulle, bas för de franska flygattackerna. Nyheterna pekar på en större samordning mellan den rysk-iranska insatsen för att stödja Assad-regimen och de västledda flyganfallen mot IS efter dådet i Paris.

Hittills har insatserna inte hindrat IS från att ta på sig ansvaret för både det som nu framstår som bombningen av ett ryskt flygplan med 224 döda och dådet i Paris som hittills lämnat minst 129 döda. Det finns lite som tyder på att ineffektiva bombningar mot IS-mål eller missriktade angrepp på sjukhus i Syrien förhindrar terrordåd i Ryssland och Västeuropa. Ett bakslag för IS i Syrien och Irak kan innebära att rörelsen får svårare att träna terrorister och planera attentat. Men det finns knappast brist på instabila områden i Mellanöstern och Nordafrika där terrorgrupper kan frodas.
Den amerikanske Syrien-kännaren Scott Lucas pekar på att IS är svagare än på länge efter bakslag i norra och nordöstra Syrien samtidigt som rebellgrupper hållit dem stången på andra fronter. Men IS fortsätter att frodas så länge instabiliteten och förstörelsen i Syrien fortgår, menar han (EA Worldview, 17/11).
”Varje effektivt svar på IS måste erbjuda en legitim makt­utövning, oavsett lokal eller nationell nivå, som går bortom de religiösa, etniska och sociala motsättningar som bröt sönder Irak och öppnade upp utrymme för Islamiska staten att expandera i. Hittills har inga sådana tecken kommit från Bagdad eller någon av de nyligen befriade områdena.”

Scott Lucas illustrerar saken med Sinjars befrielse från IS där det enligt uppgifter förekommit sammandrabbningar mellan kurdiska styrkor och turkmensk milis. De kurdiska styrkorna anklagas för att ha förstört och bränt ner turkmensk egendom. Så sent som i oktober anklagade Amnesty syrisk-­kurdiska YPG/YPJ-styrkor för att ha demolerat arabiska byar och förnekat flyktingar rätt att återvända till områden som säkrats från IS.
Nyckeln i kampen mot IS är av allt att döma inte militär – oavsett om vi pratar om ryska och västledda bombningar eller kurdiska styrkor. Att bygga legitimitet och framtidstro hos sunniarabiska befolkningar på landsbygden i Syrien och Irak är enda sättet att beröva IS dess livsluft. Nyckeln till att bekämpa terrorismen i Västeuropa och Ryssland kan inte endast vara att beröva IS territorium. IS har nämligen tagit över ett territorium även på ett helt annat plan: nämligen i huvudet på hund­ratals unga män och kvinnor i utsatta områden i Europa. Det kan inte vara en slump att flera av de som begått eller försökt begå terrorattentat i Frankrike och Belgien har kopplingar till ett och samma bostadsområde i Bryssel. Ledare i väst vill gärna få oss att tro att terrorismen är någonting som kommer utifrån och hotar våra samhällen. Men faktum är att det är ett hot som växer fram ur materiella förhållanden inne i våra samhällen, i samspel med händelser i Mellanöstern.

I Vetenskapens värld för snart två veckor sedan pekade antropologen Scott Atran, som gjort unika fältstudier på internationella jihadister, ut utanförskap och rasism som roten till problemet. Bland IS-anhängarna fanns både ungdomar med en trasslig bakgrund och unga som lyckats utbilda sig. Men gemensamt var en frustration och ilska över den utestängning av muslimer de ser i europeiska samhällen. De väljer att se sociala problem ur en skev religiös-politisk vinkel. Men de sociala problemen är en realitet. Därför är den enda långsiktiga vägen till att utrota terrorism och extrem islamism att bygga socialt rättvisa samhällen i Europa och Mellanöstern som överbryggar etniska och religiösa motsättningar. På kort sikt måste alla progressiva krafter i Syrien enas och lägga etniska och religiösa skiljelinjer åt sidan för att kunna besegra IS.

Arash Gelichkan

Dela