Stieg Larssons trotskistiska spöke går genom Sverige

stieg

LEDARKOMMENTAR: I samband med utgivningen av författaren David Lagercrantz fristående uppföljare på Stieg Larssons Millenniumtrilogi, skrev Göran Greider en bra debattartikel i Expressen (27/8), där han lyfte fram att Stieg Larsson var socialist, vilket ofta glöms bort eller förtigs.
”Han var formad av den socialistiska och trotskistiska rörelsen kring Fjärde Internationalen. Historikern Håkan Blomqvist har beskrivit det väl i en artikel i tidningen Internationalen. Han kom från en kommunistisk släkt. Han gick i Umeå studiecirklar där man läste Marx, Trotskij, Lenin, Mandel. Han for 1977 till Eri­trea och ska där till och med ha undervisat gerillakrigare i konsten att hantera granatkastare”, skrev Greider.

Detta fick den liberala ledarskribent Jens Runnberg att se rött, som i sin krönika ”Förkastligt att Greider vill lyfta fram trotskism” (dt.se 11/9), kräver att Göran Greider ska ”hålla rent vänsterut”. Runnberg ger sig också på Socialistiska Partiet, som äger vår tidning Internationalen, och kallar SP och Stieg Larsson för ”fullkomliga politiska galningar”. Som källa för detta har han idéhistorikern Svante Nordin, som själv har en bakgrund som stalinist, vilket SP:aren och Intis-medarbetaren Göte Kildén reder ut i ett utmärkt svar till Jens Runnberg och Svante Nordin i artikeln Nyliberalt försök till taskgrepp på Göran Greider, som går att läsa på bloggen www.kildenasman.se.
PL

Dela