USA på randen till en diktatur

USA kokar. Fredliga protester i Columbus, Ohio, 30 maj. Foto: KR Forbes

KOMMENTAR

Måndagen den första juni är ett datum värt att komma ihåg. Det kan vara då USA tog steget från dåligt fungerande demokrati till diktatur.
Vi ska återkomma till varför.

En cykelaffär i Columbus, Ohio, införde för två år sedan en policy som innebär att de anställda aldrig ska ringa polisen om något blir stulet eller vandaliserat. Detta eftersom tillkallade poliser hade skrutit om de bästa, icke kameraövervakade, platserna i staden. Platser som var bra för att ”krossa skallar”.
Det var underförstått att dessa skallar inte var vita.
Polisen i Columbus kallas officiellt för ”peace officers”. Men fred, frid och ro är det sista som poliskåren i USA upprätthåller just nu. Överallt attackeras fredliga demonstranter med batonger, tårgas, pepparspray, vattenkanoner och kulor.
Protester som till en början varit lugna och fokuserade spårar ur när poliser tar till våld mot sittande demonstranter.
Presidenten har hela tiden hejat på våldet och tagit varje tillfälle i akt att upprepar ruttna formuleringar från segregationens dagar.

I medierna rapporteras det om upplopp.
Martin Luther King Jr menade att upploppet är språket för dem som inte blir hörda. De har till slut inget annat att ta till för att bli lyssnade på.
Det är vad som sker i USA i skrivande stund.
I USA har polisen misshandlat och mördat afroamerikanska män så länge minnet räcker. Mordet på George Floyd i Minneapolis, 25 maj, blev ännu en av alla miljoner droppar som under årens lopp har fått ytspänningen att brista och ilskan, sorgen och frustrationen att rinna över.
Men många av de protester som sker just nu är, som sagt, inte våldsamma. Det handlar istället om fredliga, innerliga uppvisningar av mod och civilkurage. Ett kurage som polisen gör sitt bästa för att trampa i gruset.
Socialisten Bernie Sanders skriver: ”De vid makten som vill att vi fokuserar på plundring och förstörelse av egendom, istället för på de tusentals människor som protesterar fredligt, försöker distrahera oss från det fruktansvärda våld som krossar arbetarnas liv varje dag.”

Polisen sprayar fredliga demonstranter i Columbus, Ohio. Foto: KR Forbes

Jag har många vänner i USA. Mitt flöde i sociala medier är fyllt till bredden av budskap från alla dem som deltar i protesterna. De uppmanar varandra att ta det lugnt, att ta pauser för att vila och att försöka hålla sig i trygghet.
De blir sprayade med kemikalier när de står och sjunger fredssånger.
”Svarta människor ska vara tacksamma för mobilkameran. Den har varit bättre på att berätta vad som skett än alla poliser, politiker och predikare”, skriver en afroamerikansk vänsteraktivist i Columbus på sin Facebooksida. Han skriver också att Trump nu har åberopat det andra tillägget i konstitutionen och gett fritt fram för landets alla vapengalningar att göra vad de vill med demonstranterna.
Nu har presidenten gått längre än så.

I ett brännande tal uppmanade nyligen rapparen Killer Mike, med tårar i röst och ögon, människor att inte bränna ned sitt eget hus utan istället planera, organisera och mobilisera. Att hitta en konstruktiv väg framåt. Trots allt. Han uppmanade också nyhetskanaler som CNN att sluta bidra till att skapa rädsla och ilska. Själv är han son till en polis i Atlanta och han påminner om den rasism som mötte stadens första åtta svarta polismän, de första någonsin i USA.
”Om du kräver ett slut på oroligheterna, men inte kräver ett slut på polisbrutaliteten, inte kräver sjukvård som en mänsklig rättighet, inte kräver ett slut på bostadsdiskrimineringen, så är allt du begär bara att det tysta förtrycket fortsätter”, skriver den socialistiska politikern Alexandria Ocasio-Cortez i sociala medier.
Den tidigare presidentkandidaten Elizabeth Warren skriver i samma medier om hur presidenten lät spraya tårgas på fredliga demonstranter för att bana väg när han på måndagskvällen skulle ta pressfoton utanför Vita huset.

Och det är nu vi kommer till pudelns kärna.
Fotosessionen skedde nämligen efter att USA:s president hållit en presskonferens där han lovat att sätta in militär mot det amerikanska folket om det behövs.
Tidningen Guardian påminner i en artikel om ett berömt citat: ”När fascismen kommer till Amerika, kommer den att vara insvept i flaggan och bära ett kors.”
Donald Trump höll sitt tal framför fyra flaggor och greppade en uppochnervänd bibel under fotograferingen framför en kyrka mitt emot Vita huset.
Kyrkans biskop var kritisk mot att den blev rekvisita för Trumps fotografering. Inte minst då tårgas, gummikulor och militärfordon användes mot fredliga demonstranter för att eskortera presidenten och hans sällskap till kyrkan.

Trumps tal skrämde stora delar av USA:s befolkning. För även om han måste vidta lagliga åtgärder för att kunna genomföra sitt ”löfte”, så har han upprepade gånger visat att han inte bryr sig särskilt mycket om varken lag, etik, moral eller mänskliga rättigheter.
”Det här är inte ord från en president. Det är ord från en diktator”, sade senatorn för Kalifornien, Kamala Harris, till MSNBC efter det bisarra talet.

Donald Trump är nu en fullfjädrad diktator av Mussolinikaraktär. Guardian beskriver det väl: ”Hans auktoritära tendenser inkluderar en kärlek till militärparader, att sätta sitt namn på byggnader, att anställa familjemedlemmar, att iscensätta populistiska manifestationer, att gissla medierna och att hota att fängsla politiska meningsmotståndare. Han livnär sig på konflikt.”
”Jag har aldrig varit så rädd för vad som ska hända med vårt land, som jag är ikväll”, twittrade Joe Lockhart på måndagskvällen. Han har en gång i tiden varit pressekreterare i Vita huset och bland annat upplevt morden på MLK och Kennedy, Watergateskandalen och 9/11.
Som Elizabeth Warren skriver: ”Liv och vår demokrati är i fara.”
Eller som en vän i Columbus skrev, efter att de senaste dagarna hjälpt till som sjukvårdare i samband med protesterna: ”Politiker i beslutsfattande positioner, det som händer nu är ert fel. Vi har försökt prata med er, men ni har inte lyssnat.”

Emma Lundström

Dela