Upptäck huvudstadens vackra natur

Nackareservatet, en kvarts promenad från tunnelbanan. Foto: Holger Ellgaard

Säger man Stockholm så tänker väl få på djupa skogar och ett rikt djurliv. Men faktum är att de flesta stockholmare har mindre än en kilometer till närmsta naturreservat. Per Leander har läst en vacker guidebok till Stockholms okända vildmarker.

Stockholm är inte bara Sveriges största stad, utan också ett av landets län med flest skyddade naturområden. Över 320 naturreservat har upprättats i Stockholm, här finns världens första nationalstadspark, och två nationalparker – Tyresta och Ängsö. De flesta stockholmarna har tillgång till ett naturreservat inom en kilometers avstånd.
För oss som bor i närförorter är naturen ofta mycket närmre till hands än den bullrande stenstaden mellan tullarna. Hemma i Husby går de orädda rådjuren upp från Järvafältet på kvällarna för att beta och böka i det gröna bland betongen, och ibland kan man till och med se de betydligt skyggare rävarna.

Men även om vi stockholmare ofta har bra koll på vår egen närnatur, så finns det mycket mer vildmarker att upptäcka på andra håll i staden. Praktverket Upplevelser i Stockholms natur av Erik Hansson, Oliver Karlöf och Vide Ohlin är därför en välkommen guidebok för den som vill hitta nya orörda platser att utforska runt huvudstaden.
Runt stora insjöar som Erken och Fysingen finns knappt någon bebyggelse annat än promenadstigar där man kan ströva ostört med chans att få ta del av det rika djurlivet. Den betydligt mindre Råstasjön i Solna, som så sent som våren 2018 blev ett naturreservat, är annars ett exempel på ett mera tätortsnära naturområde, där joggare och barnvagnar samsas om strandpromenaderna med häckande fåglar.

Vill man ha mera lugn och ro kan man ta gröna tunnelbanelinjen söderut till Nackareservatet, som trots att det är Sveriges mest besökta natur­reservat, ger stora möjligheter till ensamma promenader på bergen ovanför de djupa små sjöarna där abborrar och gäddor går att fiska.
Norrut, på andra sidan den fruktansvärda motorvägen Förbifart Stockholm, sträcker sig Norra Järvafältets naturreservat som en stor grön lunga nästan hela vägen upp till Sigtuna, och i Tyresta nationalpark finns riktig urskog.

Mäktigast är väl ändå Stockholms vidsträckta skärgård, med sina 30 000 små och stora holmar, öar och skär, de flesta obebodda, i alla fall ju längre ut mot havet man kommer. Numera gäller även SL-kortet på skärgårdsbåtarna och på några av de större öarna finns det vandrarhem om man vill stanna över natten men inte har tagit med sig något tält.
I boken finns också en rikt illustrerad flora och fauna så att man kan lära sig känna igen de växter och djur som man kan stöta på i Stockholm, samt vilka svampar som är ätbara. Den enda nackdelen med boken är att den är alldeles för stor för att ta med på färden, men som kaffebordsprydnad kan den ligga framme och ge inspiration till helgens utflykter.

Per Leander

BOKEN

Upplevelser i Stockholms natur
av Erik Hansson, Oliver Karlöf, Vide Ohlin Polaris 2018.

Dela