Vi ska tjäna varandra

I gårdssnickaren Henning Forsmans bevarade verkstad på Julita gård finns ett förlorat budskap.

På en vägg i ett litet rum i en träbyggnad vid sjön Öljaren utanför Katrineholm i Södermanland sitter det budskap som både Coop och socialdemokratin har tappat. Närmare bestämt i en bevarad snickarverkstad i den stora parken på Julita gård, som donerades 1941 till Nordiska museet av den siste private ägaren, löjtnant Arthur Bäckström.
Julita är främst känt för sin unika genbank av olika äppel- och päronsorter, sin otroliga pionodling och sina många pelargoner. Men där finns också ett mini-Skansen som löjtnanten byggde upp och ville ha bevarat intakt för eftervärlden. En grandios gest i takt med tiden.

Löjtnant Bäckström tog sig för att bevara både allmoge- och högreståndsföremål och byggnader. Det betyder inte att han respekterade andra samhällsklasser än sin egen. I ett av de små torparhusen i den stora parken som omger den pampiga huvudbyggnaden, finns gårdssnickare Henning Forsmans verkstad. Snickare Forsman var en av torparna under Julita gård. Han levde sitt liv på torpet Dalhem och många av stilmöblerna i herrgården är resultatet av hans dagsverken.
Forsman var oerhört skicklig. Särskilt på intarsia. Bäckström kunde visa honom ett tidningsurklipp med en bild på en möbel som han ville ha och sedan specialtillverkade snickaren möbeln till den plats i det stora huset där den skulle stå. Men ryktet säger att han aldrig själv fick komma in i huset och se hur hans stolar och bord tog sig ut. Han ska inte ens ha fått komma över tröskeln.

Henning Forsman fick fyra barn och fortsatte under hela sitt liv att arbeta vid sitt torp i Dalhem. Han kunde ha startat eget. Han kunde ha blivit hur stor som helst med sin fantastiska känsla för stil. Men han valde att stanna på torpet och fortsätta sitt dagsverke för löjtnant Bäckström. Han ville vara säker på att han kunde mätta sina barn. Inte ta några risker.
I början av femtiotalet ska han ha låst dörren till verkstaden och 1957 gick han bort.
Den som har vägarna förbi Julita gård – och har råd att lägga 120 kronor på inträde – kan ta sig en titt på den lilla verkstad där Henning Forsman skapade sina mästerverk. På ena väggen, ovanför en av arbetsbänkarna, sitter en almanacka från 1947. Konsum – Kooperativa står det längst ned. Bilden föreställer en folksamling som går framåt med en fana i högsta hugg. På fanan står det: ej tjäna på andra, men tjäna varandra. Under bilden står det: vi kan göra mera, bara vi blir flera.
Socialdemokratins förlorade budskap om solidaritet och rörelse.

Text och foto: Emma Lundström

Dela