Ny forskning om våldtäkterna vid krigets slut

Historikern Miriam Gebhardt.

Att Röda armén våldtog tyska kvinnor när de drog fram mot Berlin under andra världskrigets slutskede är sedan länge obligatoriskt att nämna i alla historieböcker om kriget mellan Sovjetunionen och Nazityskland. Mindre känt är att även amerikanska, brittiska och franska soldater i samma utsträckning begick våldtäkter och andra övergrepp på den tyska civilbefolkningen. Det är något som historikern Miriam Gebhardt nu vill uppmärksamma i sin bok När soldaterna kom utifrån ny forskning.

Vi i väst är vana med propagandabilden av de amerikanska soldaterna som Europas befriare som bjöd på choklad och demokrati, medan de sovjetiska trupperna bara sägs ha spridit terror och diktatur. På samma sätt var de sovjetiska övergreppen strängt förbjuda att tala om i det socialistiska DDR. Våldtäkterna blev alltså ett slagträ i kalla krigets ideologiska kamp mellan väst och öst.
En vanlig myt i väst än idag säger att den sovjetiska arméledningen uppmanade sina soldater att begå våldtäkter som en del av en terrorkampanj. En myt som Miriam Gebhardt sticker hål på: ”Formellt var det förbjudet att våldta fiendens kvinnor, och de skyldiga riskerade dödsstraff. Vid upprepade tillfällen avrättades våldtäktsmannen, utan rättegång, de sköts helt enkelt av sina överordnade”, skriver hon om Röda armén.

Då verkar den amerikanska arméledningen ha tagit lättsammare på att deras manskap ”fraterniserade” med tyska kvinnor, och av rasistiska skäl var det nästan bara afroamerikanska soldater som bestraffades om de begick våldtäkter.
Miriam Gebhardt beskriver vidare hur svårt det har varit för de våldtagna kvinnorna att få upprättelse från tyska myndigheter, långt in i modern tid, och att även de barn som föddes till följd av våldtäkterna blev en sorts andraklassens medborgare.

Per Leander

BOK

När soldaterna kom
Av Miriam Gebhardt
Karneval 2017

Dela