Högerextremismen tar över i USA

Demonstration mot Trump. Columbus, Ohio, 30 januari 2017. Foto: Jenny Riegler

 

I söndags bytte Trump ut de ledande militära rådgivarna i det nationella säkerhetsrådet. Steve Bannon fick en nyckelposition. Han är en av dem som orkestrerar inreseförbudet och tillhör Trumps inre krets. Annars är han känd som den högerextrema nyhetssajten Breitbarts tidigare chefredaktör.
Vermonts senator, Bernie Sanders, reagerade omedelbart på tillsättandet av Bannon: ”Det här är mycket farligt och saknar motstycke. Det verkar som om Trumps utrikes- och militärpolitik, frågor som berör krig och fred och livet för amerikanska män och kvinnor i det militära, kommer att bestämmas av politik och inte av behoven hos det amerikanska folket. Vi behöver inte en högerextrem politiker i det nationella säkerhetsrådet. Vi behöver smarta och erfarna personer som kommer att göra allt för att skydda vårt land och skapa en värld av fred och rättvisa. Steve Bannon måste tas bort från det nationella säkerhetsrådet.”

Säkerhetsrådet är inte den enda institutionen där de anställda byts ut. Redan förra torsdagen ska Vita huset ha rensat ut nästan alla högre tjänstemän på utrikesdepartementet, enligt Guardian. Detta är ingen slump, skriver Yonatan Zunger på nyhetssajten Medium. Det gör ju att utrikesdepartementet i det närmaste är obemannat under de kritiska första veckorna, när inreseförbudet kommer. Zunger menar att det i princip rör sig om en testballong för en statskupp genomförd av Trumps inre krets bestående av bland andra Bannon, säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, svärsonen Jared Kushner och stabschefen Reince Priebus.
Yonatan Zunger påpekar också det faktum att Trump, redan samma dag som han tillträdde presidentposten, lämnade in sin kandidatur för presidentvalet 2020. Detta är ytterst ovanligt och ger honom möjlighet att ta emot kampanjbidrag redan nu. Det innebär att han kan bygga upp en slags mutkista för dem som vill ha snabba gentjänster, som byggkontrakt och liknande. Dessutom verkar Trump ha planer på att bygga upp en privat säkerhetsstyrka och underrättelsetjänst som bara svarar inför honom.

Heather Richardson, historieprofessor vid Bostonuniversitetet varnar den 29 januari för att Steve Bannon med inreseförbudet skapat ett så kallat ”chock event”: en oväntad och förvirrande händelse som skapar kaos i samhället. Ett kaos som de som orsakat händelsen kan vinna fler poäng på genom att ”återställa ordningen”. Richardson skriver på Facebook att det amerikanska folket bör hålla samman istället för att låta sig splittras och uppmanar alla att vara uppmärksamma på de politiska förändringar som Trumpadministrationen kan försöka att genomföra i skuggan av det tumult som uppstått. Hon menar att det som nu sker är till för att dela upp människor som annars skulle ha gått samman mot Trump. Hon menar att Bannon med största sannolikhet är på väg att göra något som ingen kommer att gagnas av.
Många vänstertidningar varnar nu för att Trumps inre krets kommer att sträva efter oinskränkt makt och menar att det är en regim med syfte att krossa minoritetsgrupper som muslimer, latinos, svarta och hbtq-personer, men även akademiker och journalister. Dessutom har denna inre krets som främsta mål är att berika sig själva.
Vad vi kan få är alltså en sjukligt rik diktator liknande Hosni Mubarak. Och vi vet alla vad som hände med Mubarak.

Natten till tisdagen kom så ett nytt besked från USA: Donald Trump sparkar den tillförordnade justitieministern Sally Yates. Detta för att hon ”inte försvarar inreseförbudet”. Yates tillsattes av den tidigare Obama-administrationen och har fungerat som justitieminister i väntan på att Trumps kandidat, Jeff Sessions, ska godkännas i kongressen. Dana Boente, som tar över tillsvidare, har sagt till Washington Post att han kommer att verkställa presidentens order. Men det är inte bara Sally Yates som byts ut, även den tillförordnade chefen för den amerikanska migrationsmyndigheten, ICE, blir av med jobbet. Daniel Ragsdale ersätts av Thomas Homan som i ett myndighetsuttalande meddelar att han kommer att arbeta för att ”invandringslagarna inne i USA genomdrivs i linje med nationella intressen”.

Som Bernie Sanders skrev i sociala medier under måndagen så är Trumpadministrationens syn på demokrati ganska tydlig: nu är det Trumps regim som gäller. Steve Bannon säger till medierna att de ska ”hålla käften och lyssna” medan en annan av presidentens rådgivare, Kellyanne Conway, säger att reportrar som “talar smörja” om Trump ska få sparken.
Men kommer det amerikanska folket att tystna och lyssna till den nye presidentens lögner och villfarelser utan att reagera. Bernie Sanders är en av dem som inte tror det: ”Det amerikanska folket gör sig redo för en lång och utdragen kamp för att försvara demokratin och de värderingar som har gjort oss till ett framstående land. Vi kommer inte att hålla tyst. Vi kommer att göra motstånd. Vi tror på en nation som grundar sig på ekonomisk, social, medborgerlig och miljömässig rättvisa och vi har bara börjat kämpa emot.”

Emma Lundström

 

Tidigare i Internationalen:

Inblick i Trumps inferno

Trump ger fritt fram för DAPL i Standing Rock

Inte vilken kvinna som helst

Klasshatet avgjorde det amerikanska valet

Det är inte presidentvalet som är grejen

Trumps inferno gör Clinton till president

Sandersdelegat om framtiden: ”Vi måste bygga en vänster som inte är allergisk mot att vinna”

Clinton tvingas ta ställning mot dödsstraffet

Dianne Feeley från Detroit: “Sanders kampanj har gett människor kraft att fortsätta kämpa”

“Kampen fortsätter för ett annat USA”

Bernie Sanders: “I’m in it to win it”

New York: “Den här rörelsen går bortom Bernie”

Tusentals sittstrejkar för ett annat USA

First we take Wisconsin…

Räkna inte ut Bernie Sanders

Vad som än händer nu så är det rörelsen som räknas

Sanders seger i Michigan kan spegla resten av valet

Folket eller eliten – spänningen stiger i det amerikanska primärvalet

Jordskredsseger för Bernie Sanders

Så mycket mer än en våt dröm för “skäggradikaler”

Ödestimma för Sanders i Iowa

Avfärda inte Bernie Sanders

Det växer ett träd i Columbus

Rörelsen som överraskar USA

Socialismen vinner mark i USA

Sverige måste vara bättre än så här

En demokratisk debatt värd namnet

Bernie Sanders och gräsrötterna överraskar alla

Den amerikanska drömmen är inte till salu

Dela