Ockupanterna i Sollefteå: ”Vi lyssnar på folkviljan”

Ockupation pågår på sjukhuset i Sollefteå. Foto: Privat

 

I ett och ett halvt år har Ådalenborna kämpat för att få ha kvar sin förlossningsavdelning på Sollefteå sjukhus. Sedan några veckor tillbaka har protesterna intensifierats och ryktet om situationen i Sollefteå spridits över landet. Många människor har varit upprörda över ett politiskt beslut som gör att de boende i Sollefteåtrakten kommer att tvingas åka minst tio mil till Sundsvall eller Örnsköldsvik för att komma till BB.
Men eftersom politikerna har valt att inte lyssna på opinionen, tog lokalbefolkningen till slut saken i egna händer. BB skulle läggas ned natten till onsdagen. Istället pågår det en ockupation på Sollefteå sjukhus sedan i måndags kväll.
På onsdag eftermiddag når vi en av initiativtagarna, Sebastian Gunnesson. Han är tillbaka på sitt jobb i Kramfors efter att ha tagit två dagars semester för att vara med och få ockupationen på fötter. Men han har kontakt med dem som befinner sig på sjukhuset och kan berätta att det under dagen bland annat har hållits babyrytmik i sjukhusfoajén. Själv ska han åka dit efter jobbet. Han förklarar att beslutet att ockupera hade legat i luften ganska länge:
– Vi har lyssnat på folkviljan. Det finns en stor uppgivenhet och frustration över att inte bli lyssnad på, att bli nedtryckt i skorna samtidigt som regionledningen förnekar att det inte är patientsäkert att göra så här. Vi blev tvungna att göra någonting och det här är sista utvägen.

Det är redan många som har visat sitt stöd för ockupationen och anmält sig för att delta. Ockupanterna har även fått en kaffemaskin och mat från flera av traktens mataffärer. En restaurang kom med fika på måndagskvällen.
– Det lokala stödet är enormt. Flera affärer stängde under dagen i Kramfors för att de skulle kunna åka till Sollefteå, fyra och en halv mil bort, och delta i ockupationen. Vi har också fått stöd från flera politiker, bland annat Jonas Sjöstedt, säger Sebastian Gunnesson och berättar att det finns en knapp med ett hjärta och orden ”Sollefteå sjukhus” på. Den har flertalet av invånarna i Sollefteå och Kramfors burit sedan ett år tillbaka:
– Det är ju vårt sjukhus. Det är dit vi åker för att föda barn eller om det händer någonting allvarligt. Tillsammans har Sollefteå och Kramfors kommuner 48000 invånare. Ska vi tvingas åka tio mil till BB? Vi är två småstäder men det här beslutet förvandlar oss till landsbygd. Vården är det som utgör grunden och tryggheten för att man ska kunna bo kvar här.
Han menar att sjukhuset har gått på sparlåga i tio år samtidigt som personalen har kämpat på och hållit budgeten, uppbackade av folket. Helt utan gehör från landstinget:
– De ser oss som tärande och storstaden som närande.

På tisdagen meddelade de politiska beslutsfattarna att beslutet om nedläggningen av akutkirurgin på sjukhuset tidigarelagts. Det tycker Sebastian Gunnesson känns som en bestraffning.
– Det är ju det verkliga hjärtat i sjukhuset. Utan den kan inte de andra avdelningarna fungera. Politikerna envisas med att fortsätta att hävda att det är ett akutsjukhus för att vi har en akutmottagning, men det kan ett lasarett eller en vårdcentral också ha, säger han och fortsätter:
– Så här har det varit hela tiden. Vi har demonstrerat och svaret har blivit mer nedläggning. Det har varit som en vägg. Vi är så många som har kämpat, både Ångermanlands läkarförening och oberoende människor, men landstinget har haft en otrolig stark vilja att genomföra besparingarna. Det är oförståeligt att de har drivit på det så hårt.
Sammantaget rör det sig om ett sparpaket på 160 miljoner. 15,8 miljoner ska sparas in på BB och 22 miljoner på akutkirurgin. Var de övriga 120 miljonerna ska tas ifrån vet inte ockupanterna.

Sebastian Gunnesson. Foto: Privat

Sollefteå och Kramfors har ett väldigt bra flyktingmottagande och vill växa som orter, menar Sebastian Gunnesson. Utan en fungerande sjukvård blir det svårt. Ännu svårare blir det för de mindre byarna runtomkring Sollefteå. Byar som Näsåker, Ramsele och Junsele. Idag har Näsåkersborna fem mil till BB. De kommer att få 15 mil:
– Många har klarat av att leva där för att Sollefteå sjukhus finns. Men när man får så här långt till BB och akutkirurgi så tror jag att det på sikt tar kol på samhället. Vår farhåga är att byarna kommer att sluta utvecklas.
Något som gör honom arg är det faktum att Socialdemokraterna lovade tre fullvärdiga akutsjukhus inför valet 2014:
– De sade sig vara garanten för det och många från Sollefteå och Kramfors röstade på dem just därför. Sjukvården var på fallrepet under det borgerliga styret. Rekryteringen började skötas från Sundsvall och vi fick bara stafettläkare. Men det blev inte bättre med Socialdemokraterna.
När de väl fick makten försvann löftet om tre akutsjukhus. Istället tvingades kritiska röster bland sossarna i landstingsfullmäktige att följa partilinjen och rösta igenom nedläggningsbeslutet. De som röstade emot blev uteslutna:
– De säger att det här är ett demokratiskt beslut men det har varit en så enormt stark vilja att lägga ned att man har tagit makten från vissa av våra folkvalda politiker.

Nu arbetar sjukhusockupanterna på att få till ett system så att folk ska kunna sköta sina jobb och sin vardag samtidigt som ockupationen pågår. Sebastian Gunnesson säger att de som tagit initiativet är ganska trötta i nuläget men att andra kommer att ta över stafettpinnen:
– Det här är Sollefteå- och Kramforsbornas ockupation. Nu hörs vi. Tidigare har folkets röst inte blivit hörd varken av regionen eller av media på ett bra sätt. All media är ju centraliserad till Sundsvall. Historien berättas därifrån.
Förhoppningen är att ockupationen till slut ska få regionstyrelsen att lyssna på folket i Ådalen, men också att den lokala kampen kan få upp omvärldens ögon för situationen på andra platser i landet:
– Nu har det brutit ut här i Ådalen, men det är många ställen som har samma problem med sjukvården, framförallt i glesbygden. Det handlar väldigt mycket om en spricka mellan stad och land. De tänker att de kan ta bort sjukvården här och centralisera allt till Sundsvall. Men det här är en av Sveriges bästa förlossningskliniker och vi vill ha den kvar. Vi fortsätter ockupationen. Viljan är ju att BB ska öppnas igen.

Emma Lundström

 

Läs också:

Tårar över Latikberg

Brinnande avstamp för vårdupproret: ”Vi kräver att de folkvalda politikerna ska lyssna”

Jonas Sjöstedt: ”Jokkmokkupproret är välkommet”

Norrland är inte en koloni

Päivi Vilkkavaara från vårdupproret: ”Det har spridit sig explosionsartat”

”Arbetsmiljön är fruktansvärt tuff”

Ådalen reser sig mot vårdnedläggningar

Om slitna händer och doften av kokkaffe

Välfärdsfestival i Stockholm: När de som går på knäna reser sig och säger ifrån

Sossarna i Umeå vägrar lyssna på valresultatet

Hälsningar från det nedskurna landet

Unik omröstning i Västerbottens landsting

Nytändning i Dorotea

Dorotea: Här stannar vi!

Ockupation i Dorotea

 

Dela