Vi får inte låta fascister ta över våra gator

demonstration Norrmalmstorg 30 jan 2016

►Högerextrema fotbollshuliganer jagade folk i centrala Stockholm

►Rasistiska demonstrationer möter allt mindre motstånd

►Nazisterna som farligast när de känner medvind

 

KOMMENTAR I helgen blev det tydligt att fascister på allvar börjat försöka ta över Stockholms gator. Under fredagskvällen drog ett gäng på cirka hundra nationalistiska fotbollshuliganer runt på jakt efter flyktingbarn och andra med utländskt utseende att misshandla vid T-centralen. Enligt ett flygblad som spreds sades det vara dags att ta lagen i egna händer för att stoppa utlänningar som sägs sextrakassera ”svenska kvinnor”. Något som snarare var ett svepskäl för rasistiskt våld från en grupp män som annars visar föga respekt för kvinnor. Enligt Aftonbladet blev flera personer påhoppade av de maskerade huliganerna, men ingen allvarligt skadad. 14 av huliganerna blev frihetsberövade av polis.
Huliganerna bestod av högerextremister från så kallade ”firmor” som stödjer AIK:s respektive Djurgården:s fotbollsklubbar – vilket normalt är två mot varandra rivaliserande grupper som  nu gått samman. Det är ganska ovanligt, men senast det hände var under förortskravallerna i Stockholm sommaren 2013, då fotbollshuliganer gick samman och bildade ”medborgargarden” som åkte ut till de invandrartäta stadsdelarna för att hota och misshandla de boende där.
– Det är en ny och oroande utveckling att vi kanske kommer att få se mer av medborgargarden i Sverige, säger en polis till tidningen Expo.
Utvecklingen följer också en europeisk trend, där högerextrema ”medborgargarden” med koppling till fotbollshuligansim som  English Defence League, och finska Soldiers of Odin börjar patrullera gatorna.

Dagen efter, den 31 januari, samlades en ”Folkets demonstration” med ett par hundra personer på Norrmalmstorg i Stockholm, där flera av de maskerade huliganerna återigen dök upp. Manifestationen arrangerades av SD-politikern Johan Widén från Enköping, även om Sverigedemokraterna officiellt inte stod bakom. Bland demonstranterna fanns också flera kända nazister från olika organisationer samt folk från rasistiska internetsidor som Avpixlat, påpekar Expo. Bland de svenska fanorna märktes också ett par polska fanor. En stor banderoll proklamerade att Stefan Löfven och Angela Merkel var ”folkförrädare” eftersom Sverige och Tyskland har tagit emot många flyktingar den senaste tiden. Ytterligare ett budskap var att samhället måste ta hand om ”svenska” tiggare och hemlösa först, istället för romer och flyktingar. En trend som blivit allt vanligare på senare tid då sverigedemokrater och andra rasister försöker ställa olika utsatta grupper mot varandra.

En antirasistisk motdemonstration samlades också, och polisen höll de två grupperna isär. Men till skillnad från tidigare tillfällen då sverigedemokrater och andra rasister har demonstrerat, var motdemonstrationen denna gång förhållandevis liten.
– Det här är första gången som jag är med där motdemonstrationen är mindre än rasisternas demonstration, säger en antirasist som var på plats till Internationalen.
Några av huliganerna överföll sedan förbipasserande efter att demonstrationen avslutats.

Även helgen innan hölls en mindre uppmärksammad högerextrem demonstration i Stockholm, då nazistiska Svenska Motståndsrörelsen (SMR) marscherade iklädda sina uniformer från Östermalm genom Gamla Stan upp till Medborgarplatsen på Södermalm. Där drabbade nazisterna till sist samman med polis, greps och fördes bort. Men inte heller den gången dök det upp några motdemonstranter.

Det verkar som att SMR inte var inblandade i den följande helgens händelser, men även om de olika högerextrema aktionerna inte var samordnade, så är det inte en slump att fascister börjar synas allt mer på gatorna just nu, i takt med att samhällsklimatet hårdnar. Det är också ett resultat av att debattklimatet förskjuts allt mer till höger och rasismen har blivit rumsrenare i vidare kretsar. Halvkändisar som Jonas Inde och Katerina Janouch kan öppet deklamera i sociala medier att de sympatiserar med SMR-nazisterna respektive fotbollshuliganerna, utan att det idag får några större konsekvenser. Jämför med reaktionerna i media när en annan halvkändis, Marcus Birro, tidigare gick ut med att han stödde Sverigedemokraterna.

Det är när fascisterna känner att de har medvind som de vågar agera och blir riktigt farliga, påpekar historikern Mats Deland i en debattartikel i Upsala Nya Tidning. Och Åsa Linderborg skriver i Aftonbladet kultur: ”Fascisterna är som råttor. Finns det hundra svartskjortor på gatan, finns det tusen under marken beredda att kila fram.”
Vi får inte låta dem ta över gatorna.

Per Leander

Dela