En medborgarrättskämpe har tagit sitt liv

Medborgarrättsaktivisten MarShawn McCarrel. Foto: Privat

I söndags skapade den amerikanska sångerskan Beyoncé och hennes dansare rubriker när de intog Super Bowl-arenan iförda kläder som förde tankarna till Svarta Pantrarna. Med den nya låten Formation gjorde Beyoncé framträdandet till en politisk handling och en knuten näve för Black Lives Matter-rörelsen. Några dagar tidigare hade henne make, rapparen Jay Z, genom sin streamingservice Tidal skänkt 1,5 miljoner dollar till Black Lives Matter och likande organisationer för social rättvisa. Detta skedde samma dag som Trayvon Martin skulle ha fyllt 21 år om han inte hade dödats på grund av sin hudfärg.
En annan person som brann för Black Lives Matter och satte rörelsen i första hand, var den 23-årige aktivisten MarShawn McCarrel från Columbus, Ohio. I måndags kväll sköt han sig till döds utanför Ohio Statehouse i centrala Columbus.

MarShawn McCarrel var en av de ledande organisatörerna inom Black Lives Matter och studentrörelsen i Columbus. Han grundade även nätverket Pursuing Our Dreams som sjösatte projektet Feed the Streets; ett matprogram till stöd för de hemlösa i Ohio. Ett projekt som byggde på MarShawn McCarrel egna erfarenheter av hemlöshet och den hjälp han fått. Han underströk vikten av att inte bara dela ut mat utan också samtala med de hemlösa: ”De blir hungriga igen om två timmar, men ett samtal kan bära dem livet ut.” När han 2014 intervjuades om projektet i lokaltidningen 614 Columbus, sade han att det handlar om att sprida ett budskap: ”Idag kan jag hjälpa dig. Imorgon kan det vara jag som är i din situation.”
Nyligen tilldelades MarShawn McCarrel Hometown Champions Award av en lokal radiokanal som vill uppmuntra lokala aktivister. Priset var en resa till medborgarrättsorganisationen NAACP:s motsvarighet till Oscarsgalan, Image Awards, i Kalifornien. Galan ägde rum i måndags och MarShawn McCarrel gjorde sällskap dit med sin mamma. Tre dagar senare skrev han på sin Facebooksida: ”Mina demoner vann idag. Jag är ledsen.”

I nomineringen till priset från radiostationen stod det att MarShawn McCarrel var en förebild: ”Han är osjälvisk och kommer att ge allt han har för att se till så att andra inte saknar något. MarShawn har kommit så långt i livet och han har inspirerat så många människor att hjälpa andra.” Nu svämmar hans Facebooksida över av människor som berättar om just detta. Om vilken lysande kraft han var, en poetisk själ med sikte på att förändra världen.
Familjen tror att det var det känslomässigt krävande arbetet som knäckte MarShawn McCarrel. Att det gjorde honom mentalt och fysiskt utmattad att se allt elände och misär. Mer utmattad än de förstod. Nu sörjer en hel stad en aktivist som brann för att hjälpa andra men inte orkade med sig själv. Genom att ta sitt liv utanför Ohio Statehouse – där han så många gånger tidigare stått och ropat i megafon under manifestationer för att påverka makthavarna och få dem att lyssna på folket – gjorde han även sin död till en politisk markering.

Emma Lundström

Dela